”Att plugga utomlands är det bästa vi gjort”

Har du drömt om att plugga i ett annat land? GIH-studenterna Sonja Ruohonen och Robin Ejby gick från fantasi till handling, och drog till Köln för att studera en termin vid Deutsche Sporthochschule. Något som de är överens om var ett av deras livs bästa beslut.

Ett enkelt val

För både Sonja, student vid ämneslärarprogrammet, och Robin, tidigare student vid tränarprogrammet och nu masterstudent, var Deutsche Sporthochschules goda rykte och rika kursutbud det som främst lockade när de skulle välja lärosäte för sina utlandsstudier. Både lärare och andra studenter på GIH talade sig varma om skolan, vilket gjorde valet enkelt. För Sonja fanns det dock ytterligare en dimension som lockade, nämligen möjligheten att lära sig tyska flytande.

– Jag älskar språk, och eftersom jag läst tyska sedan grundskolan såg jag det här som ett perfekt tillfälle att lära mig det ännu bättre. När jag sedan såg kursutbudet blev jag övertygad – det kändes som den perfekta kombon, säger Sonja som pluggade i Köln våren 2023.

Flygbild över Deutsche Sporthochschule i Köln.

Deutsche Sporthochschule i Köln. Foto: German Sport University Cologne

En nervös men trygg start

Sagt och gjort, Robin och Sonja ansökte och några månader senare stod det klart att de skulle tillbringa nästkommande termin på helt ny mark.

– Själva ansökningsprocessen gick väldigt smidigt. Dock var det sjukt läskigt när dagen kom då jag faktiskt skulle åka. Jag sa hej då till alla på GIH på tisdagen, och på onsdagen landade jag i Köln helt ensam. Det var ganska surrealistiskt säger Robin som gjorde sina utlandsstudier våren 2022.

Men resfeber och nervositet till trots – både Robin och Sonja har bara positiva minnen av den första tiden i Köln.

– Jag kände mig så omhändertagen och välkommen. Alla var så varma och trevliga, så det kändes snabbt väldigt tryggt, säger Sonja.

Robin instämmer:

– Ja, jag fick verkligen en toppenstart på universitetet, med bra information och rundvandringar då vi fick bekanta oss med skolan och connecta med andra studenter. Dessutom bjöd staden in alla utbytesstudenter till en informationsträff för att vi skulle få mer information om Köln, vilket var supertrevligt.

Sonja Ruohonen:

"Man får en boost när man inser att man faktiskt klarar sig ensam i ett helt nytt land, och jag är stolt att jag åkte."

Idrott, idrott, idrott

Både Robin och Sonja valde som sagt Deutsche Sporthochschule till stor del på grund av att de blev sålda på det stora utbudet av kurser. För två personer som älskar idrott i alla dess former var det som att komma till en drömvärld.

– Det fanns så många roliga praktiska kurser och det var otroligt svårt att välja. Så jag gick verkligen all in, säger Robin skrattande, och fortsätter:

– Förutom fotboll, som är min huvudsport, så läste jag även kurser i bland annat volleyboll, badminton, pingis, simning, cykling och dykning.

Även Sonja, som till vardags sysslar med cirkus, tog verkligen tillfället i akt att grotta ner sig i olika idrotter, till exempel trampolingymnastik, skatebord, klättring och parkour. Och som teoretiska kurser läste hon idrottspedagogik, träningslära och metodlära.

– Tack vare det enorma utbudet så kunde jag verkligen bygga mitt drömschema, säger hon.

Student som utövar gymnastik i idrottshall.

- Det var verkligen jätteroligt att få testa på så många olika idrotter, säger Sonja om kursutbudet på Deutsche Sporthochschule. Foto: Sonja Ruohonen

Boendet – en utmaning

Boende är något som oroar många som funderar över att plugga utomlands, och man bör vara ute i god tid för att kolla alternativen. För Sonja löste sig boendefrågan relativt lätt då hon fick möjligheten att hyra en kompis lägenhet strax utanför Köln. För Robin blev det lite svettigare.

– Jag sökte till det universitetets boende för utbytesstudenter, men fick ingen plats där. Så då fick jag börja kolla runt på egen hand, vilket inte är så lätt när man sitter i Sverige utan någon som helst koll på staden. Dessutom hörde jag att många studenter blev lurade på sina boenden och blev av med massa pengar, så jag vågade inte tacka ja till vad som helst heller, säger Robin, som till slut fick ta till en nödlösning och boka in sig på ett hostel den första tiden, med hopp om att det skulle lösa sig när han väl var på plats.

Och visst löste det sig till slut, som det så ofta gör. Ett slumpartat möte mellan Robin och en annan, lika vilsen, utbytesstudent skulle leda till att han inte bara hittade ett boende, utan ett riktigt drömmigt sådant också.

– En morgon när jag irrade omkring på campus mötte jag en kille från Wales som var lika förvirrad som jag. Han hade inte heller hittat ett boende, och eftersom vi klickade direkt bestämde vi oss för att börja leta tillsammans. Till slut hittade vi en drömlägenhet som låg centralt, var helt nyrenoverad och med två balkonger, som vi delade med några andra personer. Det blev hur bra som helst!

Stipendium som underlättar

Även ekonomin kan vara ett orosmoment för många som funderar över utlandsstudier. Klarar man sig på bara CSN? Tänk om allting är mycket dyrare än i Sverige? Kan man få stipendier för att finansiera resan?

Väljer man att åka via GIH och utbytesprogrammet Erasmus+ kan man få ett stipendium för att täcka de extra utgifter som en utlandsvistelse innebär. Detta var något som både Sonja och Robin var hjälpta av.

– Man kanske inte kunde leva som en kung, men det räckte absolut. Dessutom är Köln en stor studentstad med många studentanpassade alternativ. Till exempel hade vi en skolrestaurang där vi kunde äta jättebillig lunch och middag, vilket var toppen, säger Sonja.

Robin ejby:

"Att plugga utomlands är en otrolig möjlighet som du kanske bara får en gång i livet, och det är så värt det!"

Aktiviteter för alla smaker

Både Sonja och Robin var aktiva i skolans studentliv, framför allt i alla de aktiviteter och evenemang som erbjöds utanför skoltid.

– Det fanns verkligen något för alla, oavsett om man ville gå ut och festa eller bara vara med på sportaktiviteter. Jag var knappt hemma mer än för att byta om, för det var så mycket som hände hela tiden. Och tack vare det så mötte jag så mycket människor från olika delar världen som jag har kontakt med än i dag, säger Robin.

För Sonjas del var det också en händelserik vardag. Men om Robin satsade på att främst hänga med de andra utbytesstudenterna, så fokuserade Sonja mycket på att lära känna tyska studenter som kunde bidra till hennes språkutveckling.

– Det var lite jobbigt i början, men tack vare att jag umgicks mycket med tyskar och hade valt många tyska kurser lossnade det ganska snabbt. Men visst, även om jag förstod det mesta ganska snabbt så tog det ett tag innan jag kände mig bekväm med att prata. Men jag minns att jag var på promenad med en tysk vän och då var det plötsligt något som klickade och det bara flöt på med talet, och efter det var det inga problem, säger hon.

Personer som spelar beachvolleyboll

På Deutsche Sporthochschule anordnas det massor av aktiviteter för studenterna. Foto: German Sport University Cologne

Ångrar inget

Så, om man då ska sammanfatta Robins och Sonjas erfarenheter. Ångrar de att de tog steget och valde att plugga utomlands? Deras svar är entydigt: Inte en sekund!

– Det var otroligt roligt och lärorikt, och jag har utvecklats massor. Man får liksom en boost när man inser att man faktiskt klarar sig ensam i ett helt nytt land. Det är stärkande och jag känner mig stolt över att jag gjorde det, säger Sonja.

Robin håller med, och tillägger:

– Ja, och att dessutom få vara på ett så stort idrottsuniversitet, träffa likasinnade från hela världen och hålla på med sport varje dag – det var som en dröm!

Med det sagt så känns svaret på frågan ”skulle ni rekommendera andra att plugga utomlands?” ganska given.

– Hundra procent, bara åk!, säger Sonja.

Robin instämmer:

– Ja verkligen, du kommer inte ångra dig! Man kan tycka att GIH-tiden är så pass kort att man inte vill ”slösa” bort en termin på att åka utomlands. Men det är en otrolig möjlighet som du kanske bara får en gång i livet, och det är så värt det!

Sonjas och Robins tips för dig som funderar på utlandsstudier

  • Läs på om vad det innebär att plugga utomlands så att du kan avgöra om det passar dig. Sen är det bara att söka!
  • Häng inte upp dig allt för mycket på det praktiska, som boende, ekonomi och vänner – det kommer att lösa sig väl på plats!
  • Våga be om hjälp, både innan du söker och väl på plats. Det finns massor med stöd att få genom hela processen.
  • Åk med ett öppet sinne och var flexibel. Det kommer uppstå många oväntade situationer som du behöver använda din kreativitet för att lösa.

Hitta på sidan

Kontakt

Vill du också plugga utomlands?

Gör som Sonja och Robin och läs en del av din utbildning i ett annat land.

Senast ändrad:3 Jun 2024