Riksidrottsuniversitetet Stockholm – elitidrottsmiljö och kompetenscentrum
Riksidrottsuniversitetet, RIU Stockholm, är ett samarbete mellan fyra aktörer i Stockholm; Kungliga Tekniska högskolan, Gymnastik- och idrottshögskolan, Stockholm Stad och Riksidrottsförbundet SISU Stockholm. Tillsammans vill vi göra det möjligt för ungdomar att göra dubbla karriärer, det vill säga att kombinera sin elitidrottskarriär med högskolestudier i Stockholm.
RIU Stockholm vill med utbildning, forskning och arbetet med dubbla karriärer, vara med att stärka och ytterligare utveckla samarbetet mellan akademin och idrotten. Forskning och verksamhet som bedrivs inom akademierna blir till nytta för att utveckla idrott och hälsa i ett brett samhällsperspektiv.
Mål med verksamheten
RIU Stockholm vill på flera sätt verka för en hållbar elitidrott. Med hjälp av forskning och utbildning vill vi tillsammans med idrotten utveckla områdena teknikvetenskap och idrottsvetenskap; rörelseanalys, prestationsanalys, mätning, simulering, analys av idrottsprestationer, träningsmetodik med mera.
Vidare vill RIU Stockholm vara med och utveckla tränar- och ledarskap för en mer hållbar elitidrott samt stärka området dubbla karriärer. Detta ger våra elitidrottare bästa möjliga förutsättningar för att kunna bedriva högre studier parallellt med sin elitidrottskarriär och samtidigt ge dem förutsättningar till att må bra såväl under som efter sin idrottskarriär.
Med målet att med hjälp av teknik och idrottsvetenskap förbättra förutsättningarna för goda elitidrottsprestationer har också en tydlig bäring mot hälso- och friskvård. Utvecklandet av mät- och analysmetoder av en idrottares prestationer kan resultera i tekniska applikationer för användning i den dagliga hälso- och friskvården. En kunskapsutveckling inom rörelse- och prestationsanalys ger oss förutsättningar att skapa ett hållbart samhälle där alla kan leva ett hälsosamt och värdefullt liv oavsett ålder och med olika fysiska och psykiska förutsättningar. Dessa kunskaper behövs också inom flera yrkeskategorier där fysisk prestationsförmåga är en viktig del, som till exempel inom räddningstjänster och inom försvaret.

Foto: Stockholms stad/Alex Ljungdahl
Verksamhetens tre ben –
dubbla karriärer, utbildning, forskning
RIU Stockholm, med GIH och KTH som ledande lärosäten inom idrotts- och ingenjörsvetenskaperna, är ett kompetenscentrum för idrottsrelaterade frågor och för elitidrottare vid respektive högskola.
RIU Stockholm ska supporta enskilda elitidrottare genom tillgång till kompetens och kunskap, stödfunktioner, testverksamheter och anpassad studiegång.
De tre benen för RIU Stockholm är:
- Dubbla karriärer
- Utbildning
- Forskning
Dubbla karriärer
Tillsammans är målet att elitidrottare kan ha dubbla karriärer, det vill säga att kombinera elitidrott och högskolestudier i Stockholm. På RIU Stockholm har en idrottsstudent nära till både utbildning och forskning i världsklass och samtidigt tillgång till ett högkvalitativt stöd för dubbla karriärer.
Utbildning
Både GIH och KTH erbjuder utbildning både på grund-, avancerad och forskarnivå. I samarbete ger lärosätena ett masterprogram i sports technology, där fokus ligger på prestations- och rörelseanalys. På GIH erbjuds både tränarprogram och sport managementprogram samt fristående kurser inom bland annat idrottspsykologi, kondition och styrka. Därutöver ges kurser i samverkan med Riksidrottsförbundet där idrottens Elittränarutbildning och en KBT-utbildning särskilt bör nämnas.
Forskning och utveckling
GIH och KTH är båda ledande inom ingenjörs- och idrottsvetenskap. Våra lärosäten har tillsammans bästa möjliga förutsättningar för att utveckla forskning och utbildning som stöd till idrotten och idrottarna. I ett interdisciplinärt möte mellan idrottsvetenskapen och ingenjörsvetenskapen finns de bästa förutsättningarna för att kunna ställa rätt frågor och kunna hitta de mest intressanta svaren när det handlar om mätning, simulering och analys av idrottsprestationer. Vi tror att en kombination av GIH:s erfarenhet av mätning, registrering och förståelse av idrottsaktiviteter med KTH:s vana att modellera, mäta och simulera kan hjälpa svensk idrott i sin strävan efter bättre prestationer och bättre hälsa.

Kontakta oss
Vilka är vi som arbetar med RIU Stockholm? Kontakta nedanstående personer om du har samverkansförslag.
- Sofia Brorsson, prefekt för institutionen för Rörelselära, nutrition och biomekanik, GIH
- Inge Jovik, RIU-verksamhetsansvarig, KTH
- Susanne Wolmesjö, RIU-koordinator, GIH
- Dan Wiorek, RIU-verksamhetsansvarig, GIH
- Cinnika Beiming, RF-SISU
- Magnus Åkesson, Stockholm stad