Per Nilsson

Rektor

Per Nilsson
E-post per.nilsson@gih.se
Telefon 08-120 537 00
Adress Box 5626, 114 86 Stockholm
Besöksadress Lidingövägen 1
Rum 1439
 • Akademisk titel

  Professor i pedagogik

 • Forskningsintressen

  Per Nilsson är utbildad idrottslärare vid GIH Stockholm. Han är professor i pedagogik och har varit prefekt på Lärarhögskolan i Stockholm. Per Nilsson har tidigare varit rektor för Idrottshögskolan i Stockholm, generaldirektör för Ungdomsstyrelsen samt rektor för Ersta Sköndal Bräcke högskola.

  Per Nilsson har i sin forskning studerat idrotten som kultur- och uppfostringsmiljö. Han har inom detta område skrivit böckerna "Tävlingsidrotten som uppfostringsmiljö" och "Fotbollen och moralen". Per Nilsson har också i sin forskning studerat den fria tidens betydelse för ungas identitetsbildning. Han har inom detta område skrivit böckerna "Den allvarsamma fritiden" och "Fritid i skilda världar". Per Nilsson har även forskat kring kroppens betydelse i vår tid och kring frågor om kroppens betydelse i identitetsbildningen. Han har där tillsammans med Birgitta Fagrell publicerat boken "Talet om kroppen".

 • Undervisningsintressen

  Per Nilsson har en bred undervisningserfarenhet inom områden som pedagogik, idrottsvetenskap och samhällsvetenskap. Han är en flitigt anlitad föreläsare inom sina forskningsområden, som t ex idrott, etik och moral, fritidens betydelse i ungas liv samt kroppen och samtiden. Per Nilsson föreläser också kring ledarskapsfrågor.

 • Samverkansintressen

  Per Nilsson har under tio års tid varit ordförande för Centrum för idrottsforskning och under åtta år varit styrelseledamot i Norges idrottshögskola. Han har under drygt tjugofem års tid varit engagerad inom svensk fotboll. Bland annat som ledamot i Svenska Fotbollförbundets medicinska kommitté och för närvarande som ordförande i Stockholms Fotbollförbunds vetenskapliga råd. Per Nilsson är styrelseledamot i Sveriges Centralförening för idrottens främjande och ordförande i dess forskningskommitté. Han var ledamot i regeringens kommission för jämlik hälsa och har haft ett antal uppdrag inom Stockholms Akademiska Forum och Sveriges Universitets- och högskoleförbund.

Övrigt

Per Nilsson har en bred idrottsbakgrund och har som ung bland annat spelat volleyboll. Han har varit fotbollstränare i ungdomsfotboll samt är nu en flitig utförsåkare samt tennisspelare.

Högupplösta bilder

För att ladda ner bilden så klicka på bilden så att den blir synlig i ett nytt fönster. Högerklicka och välj Spara bild som. Då laddas den högupplösta bilden ner. Var god och uppge fotografens namn Linus Hallgren.

Klicka på bilden för att ladda ner en högupplöst bild på Per Nilsson Klicka på bilden för att ladda ner en högupplöst bild på Per Nilsson Klicka på bilden för att ladda ner en högupplöst bild på Per Nilsson Klicka på bilden för att ladda ner en högupplöst bild på Per Nilsson

 

 

Fler profiler