Upplägg
- Näringsämnenas uppbyggnad, funktion och omsättningen i kroppen samt energiomsättningen och näringsbehov vid träning och tävling,
- analys av livsmedel/kostintag med hjälp av kostundersökningsmetoder och analysprogram samt planering av måltidssammansättning och timing vid aktivitet,
- behov av näringsämnen och kosttillskott för olika idrottare samt vid varierande situationer så som veganism, allergier, ätstörningar eller viktklass justering,
- strategier för optimering av kroppsammansättning vid träning och tävling,
- koststrategier för optimering av prestation och träningsanpassning för olika idrotter,
- praktiska sessioner för bestämning av kroppssammansättning och ämnesomsättning i vila och näringsintag.
Progression
Kursen belyser nutritionens betydelse för idrottsutövning och formtoppning på elitnivå. Samtliga moment är kopplade till den kommande professionen som tränare.
Undervisningsform
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, litteraturstudier, projektarbeten och praktiska övningar. Undervisningen sker både i helklass och i mindre grupper. Delar av undervisningen förutsätter aktiv närvaro av studenterna. Inom ramen för arbetet inom respektive moment sker kopplingar till aktuell forskning.
Anmälningsinformation
Sista anmälningsdag: | 2022-10-15 |
---|---|
Antal platser: | 15 |
Studieort: | Stockholm |
Undervisningsspråk: | Svenska |
Nivå: | Grundnivå |
Anmälningskod: | gih-F3105 |
Förkunskapskrav
Minst 30 hp avklarade kurser inom idrottsvetenskap eller minst två (2) års dokumenterad yrkeserfarenhet från idrottsrörelsen.
Språk
Undervisningen bedrivs på svenska. Dock kan undervisning på engelska förekomma om kursansvarig anser det nödvändigt.
Upplägg
- Näringsämnenas uppbyggnad, funktion och omsättningen i kroppen samt energiomsättningen och näringsbehov vid träning och tävling,
- analys av livsmedel/kostintag med hjälp av kostundersökningsmetoder och analysprogram samt planering av måltidssammansättning och timing vid aktivitet,
- behov av näringsämnen och kosttillskott för olika idrottare samt vid varierande situationer så som veganism, allergier, ätstörningar eller viktklass justering,
- strategier för optimering av kroppsammansättning vid träning och tävling,
- koststrategier för optimering av prestation och träningsanpassning för olika idrotter,
- praktiska sessioner för bestämning av kroppssammansättning och ämnesomsättning i vila och näringsintag.
Progression
Kursen belyser nutritionens betydelse för idrottsutövning och formtoppning på elitnivå. Samtliga moment är kopplade till den kommande professionen som tränare.
Kursplan
Kurskod: FAOPTI
Nivå: Grundnivå
Fastställd av: Institutionen för fysiologi, nutrition och biomekanik, 2021-06-02
Version: 1.0
Gäller från: VT 2022
Undervisningsform
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, litteraturstudier, projektarbeten och praktiska övningar. Undervisningen sker både i helklass och i mindre grupper. Delar av undervisningen förutsätter aktiv närvaro av studenterna. Inom ramen för arbetet inom respektive moment sker kopplingar till aktuell forskning.
Examinationsformer
Kurskrav
Obligatorisk närvaro vid laborationer och inlämning av labbrapporter.

Kontakta GIH
För antagningsfrågor:
Kontakta antagningen
För studievägledning:
Kontakta studievägledningen
För övriga frågor:
Kontakta studentexpeditionen