Intervju med Rasmus och Philippe

Bild på Rasmus Båverud och Philippe AfolaRasmus Båverud är 23 år och går på Hälsopedagogprogrammet.

På fritiden spelar han handboll på elitnivå i hans nuvarande klubb Ricoh. Laget leder Allsvenskan och siktar på Elitserien. Rasmus har Ingemar Linnéll som tränare, som för övrigt är lärare på GIH:s Sport Managementprogram.


Under den första studietiden pendlade han dagligen från Eskilstuna till GIH.
– Det blev jobbigt att i längden gå upp klockan halv sex för att hinna till skolan i tid. Men nu bor jag i en lägenhet i Högdalen, vilket känns fantastiskt skönt, säger Rasmus.

Anledningen till att Rasmus sökte till Hälsopedagogprogrammet var att en god vän till honom som gått detta program, berättade att hon var jättenöjd med utbildningen och idag har en bra anställning.

– Men det som slutligen bekräftade att jag valt rätt program var när jag hörde en kvinna på tåget till Stockholm pratade i telefon. Hon var snorig, hade feber och berättade för sin kompis att hennes chef tvingade henne att åka till jobbet. Det är hemskt när en chef tvingar en anställd som är sjuk att åka till jobbet. Det var då jag kände att jag i framtiden kan påverka sådana chefer att behandla sin personal med mer ödmjukhet och respekt.

Den främsta anledningen till att Rasmus valde att börja på Hälsopedagogprogrammet är att han i framtiden vill arbeta med hälsofrågor.
– Det spelar ingen roll om jag arbetar på ett gym, ett sjukhus eller en arbetsplats. Huvudsaken är att jag trivs med mitt jobb, kan fortsätta att satsa på handbollen och kan övertyga andra att leva ett mer hälsosamt liv.

Tillsammans med Philippe Afola, som också går på Hälsopedagogprogrammet, gör Rasmus sitt examensarbete på Volvo i Hallsberg som har 500 anställda. De gör en stor hälsoundersökning som innehåller frågor om personalens förslitnings- och belastningsskador, fysisk aktivitet och fritidssysslor och som ska hjälpa Volvo att förebygga ohälsa.

Philippe kom in på Hälsopedagogprogrammet via högskoleprovet och vill även han i framtiden ha ett huvudansvar för en arbetsgrupp eller på ett företag.
– Som hälsocoach eller hälsoprojektledare vill jag inspirera andra till att börja träna och jag är övertygad om att en bättre hälsa leder till ökad lönsamhet för företag, säger Philippe.