Intervju med Mia Wik

Bild på Mia WikAnledningen till att Mia Wik valde att börja studera på hälsopedagog-programmet är att hon vill hjälpa människor att förändra sin livsstil. Hon är en före detta makeupartist som fortfarande har intresse för det estetiska.

– Med både kost, näring och träning vill jag bidra till att fler mår bra. Jag är intresserad av det estetiska och det är min förhoppning att jag i framtiden kan kombinera det konstnärliga med det hälsosamma.

Mia har tidigare gått kurser inom fysiologi, hälsopedagogik, kost och fysisk aktivitet som medicin vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet. När hon fick information om hälsopedagogprogrammet kände hon att det var en utbildning för henne. Hon sökte den, men då hon efter två veckor såg att hon hade ett missat samtal från GIH fick hon panik...
– Jag trodde jag hade missat chansen att komma in på GIH, men när jag ringde högskolan meddelade de att det fortfarande finns en möjlighet. Jag blev såklart jätteglad och begav mig samma dag till GIH.

Trots att det hade gått en vecka in på terminen kom Mia in på sista reservplatsen och insåg inte vilken tur hon hade förrän efteråt...
– Jag kom snabbt in i klassen trots att de redan haft de inledande sammanhållningsövningarna. Det är en tajt klass och vi har en bra sammanhållning.

"Jag kallar vissa för pantertanter"

Sedan 2005 har GIH Hälsoprojektet som vänder sig till personer äldre än 65 år. Det är ett forsknings- och utvecklingsprojekt där deltagarna får träna kostnadsfritt och genomföra hälsotester tillsammans studenterna. I Hälsoprojektet tränas seniorerna två gånger i veckan och Mia ansvarar för att träna dem en dag i veckan med två pass i styrketräning och en gruppträning.
– Jag har valt att kalla vissa seniorer för pantertanter för de är verkligen helt otroliga! De har en sådan energi, är sociala och aktiva. En av dem är 82 år, har bra hållning, är mån om sitt utseende och har alltid läppstift. Att träna dessa seniorer ger mig hopp om framtiden...

Fördelar och nackdelar med programmet

Fördelen med hälsopedagogprogrammet, enligt Mia, är att utbildningen täcker upp en lucka inom friskvården som behövs.
– Här gäller det att förhindra och att arbeta preventivt med hälsa och fysisk aktivitet för att motverka och lindra livsstilssjukdomar. Nackdelen med programmet är att det inte är säkert att det finns arbetstillfällen, men det gör det mer spännande och här gäller det att bara kreativ!

Och om det är någon som är kreativ så är det Mia... Hon sjunger i kör, syr och gör om möbler, lyssnar på musik, går på konserter och utställningar, skriver texter och poesi och tar stor del av det kulturella Stockholm. Mia har tidigare arbetat som makeupartist i tretton år och har fortfarande uppdrag. Hon har en konstnärlig ådra i sig, gillar att sminka sig, färga håret och ha piercing. Färger, former och det kreativa är signum för Mia. Hon har kroppssmycken som tatueringar, är intresserad av att måla och gillar inredning.
– Som tur är har min pojkvän samma intresse, vilket är bra då alla våra väggar är fulla med tavlor och prylar...