Intervju med Adam Elma

Bild på Adam ElmaEfter Guidettis uttalande efter EM-kvalmatchen mot Danmark skrev Adam Elma låten "Alla andra kan gå hem". När den lades på YouTube och Facebook hade den 50 000 visningar på tre dagar och när den lades upp på Spotify kom den på andra plats över Sveriges mest delade låtar. Det var då erbjudanden från skivbolagen började trilla in...

Adam El Mallah har alltid älskat fotboll och har spelat i Djurgården. Hans tidigare lagkamrat Simon Tibbling spelar i U21-landslaget och det var efter slutspelsmatchen i EM mot Danmark i juni som John Guidetti myntade dessa ord: "Vi är bäst i Norden. Nu ska vi spela EM-final. Alla andra kan gå hem." Det var dessa tre meningar som Adam utgick ifrån när han skrev låten "Alla andra kan gå hem" i somras.

– Jag klippte ut citatet, satt hemma och byggde denna låt. Efter tre dagar på Facebook hade 50 000 visningar på tre dagar den och alla efterfrågade hela låten. Jag gjorde klart låten och la jag upp den på SoundCloud och på YouTube.

Succé på Spotify

Det var i samband med detta som låten fick sitt stora genombrott. Flera hemsidor delade den, företag använder den och fotbollslag spelar den inför sina matcher. När låten lades upp på Spotify hade den inom tre veckor hamnat på andra plats av Sveriges mest delade låtar "Viral Toplistan" och låten höll sig där i 3 veckor. Nu började skivbolag kontakta Adam med förfrågningar.
– Jag fick rådet att anlita en advokat och tillsammans gick vi igenom alla förfrågningar och avtal för att välja ut det som är bäst för mig. Samtidigt valde jag mitt artistnamn "Adam Elma" då min fotbollstränare alltid kallade mig det.

Valde att söka till GIH

Adam Elma valde skivbolaget Playground Music som ska bidra med artister och låtskrivare till hans musikslingor. Förutom sin kärlek till musik går Adam hälsopedagogprogrammet vid GIH.
– Det var självklart för mig då jag är sportintresserad och jag ville börja studera på GIH. Här har ju de flesta landslagsledare gått!

Adam tycker att GIH är en familjär skola och lärarna håller hög klass, som till exempel Elin Ekblom Bak, Kristjan Oddsson och Karl Daggfeldt. Förebilden är Victor Stoltz som genomförde fystesterna när Adam spelade i Djurgården.
– Lektionerna ger väldigt mycket inspiration och praktiken bidrar till att sammanhållningen i klassen blir mer tajt.

Vill få fler av sina killkompisar att börja studera

Hälsopedagogprogrammet är en bred utbildning, vilket tilltalar Adam. Han försöker få fler av sina killkompisar att börja studera på GIH eftersom utbildningen blandar teori med praktik.
– En del av mina vänner sitter inomhus och pluggar när de i stället kan vara här och uppleva friluftsliv, vara utomhus, ha bästa undervisningen och ha roligt i klassen. 

Ta del av intervjun som Patrick Ekwall gjorde med John Guidetti efter slutsignalen

Adam Elmas "Alla andra kan gå hem" på Spotify