Praktiska råd inför utbytesstudier

Praktisk information för dig som blivit nominerad till utbytesstudier.

Försäkring  

Det är viktigt att du har ett heltäckande försäkringsskydd under hela vistelsen utomlands. Utbytesstudenter vid GIH täcks av Kammarkollegiets studentförsäkring StudentUT. Försäkringen är mycket omfattande och innefattar bl.a. sjukförsäkring, ansvars-, personsskade-, resgods- och rättsskydd. Student UT är kostandsfri och gäller endast i värdlandet. 

Åker du som utbytesstudent inom EU/EES använder du i första hand det europeiska sjukförsäkringskortet, som ger dig rätt till nödvädnig sjukvård i andra EU/EES länder. EU-kortet beställer du genom Försäkringskassan.

Har du en hemförsäkring i Sverige är det bäst att kontrollera om den även gäller i värdlandet och för de tillhörigheter som du tar med dig utomlands.

Bostad

Bostad ordnas inte automatiskt utan du måste själv vara aktiv. Som utbytesstudent får du vanligtvis information och tips om boende från ditt värduniversitet. Tänk på att det i många större städer råder bostadsbrist. Se därför till att ansöka om bostad i god tid. Standarden och hyran variera beroende på värdland, ort och bostad. 

Ekonomi under utbytesstudier

Studiemedel via CSN

Om du reser ut som utbytesstudent genom ett utbytesavtal, kan du ansöka om studiemedel hos CSN. Mer information om studiemedel för utlandsstudier finns på CSN:s hemsida

Stipendier

Förutom de stipendier som tilldelas studenter som åker via Erasmus+ eller Nordplus, finns det även vissa möjligheter att söka andra stipendier. 

GIH:s stipendier

Råd inför avfärden

Det tar tid att samla in all information som behövs även om mycket är ordnat för dig som åker inom ett utbytesprogram. Ha en bra framförhållning!

  • Gå noggrant igenom med GIH:s handläggare, före avfärd, vad som krävs för att få dina utländska kurser tillgodoräknade så att du inte råkar ut för obehagliga överraskningar vid hemkomsten.
  • Ansök om studiemedel för utlandsstudier via CSN i god tid före avresa. 
  • Kontakta Försäkringskassan gällande beställning av EU-kortet.
  • Se över dina försäkringar och tar med ditt EU-kort och MIC (Medical Insurance Card).
  • Boka din resa i god tid. Det är möjligt att söka merkostnadslön för resan via CSN. 
  • Håll kontakten med GIH. Lämna din utländska adress, telefonnummer och e-post till handläggaren.

Uppehållstillstånd  

Om du ska studera i ett annat EU-land i högst tre månader krävs varken visum eller uppehållstillstånd. Det enda som behövs är ett giltigt pass/nationellt ID-kort. I vissa medlemsländer kan du bli ombedd att anmäla dig hos de lokala myndigheterna. Om du ska studera längre än tre månader i ett annat EU-land har du rätt till uppehållstillstånd om du uppfyller vissa villkor. Ta kontakt med ansvarig myndighet i studielandet för mer informtion. 

För flertalet länder utanför EU krävs uppehållstillstånd och visum. Kontakta därför respektive lands ambassad eller konsulat för information och ansökningshandlingar. Att söka visum eller uppehållstillstånd kan vara dyrt och ta tid, så tänk på att börja i god tid.  

Praktiska länkar

Vill du ha mer information? Följ länkarna nedan.

  • German Sport University Cologne

Foto: Sara Sjögren - Deutsche Sporthochschule Köln, Tyskland

Studera utomlands

Studera utomlands - information om utlandsstudier från studera.nu (icon) Till Studera utomlands