Gunnar Gräsbeck om att studera vid Europas största idrottshögskola

Bild på Gunnar GräsbeckGunnar Gräsbecks intresse för fäktning började för 15 år sedan. Det var också en av anledningarna till att han sökte Erasmus utbytesstudier till Deutsche Sporthochschule i Köln – Europas största idrottshögskola. I närheten av idrottshögskolan ligger nämligen den fäktningsklubb som vann det tyska mästerskapet i värja.

– Nu tränar jag med detta vinnarlag och på första träningen fick jag otroligt mycket stryk. Nu börjar jag bli bättre och vinner en hel del omgångar, vilket känns otroligt stimulerande och utvecklande.

Den tyska idrottshögskolan har över 5 000 studenter, ett enormt campus med stora gräsytor och till och med ett ridstall. Här genomförs gemensamma idrottskurser för hälsopedagoger, tränare, lärare och sport managers. Utöver dessa väljer Gunnar själv de kurser han vill studera. Tanken med utbytesstudier var att Gunnar skulle tillbringa en termin på Deutsche Sporthochschule.
– När jag fick frågan om jag ville gå ytterligare en termin var svaret definitivt!

En fördel med att vara Erasmusstudent enligt Gunnar är att få både CSN:s studiebidrag och lån samt stipendiet, vilket underlättar ekonomin.
– Dessutom träffar jag nya människor, möter nya synpunkter och åsikter. Jag gillar att lära känna många människor, vilket passar mig perfekt!

Gunnar får även tillgodoräkna sig de högskolepoäng han får från Deutsche Sporthochschule. Det innebär att han kommer att ta examen till våren samtidigt som sina kursare.

Kan du rekommendera fler studenter att söka Erasmus+?
– Definitivt! Jag är chockad över att det bara var jag och ytterligare en sport manager-student som sökte till Köln. Detta är ett tillfälle ingen bör missa!

På finlandssvenska berättar Gunnar om sin bakgrund. Han är uppvuxen i Helsingfors med en finlandssvensk pappa och en finsk mamma. Detta är såklart en fördel när han valde att börja studera på GIH. Nu går Gunnar sista året på Ämneslärarprogrammet med specialidrott som inriktning. Gissa vilken sport? Fäktning.