Målsättningen för Gymnastik- och idrottshögskolans stödåtgärder för studenter med diagnostiserad funktionsnedsättning är att med rimliga och skäliga stöd kompensera och ge lika möjlighet (jämförbar situation som student utan funktionsnesättning) att studera.
Läs mer om det nya coronaviruset och särskilt pedagogiskt stöd
KTH har en länk med bra tips kring att studera effektivt.
Samordnaren vid GIH
Samordnare för studenter med funktionsnedsättning på GIH heter Liselott Sandahl och är placerad på utbildnings- och forskningsavdelningen.
Tänk på att det kan ta tid att skaffa sig den hjälp och de hjälpmedel som du behöver. Kontakta därför samordnare på skolan i god tid innan du tänker påbörja dina studier.
Sök via Nais för att få stöd för funktionsnedsättningar. Nais står för Nationellt administrations- och informationssystem för samordnare.
Klicka på bildlänken nedan och välj lärosäte Gymnastik- och idrottshögskolan.

Lathund från Stockholms universitet som visar hur Nais-ansökan går till. Om du får problem kontaktar du studievägledning@gih.se
Om du inte redan är student vid GIH söker du stöd via antagning.se med dina användaruppgifter. Stödet komer inte att godkännas före det att du är student vid GIH, antagen till utbildning vid GIH.
Möte med samordnaren
När du har sökt via Nais och har bifogat de intyg som efterfrågas, bokar du och samordnaren in ett möte.
Vid första mötet går du och samordnaren igenom vilka behov av stöd som du har när det gäller studierna vid lärosätet. Fundera gärna igenom innan mötet vad som har fungerat i dina tidigare studier. Stödåtgärderna ska vara rimliga utifrån funktionsvnedsättningar, kurskrav och lärandemål. GIH rekommenderar dig att använda de pedagogiska stödverktyg som finns som talsyntesprogram och inspelningsverktyg etc.
Intyg eller utredning inte minst vad gäller dyslexi kan fungera som bra grund för planeringen när det ofta anges speciella behov av stöd i dessa. Stöd som beslut bygger på att du som student aktivt arbetar med intyget gentemot kursansvariga. Det är ditt ansvar som student att se till att stödet fungerar.
Efter mötet skrivs ett intyg ut av samordnaren där stöd som beslutas av samordnaren skrivs in. Intyget innehåller vid behov även rekommendationer där institutionen beslutar om stödet. Intyget ska visas av dig vid kursstart till lärare för att du ska få stöd från första dagen av kursen. Med intyget får du ett följebrev där förutsättningarna för att få stödet anges. Du har eget ansvar att arbeta med de verktyg som finns som stöd vid GIH som Claroread, rättstavningsprogram, verktyg för inspelning som du själv har tillgång till etc.
Kontaktperson vid GIH:
Liselott Sandahl
Tel. 08-120 537 20
liselott.sandahl@gih.se
Stöd
Vilket stöd kan du få?
Stöd som kan erbjudas och beslutas av samordnaren är:
- Anteckningshjälp, För att få använda dig av anteckningsstöd behöver du ett beslut från din samordnare. Sedan är det du själv som ansvarar för att hitta någon som för anteckningar som passar just dig.
- Förlängd tid vid tentamensstillfällen
- Enskilt rum vid tentamenstillfället
- Lånedator för skriftlig examination (framförallt till för dig som har koncentrationssvårigheter eller fysiska funktionsnedsättningar)
- Teckenspråkstolk
- Studentmentor/medstudent, stöd för studieplaneringen varje vecka (stödet vänder sig till dig med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) Mentorsstödet ska stödja studenter till att utveckla en självständighet i studiesituationen. Stödet ses som en introduktion till planering och strukturering av högre studier och beviljas under en viss period. I vissa fall kan det förlängas om det finns goda skäl till förlängningen.
Annat stöd är beroende av kursplanens förväntade studieresultat samt institutionens möjligheter vad gäller tillgång av personal, där är det helt upp till institutionen att godkänna stödet t ex:
- Muntlig examination
- Uppläsning av frågor vid tentamenstillfället. Nu finns Claroread på samtliga tentamensdatorer vilket ersätter uppläsningen av frågor.
- Genomgång av kurs pm för planering av studierna
- Längre tid för skriftliga inlämningsuppgifter bl a uppsatser
- Anpassning av examinationer
Nedan hittar du den bilaga som följer med beslut från Nais med förutsättningarna för beslutet.
Bilaga till Nais beslut
Kurslitteratur
För dig som har svårt att läsa kurslitteraturen finns möjlighet att lyssna på böckerna istället. Du laddar ner eller strömmar böckerna i talbokskatalogen Legimus.
För att kunna använda Legimus måste du först kontakta GIH biblioteket för att få inloggningsuppgifter.
Läs mer om Legimus på bibliotekets sidor om läsnedsättning
Mer information
Till pedagoger och studenter vid GIH:
Fem filmer om dyslexi från Uppsala universitet GIH har inte tillgång till samma stödorganisation som Uppsala Universitet men filmerna visar på ett bra sätt vilka svårigheter och faktiskt möjligheter som följer med dyslexi.
Skrivguiden Skrivguiden har utvecklats av bibliotek och skrivverkstäder vid fyra lärosäten:Linnéuniversitetet, Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan Kristianstad och Umeå universitet. Tanken med webbplatsen är att du som student ska få stöd i ditt akademiska skrivande.
SU:s tips på studiestrategier
GIH:s stödåtgärder Funktionsnedsättningar och högskolestudier vid GIH. Här kan du läsa om vilken hjälp du kan få genom GIH:s stödåtgärder.
Legimus Här kan du med läshinder lyssna på kurslitteraturen som talböcker. Du behöver först ett konto som du får genom att kontakta GIH-biblioteket.
ClaroRead Alla GIH-studenter har tillgång till programmet ClaroRead, som läser upp text som visas på din skärm. Särskilt bra för dig med läshinder.
Hitta rätt i app-djungeln Det finns många olika appar som kan hjälpa dig i dina studier. Dyslexiförbundet har samlat listor över användbara appar.
Tips på appar och hjälpmedel från Logopedbyrån
Fler exempel på appar från logopeden i skolan