After GIH - Till minne av P-O Åstrand

Bild på P-O ÅstrandDet första "After GIH" ägde rum den torsdagen 21 maj från klockan 16:30 i personalrummet på GIH. Denna aktivitet vänder sig till dig som varit student på GIH. Med tanke på att professor emeritus Per-Olof Åstrand gick bort i början av året så var temat för den första sammankomsten Till minne av P-O Åstrand.

En del valde att komma lite tidigare för att ta del av GIH:s restaurang och äta lunch innan After GIH startade klockan 16:30. Här bjöds det på tilltugg och dryck till självkostnadspris. Rektor Karin Henriksson-Larsén hälsade alla välkomna och i bakgrunden gick ett bildspel som professor Peter Schantz tagit fram. Bildspelet visade bilder från P-O:s omfattande liv både som forskare och som underhållare.

Här finns bildspelet "A homage to Per-Olof Åstrand 1922-2015".

Bild på Björn EkblomProfessor emeritus Björn Ekblom berättar om sina minnen av P-O. Första gången Björn Ekblom träffade P-O var 1961 och redan vid det första mötet tyckte Björn att P-O var en person det var lätt att tycka om. Björn berättade att det var mycket tack vare P-O:s öppenhet, personliga omsorg och den seriösa inställningen till forskningen som bidrog till att han bestämde sig för att det var på GIH han vill stanna och arbeta.

Han berättade även om när P-O gjorde lumpen och i en stridsvagn fick så gott som alla fingrar avklippta när luckan på vagnen slog igen. Som tur är kunde fingrarna sys tillbaka och han kunde fortsätta spela dragspel, något han var väldigt duktig på.

Ett starkt minne Björn har av alla resor med P-O är resan till New Orleans när P-O på piano spelade med alla stora jazzgiganter. Han hade inte några som helst problem att hänga med utan njöt genom hela sessionen. Ett annat stort minne är när han med tips och råd om kost och träning lyckades vända OS-fiaskot i skidåkning 1954 med Sixten Jernberg i spetsen till succéer både 1956 och 1960.Bild på AnnMarie Briandt Östman

AnnMarie Briandt Östman var kurskamrat till P-O och berättade om sitt minne från när han var sjukskriven för att genomgå vissa undersökningar. Under denna period såg hon en man i biblioteket bakom en tidning som hon kände igen. När han upptäckte att blev igenkänd sa han: "Den här gången lurade jag dem...". Ett annat roligt minne var när P-O ledde hela truppen efter en festlighet på stan upp längs Sturegatan in till GCI, som det hette då. I ledet fanns kursare och kolleger och kvällen och natten på lärosätet blev ett fantastiskt roligt minne. Detta minne lyfte P-O alltid upp vid de långa och trevliga telefonsamtalen. Då sa han alltid: "Minns du promenaden?".

Bild på Lars WahlströmLars Wahlströms minne av P-O är bland annat när han arbetade som lärare i USA och när de amerikanska kollegerna fick höra att han arbetat tillsammans med den kände Per-Olof Åstrand var de alldeles lyriska. Ett annat sammanträffande var när Andreas Åstrand efterträdde Lars Wahlströms tjänst och det visade sig att Andreas var brorson till P-O. Att P-O dessutom kunde både sjunga och vissla samtidigt bidrog till hans stora popularitet som underhållare.

Se gärna denna länk från Hylands Hörna när P-O Åstrand demonstrerar hur man kan sjunga och vissla samtidigt. https://www.youtube.com/watch?v=IE2uFEup_gs

ÄBild på Paola Perssonven Paula Persson har haft P-O Åstrand som lärare. Hon brukar lyfta honom som ett fantastiskt exempel på att det aldrig är försent att få effekt av sin träning och syftade då på P-O som var i en fantastisk fysisk form även när han var 90 år... Hon kommer även ihåg den symbol som Idrottshögskolan hade mellan 1997 och 2000. Den såg ut som en elefantrumpa och för att lyfta fram den gamla symbolen tryckte de upp tröjor med den gamla GIH-symbolen. Kanske ledde detta till att den gamla symbolen infördes? Paula Persson fick även nedskrivet den dikt på vers som P-O läste upp för alla studenter som tog examen och vid andra tillfällen. Hon läste upp dikten inlevelsefullt och många satt med glada leenden och mindes allas vår Per-Olof Åstrand.

Ett tydligt minne från alla deltagare som kom till After GIH är den omtanke, humor och professionella inställning som Per-Olof Åstrand haft under hela sitt liv. Dessutom hade han en särskild förmåga att komma ihåg namn på alla studenter, vilket är en ansenlig mängd.

GIH tackar alla som kom till det första After GIH och kommer att anordna två sådana här aktiviteter per år. Nästa evenemang är torsdagen den 17 november från klockan 16:30 i GIH:s personalmatsal.

Nedan ser du härliga bilder från det första After GIH

Bild på Karin Henriksson-Larsén

Bild på Agneta Askenbom och Agneta Lundeberg Bild på GCI:s redaktör Ewa Hellström Boström
Bild på Ebba Bäckström och Karin Norén Bild på Karin Lidbrink och Ingrid Ohlson Bild på glada alumner