Intervju med student

Bild på Andreas RosenqvistAndreas Rosenqvist är GIH:s andre student på riksidrottsuniversitetet. För att bli antagen krävs en idrott på elitnivå och för Andreas är det dans med sin danspartner Madelene Andersson som gäller. Tillsammans tävlar de i Bugg och Boogie Woogie.
– Tack vare att jag blev antagen till riksidrottsuniversitet kan jag nu optimera min träning fullt ut och satsa mot mitt stora mål, att vinna SM i bugg.

Att börja som student på GIH:s riksidrottsuniversitet innebär att Andreas nu kan lägga ner mer tid på sina tävlingar och träningar. För att tävla och lyckas i dans på elitnivå krävs stark fysik och kondition, envishet samt att våga gå sin egen väg. Andreas tränar två gånger per dag, vilket han gör fem till sex dagar i veckan. Då blir det tyngdlyftning, löpträning och dans. Förutom att Andreas Rosenqvist är elitdansare och studerar till lärare i idrott och hälsa är han även engagerad i studentkåren och har nyligen blivit vald till ordförande.

På frågan hur han orkar svarar han:

– Jag har alltid gillat att ha mycket och göra och jag vet var mina gränser går. Allt hänger på min disciplin och att strukturera upp allt, det enda som ibland blir lidande är sömnen...

På Andreas och Madelens meritlista står en finalplats i Nordiska Mästerskapet i Bugg, en elfte plats i SM i Bugg och en elfte plats på SM i Boogie Woogie. De är rankade på topp-tio-listan över de dansare som är bäst rankade i Sverige. Vid dessa danstävlingar spelas låtar som ingen av deltagarna vet om i förväg, vilket innebär att Andreas måste tydligt planera och föra Madelene så att dansstegen flyter på.

Andreas började dansa som nioåring då han och kompisen Sara anmälde sig till en buggkurs.

– Vi brukade vinna danstävlingar på diskon när vi var små och en dag såg vi ett klipp där ett par dansade bugg vilket vi tyckte såg kul ut. Så jag gick hem till mina föräldrar och hon till sina och sa att vi ville börja bugga. Och mina föräldrar tyckte att det var bara till att köra på. Dem har skjutsat mig över hela landet för att jag ska kunna tävla och dem har alltid stöttat mig, så jag har dem att tacka för att jag är där jag är idag.

I sin framtida yrkesbana ser Andreas framför sig att han vill arbeta med specialidrott för elitaktiva, helst inom dans.

För mer information om riksidrottsuniversitetet på GIH:s webbplats