Intervju med student

Bild på Hanna BlomqvistHanna Blomqvist är GIH:s första student på riksidrottsuniversitet. Hon går fjärde året på ämneslärarprogrammet och är idag aktiv som hockeyspelare i SDE, Stocksund Danderyd Enebyberg. Hon har även varit uttagen till Svenska Ishockey förbundets U16-camp och spelar idag hockey på elitnivå.

Hon tog sina första skridskoskär när hon var sex år gammal och då hade hon konståkningsskridskor på sig, men det dröjde inte länge förrän de byttes ut mot hockeyrör... Hennes bror spelade hockey, pappan var hockeytränare och mamman stod i kafeterian.

Hanna har spelat i både pojk- och flicklag i Munkedal, som ligger i Bohuslän mellan Göteborg och Oslo.

– Det var hårdare att spela med killarna då de fick tackla, men jag lärde mig mycket att spela med tjejerna då jag bara var elva år när jag började och de andra var mycket äldre.

För fem år sedan flyttade Hanna till Stockholm för att börja spela hockey i SDE, som spelar i Riksserien.

– Det första året spelade jag hockey och arbetade, men när jag fick höra om GIH sökte jag till ämneslärarprogrammet med inriktning specialidrott och nu är jag inne på mitt fjärde år.

Tillsammans med en kurskamrat skriver hon nu uppsats om relationen till hur coachen påverkar den upplevda prestationen. De ska undersöka förhållanden mellan spelare och tränare i fotboll och hockey och ska skicka ut enkäter till fem olika lag.

– En stor anledning till att vi valde detta ämne är att jag själv har märkt hur stor effekt en tränare har på mig.

När Hanna fick höra talas om riksidrottsuniversitetet insåg hon att hon borde söka.

– Det underlättar enormt för när jag spelar matcher under vardagarna missar jag en del lektioner och föreläsningar. Den här lösningen bidrar till att jag kan både spela matcher och få en speciallösning för den undervisning jag missar.

Mer information om SDE Hockey

För mer information om riksidrottsuniversitetet på GIH:s webbplats