900 elever på öppet hus 2014

Idrottshallen fylldes av entusiastiska gymnasieelever. Här tävlade de bland annat mot varandra i rullstolsbasket, hoppade trampolin, klättrade på klätterväggen, testade pingisroboten, dansade med Cissi Ehrling och tog del av GIH:s utbildningsutbud. I aulan var det fullsatt när Marcus Moberg föreläste om styrketräning och kosttillskott.

Bild från entrénRedan innan klockan var 13.00 var entrén till GIH full av elever som kom för att ta del av GIH:s utbildningsutbud. Här togs de emot av GIH:s personal som visade dem ner till idrottshallen. Här ägde större delen av Öppet hus rum och här testade både elever och deras lärare olika idrotter och aktiviteter. Det som lockade både killar och tjejer var att prova rullstolsbasket. Här gällde det att både manövrera rullstolen, ha koll på bollen, passa och skjuta. Dessa bilder visar vilken fokus det är på bollen. En rolig och svår sport!

Enhjuling

Bild på tjej på enhjulingBild på Rudi på enhjulingMånga provade trampolinen där man fick hjälp av GIH:s personal att genomföra volter och en del elever hoppade själva. Enhjuling ser däremot lätt ut, men när eleverna fick prova mellan uppställda plintar insåg de flesta att det är mycket svårare. Här är en tjej som har lyckats manövrera enhjulingen. Idrottslärare och adjunkt Rudi Zangerl visar hur lätt det kan vara…

Dansuppvisning

På scenen i mitten av idrottshallen genomförde studenter GIH-dansen som är lätt att följa med i och stampa takten till. Här genomfördes även en dansföreställning baserat på James Bond-tema med två dansare i smoking.

Bild från dans med Cissi EhrlingBild från dansa med Cissi EhrlingDansa cha-cha och jive med Cissi Ehrling

Cissi Ehrling hade två danspass – ett cha-cha och ett jivepass. Cissi är trefaldig vinnare av Let´s dance och en före detta student vid GIH. Båda hennes pass var fullbokade och lockade både tjejer och killar. Snabbt insåg de hur svårt och roligt det är att dansa. Det gäller att själv lära sig stegen, att röra sig i takt till musiken för att sedan tillsammans med partner göra allt detta tillsammans med en annan. Cissi visar rörelserna och går uppmuntrande omkring och ger råd och tips.

Bild från klätterväggenKlättervägg

Längs väggen i idrottshallen finns en klättervägg dit många lockades. Med tjock matta under riskerade ingen att bli skadad om man råkade tappa taget. Att klättra lodrätt uppför en vägg är inte alltid lätt, men de flesta klarade detta utan problem. Och med ett gott skratt!

Bild från liten flicka med innebandyklubbaÖppet hus på GIH lockade även en del yngre… Här en tjej som i framtiden har goda förutsättningar att bli bra på innebandy!

Bild från roddmaskinen Testa dig själv

I ett hörn av idrottshallen fanns "Testa dig själv". Här kunde man bland annat testa snabbheten i ett reaktionstest, handstyrkan och roddmaskin. Denna hörna lockade många och flera försökte om och om igen att slå sina egna rekord. På bilden ses vinnaren av rodden - en idrottslärare som körde järnet och vann! Vinnaren fick nämligen en handduk, ett nyckelband och en vattenflaska av Studentkåren.

Bild från golf-lektionen

Golf

I en av gymnastiksalarna kunde man prova på golf. Här visade Bengt Sylvan från Golf-förbundet hur golfklubbor skiljer sig åt, hur man håller i en klubba, uppställning, sikte och mål. Många provade och många satt på läktaren för att titta på och kanske lära sig?

Bild från jujusju-lektionJujutsu

Sara Widgren är student vid GIH och EM- och VM-medaljör i Jujutsu. Denna kampsport består av tre delar, slag och spark, kast/nedtagningar och brottning på golvet. Rörelseglädje är en viktig del av jujutsu och träningen består av kondition, styrka, smidighet, motorik och koordination. Disciplin är en viktig del inom kampsporten och att alltid visa varandra respekt tillhör varje träning. Träningen är tuff och deltagarna fick lära sig olika slag och grepp.

Bild från slacklineSlackline

Slackline är en nylonlina som spänns upp där eleverna fick prova att gå. Att hålla balansen hela vägen är enormt svårt och det fanns olika metoder – allt från att springa fort över till att långsamt hasa sig fram. Få kunde dock visa sig på styva linan…

Bild från CrosstrainingCrosstraining

Crosstraining innebär att man tränar hela kroppen genom att på olika stationer utföra olika övningar med bland annat kroppen och medicinbollar som motstånd. På passet fanns starka killar och tjejer som kämpade på! Lärare var Joakim Drott, student vid GIH.

Bild på Jonas Mikaels och Béatrice GibbsForskning på GIH - frizzlybjörnar

I en av föreläsningssalarna höll doktoranderna Béatrice Gibbs och Jonas Mikaels föredrag. Béatrices handlade om hennes wii-forskning som utgår från att studera gymnasieelever då de dansar till Wii-spel och rörelser och hur lärandet av dessa går till. Jonas föreläste om friluftsliv och om det är inne eller ute att vara ute… Han berättade bland annat om frizzlybjörnar i Kanada och varför man inte bör ha tandkrämen i närheten av sovsäcken när man campar i Klippiga bergen.

Styrketräning och kosttillskott

Bild på Marcus Moberg

Marcus Moberg är doktorand på GIH och forskar inom fysiologi och näringslära. Hans föreläsningar på Öppet hus ”Styrketräning och kosttillskott” blev fort uppbokade och publiken bestod av både killar, tjejer, lärare och andra som var intresserade av ämnet. Marcus inledde med att kommentera de löpsedlar vi ofta möts av om vad bör äta för att nå bästa effekt.
– Många är bara halvsanningar och sprids av personer som tränar och tror sig ha kunskapen. Ett modernt fenomen som kallas för ”bro-science” och kan vara allt från att man ska spetsa sitt proteinpulver med vissa aminosyror för bäst effekt, till att powerwalking efter ett styrketräningspass skulle förstöra dess effekt berättar Marcus Moberg.

Det är en sanning, enligt Marcus, att protein i kost tillsammans med styrketräning är en nyckel till att bygga muskelmassa.  
– Det intressanta och viktiga är att på korrekt sett kunna gå in och förstå detaljerna i denna ekvation. Kosttillskott som proteiner eller essentiella aminosyror kan absolut fylla en viktig roll i att bidra till ökad muskelmassa när man tränar men tyvärr råder en väldig övertro på behov av dessa.

Proteinsyntes är en process som pågår hela tiden för att bilda nya proteiner. Samtidigt pågår det en nedbrytning av proteiner. Nettobalansen mellan dessa avgör om vi ökar eller minskar i muskelmassa.

– Muskelns syntes av proteiner är lägre än nedbrytningen vid vila, men så fort vi äter ökar syntesen. Vid en normal dag med vissa stillasittande inslag går detta vågor och syntes och nedbrytning balanserar ut varandra. Styrketräning däremot aktiverar både syntes och nedbrytningen och därför är det viktigt att kombinera styrketräning med intag av protein i kosten om man vill öka muskelmassan, säger Marcus.

Bild på Marcus MobergMen hur mycket protein behöver vi, hur mycket behöver vi om vi tränar och när ska vi äta proteinet?

För en stillasittande person som inte aktivt tränar är det dagliga behovet 0,9 gram per kilo kroppsvikt, vilket motsvarar ungefär 300 gram kött om man enbart räknade med det som proteinkälla. För en person som väger cirka 80 kilo, som tränar hårt och vill ha ökad muskeltillväxt bör intag av proteiner ökas till inte mer än 1,5 gram per kilo kroppsvikt, vilket motsvarar 120 gram. Här bör man komma ihåg att äta i samband med träning, vilket bidrar till att öka syntesen, minska nedbrytningen och ge en ökad effekt.

Det viktiga är inte totala mängden protein vi äter utan det är snarare att vi äter en viss mängd vid upprepade tillfällen under dagen.

– Grundregeln är 20 gram ger maximal effekt vid ett enskilt intag och detta intag bör ske vid fem till sex gånger per dag och anledningen till att jag säger detta är den studie som visade bästa effekten på muskelproteinsyntes var 20 gram var tredje timme efter ett styrketräningspass.

I denna studie delades testpersoner in i tre grupper där den ena fick äta 40 gram protein två gånger var sjätte timme, den andra 20 gram var tredje timme och den tredje gruppen åt 10 gram vid åtta tillfällen under dygnet.  

 • Om man vill få i sig 20 gram protein under dagen motsvarar det enligt listan nedan:
  5,5 dl mjölk
 • 3 ägg 
 • 100 gram kyckling 
 • 110 gram lax  
 • 6,5 dl yoghurt 
 • 160 gram okokt pasta 
 • 170 gram keso 
 • 1,2 dl jordnötter 
 • 2,5 dl kokta sojabönor

Listan visar att det inte behövs kosttillskott för att tillföra protein i kroppen.

Generellt sätt anser Marcus att det viktiga inte är vad för proteinkälla man äter utan man faktiskt äter en proteinkälla flera gånger om dagen. Vid jämförelser av olika proteinkällor som utförts visar mjölkproteiner överlag en tendens till en något mer positiv effekt. Exempelvis i en studie med 60 personer som delades in i tre grupper där de efter styrketräning tog intag av antingen sportdryck, mjölk eller sojadryck i tolv veckor.

Efter denna period visade det sig att den grupp som drack mjölk fick bäst effekt vad gäller ökad muskeltillväxt. Det bör dock påpekas att även flertalet person som fick sojadryck ökade mycket i muskelmassa och att det är stor variation på hur enskilda individer svara på styrketräning vad gäller muskeltillväxt.

Vad gäller aminosyror är nio av tjugo essentiella och dessa bildas inte i kroppen. Dessa måste vi få i oss via kosten och vad gäller maximal effekt på proteinsyntes är mängden motsvarande 9-10 gram vid ett enskilt tillfälle. Tre av tjugo är grenade aminosyror och en heter leucin. Dessa agerar som signaler i muskeln för att aktivera proteinsyntesen. Däremot finns det vissa aminosyror som säljs som kosttillskott som inte har vetenskapligt stöd för prestationsförbättring, som till exempel arginin, glutamin, tyrosine, glycine och taurine.

– De kosttillskott som har vetenskaplig effekt om de tas på ett korrekt sätt är: näringsämnen vid brist, kreatin, bikarbonat, beta-alanin, koffein och nitrat. Vad gäller övriga kosttillskott så har de överlag ingen bevisad effekt eller är skadliga och är ett sätt för marknaden att tjäna pengar. Den största andelen kosttillskott på marknaden har ingen effekt.

Marcus sammanfattar sin föreläsning att den bästa effekten för ökad muskelmassa och för kroppens utveckling är träning. Kosten är en liten del, men skapar förutsättningar för att träna och för att tillgodogöra sig träningen på bästa sätt.

Här kan du ta del av Marcus Mobergs presentation.

Bilder är tagna av Roland Sterner och Louise Ekström.