Frågor & svar: Allmänt och blandat

Hur hittar man en bostad i Stockholm?

Kontakta Stockholms Studentbostäder på www.sssb.se eller ring 08-458 10 00.

Tillgången på bostäder är bättre än på länge och det går bra att ställa sig i kö innan man blivit antagen.

En lista på andra möjliga sätt att söka bostad hittar du här.

Uthyrning av rum och lägenheter i andra hand förekommer på många olika håll: tidningsannonser, en lapp på stan, andrahandsförmedlingar eller genom personliga kontaker. Om du känner någon i Stockholm, kontakta dem. Kanske har de i sin tur någon bekant eller kollega som vill hyra ut. Om du befinner dig i Stockholm kan det vara värt att ta en titt på anslagstavlorna hos de större universiteten.

 

Kostar era utbildningar något?

Alla våra utbildningsprogram och fristående kurser är avgiftsfria. Däremot måste du själv betala kurslitteratur och studenkårsavgift. Ibland ställer också vissa aktiviteter extra stora krav på utrustning, t.ex. kläder för fjällturer. Det kan då bli nödvändigt att hyra eller köpa viss utrustning.

 

Jag bor inte i Sverige. Kan jag söka till er?

Det är fullt möjligt att söka även om man inte bor i Sverige. Anmälan görs på www.antagning.se. Sista anmälningsdatum är 15 april. Mer detaljerad information om hur du söker, vad du skall skicka med, datum m.m. finns också på webbplatsen www.antagning.se. Information om hur gymnasiebetyg från ditt land bedöms och värderas hittar du på uhr.se

Grundkravet för studier vid svenska högskolor och universitet är att man är behörig till högre utbildning i sitt hemland och uppfyller kraven i svenska och engelska. Generellt gäller följande för svenska språket:

  • Du som haft svenska, danska, norska, färöiska eller isländska som modersmål i din gymnasieutbildning uppfyller kravet i svenska.
  • Du som har finska som modersmål och har haft svenska som ämne i finskt gymnasium under 3 år (minst 5 kurser) uppfyller också kravet i svenska.
  • Du som har gymnasieutbildning från länder utanför Norden (men inte bor i Sverige) kan verifiera dina kunskaper i svenska språket genom att göra TISUS-testet. Det ges på 70 olika platser runt om i världen. Läs mer om TISUS-testet .
  • Du som redan bor i Sverige kan göra TISUS-testet här, eller genomgå kurs och/eller prov för ”Svenska B” eller ”Svenska som andraspråk B” vid ditt lokala Komvux. Läs mer på TISUS Sverige eller Skolverkets sida om lärarlegitimation med utländsk examen.

 

Finns det någon mer skola i Sverige som liknar er?

GIH är den enda fristående högskolan som är specialiserad på idrott och hälsa, men liknande utbildningar finns på andra håll i landet. Svenska högskoleutbildningar är sökbara på www.antagning.se 

Frågor och svar

Frågor och svar
Vanliga frågor om våra utbildningsprogram, fristående kurser, förkunskapskrav med mera

Till frågor och svar