Om du är student vid GIH och har genomgått tidigare högskoleutbildning med godkänt resultat så har du rätt att ansöka om tillgodoräknande för dina tidigare studier. Detta kallas för tillgodoräkning.
Detta gäller även för annan motsvarande utbildning eller kunskaper som du förvärvat på annat sätt, t.ex. genom yrkeserfarenhet. Som högskola är GIH lagstadgade (Högskoleförordningen kap. 6, § 6-7) att pröva om din tidigare utbildning eller yrkeserfarenhet kan ligga till grund för tillgodoräknande av högskolepoäng.
Läs mer i Tillgodoräknandeordningen (GIH 2020/93)
Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om tillgodoräknande?
Om du tillgodoräknar en del av din utbildning, som en kurs eller modul/delkurs, har du inte rätt att delta i den delen av utbildningen. Detta innebär att du inte kan närvara på föreläsningar, delta i övningar eller genomföra examinationer knutna till det du har fått tillgodoräknat. Vid beviljat tillgodoräknande på hel kurs, registreras även avbrott på kursen i Ladok.
Tillgodoräknande under pågående studier påverkar hur många högskolepoäng du läser och kan därmed påverka din rätt till studiemedel. Du som student är själv ansvarig för att meddela eventuella förändringar i din studiesituation till CSN.
Om du tillgodoräknar delar av en kurs kan det även påverka dina möjligheter att erhålla ett högre betyg (exempelvis VG) på hela kursen. Du kan inte heller ta tillbaka eller överklaga ett gynnande beslut om tillgodoräknande.
Resultatet på kursen/modulen blir ett tillgodoräknande (T) och betygssätts alltså inte. Begreppet TG kommer att användas i exempelvis examensbevis och resultatintyg.
När ska jag inte ansöka om tillgodoräknande?
Om du har bytt program inom GIH och läst en kurs som ingår i båda utbildningarna behöver du inte ansöka om tillgodoräknande. Kursen tas med i samband med din ansökan om examen. Är du osäker om det är samma kurs ska du kontakta studierektor i samband med att du antas till det nya programmet. Detta gäller även för ej avslutade kurser.
Om du har slutförda kurser från ett erkänt svenskt lärosäte som du vill ta med som valfri kurs i en generell examen (Kandidat-, Magister- eller Masterexamen) ska du inte heller ansöka om tillgodoräknande. I samband med att du ansöker om examen anger du vilka kurser du vill ha med.
OBS! Läser du ett däremot ett program som leder till en yrkesexamen ska du ansöka om tillgodoräknande för de kurser som inte ingår i ditt program. Det gäller både för kurser som du läst vid andra universitet/högskolor (inklusive utlandsstudier), och för kurser som du läst vid GIH utanför programmet (fristående kurser).
Kan jag tillgodoräkna en kurs på avancerad nivå mot kurs på grundnivå?
Ja, men tänk på att du inte kan använda kursen i en examen på avancerad nivå. Mer information finns på sidan om att ansökan om examen (länk).
Kan jag använda samma kurs som jag använt för tillgodoräknande i tidigare ansökan?
Nej, kursen kan inte användas igen. Den är då ”förbrukad”.
Tänk på att du om du anger att du läst 30hp tidigare och ansöker om att få tillgodoräkna dig 7,5hp så kommer alla kurser du angett i ansökan att användas i tillgodoräknandet. Du kan alltså inte använda kursen för fler ansökningar i framtiden. Kontrollera därför noga innan du ansöker om kursen du läst kan motsvara flera moduler eller kurser som du önskar tillgodoräkna.
Vilka dokument behöver jag skicka in?
Du ska skicka in kursplan och kurslitteratur från den termin/år då du läste kursen.
Gäller din ansökan andra meriter som inte finns dokumenterade i Ladok så ska eventuella intyg och dokument vara vidimerade, dvs att någon bekräftar att kopian är exakt likadan som originaldokumentet. Om något saknas i din ansökan kommer vi att kontakta dig för en komplettering. Detta medför att ditt ärende tar längre tid. Originalhandlingar ska kunna uppvisas på begäran av GIH.
Tillgodoräkna annan verksamhet än studier
När tillgodoräknandet grundar sig på annan verksamhet än studier (t.ex. arbetslivserfarenhet) bör bland annat följande styrkta handlingar bifogas ansökan:
- Arbetsgivarintyg innehållande arbetets omfattning och tid.
- En utförlig beskrivning av arbetsuppgifter, med exempel, och utifrån kursplanens lärandemål kunna teoretiskt reflektera och visa att du uppnår målen i kursen, en koppling mellan teori och praktik.
- Underlag som styrker ansökan som t.ex. egen lektionsplanering, skriftliga utvärderingar etc, underlag som visar på en personlig insats.
- Referens och arbetsbetyg från närmaste chef/arbetsgivare.
Hur bedömer ni min ansökan?
Tillgodoräknande av kurs görs vanligtvis mot en examen. Bedömningen görs med hänvisning till utbildningens mål eller kursen som helhet. Kursplanen ska innehålla uppgifter om kursens mål och innehåll samt litteraturlista.
Det är du själv som ansvarar för att jämföra dina tidigare studier med kursen eller programmets kurser och avgöra vilka kurser du vill ansöka om tillgodoräknande för.
Kan jag få förhandsbesked?
Nej, högskolan ger inga förhandsbesked eller preliminära bedömningar. Det finns ingen lagstadgad skyldighet att göra detta (en skriftlig, preliminär bedömning av hur många poäng och vilka kurser/studier som kan tillgodoräknas).
Kan jag ta tillbaka min ansökan?
Ja, så länge det inte är något beslut fattat. Kontakta tgr@gih.se om du vill återkalla din ansökan.
När får jag besked om beslutet?
Handläggningstiden är normalt 6-8 veckor men varierar under året beroende på arbetsbelastning och ärendets omfattning. Handläggningstid beräknas från det att en ansökan är komplett.
I väntan på beslut ska du registrera dig på och påbörja kursen. Om du väljer att inte påbörja kursen i väntan på beslut och därefter får avslag på din ansökan så kan du inte räkna med att få påbörja kursen efter kursstart.
Hur får jag besked om beslutet?
Ett beviljat beslut registreras i Ladok. Om avslag på ansökan sker så får du ett mejl med en kopia av beslutet.
Jag har fått avslag på min ansökan, kan jag överklaga?
Om du inte är nöjd med det beslut du fått så kan du överklaga detta. Information om hur du ska gå tillväga för att överklaga finner du i ditt beslut.
Om ansökan avvisades på grund av bristfällig dokumentation eller avslås på grund av att ansökan inte kan bifallas på den dokumentation som har skickats in, har du möjlighet att skicka in en ny ansökan när du har fått tag på de handlingar som krävs.
Hur ansöker jag?
Du ansöker direkt via dina sidor i Ladok ( www.student.ladok.se länk).
Informationsfilm från Ladok om hur du ansöker om tillgodoräknande hittar du här