Här hittar du frågor och svar som rör examen och examensbevis.
Vad krävs för att få ut en kandidatexamen?
Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för utbildningen.
Eventuella lokala regler framgår i den lokala examensordningen för högskolan.
Kan jag ta med kurser från annan svenska högskola/universitet i en examen?
Ja, det går bra. De får inte överlappa innehållsmässigt med de kurser du läst på GIH. Studerar du på ett yrkesprogram måste kurserna från annan högskola alltid tillgodoräknas/tillgodogöras inom programmet av ansvarig institution innan examensbeviset kan utfärdas.
Kan jag ta med kurser på avancerad nivå i en kandidatexamen?
Ja, det går bra. En kandidatexamen ska i huvudsak innehålla kurser på grundnivå, men kurser på avancerad nivå kan ingå. Tänk dock på att du inte kan återanvända kurser som ingått i en examen på grundnivå i en magister- eller masterexamen.
Kan jag ta med kurser på grundnivå i en magister- eller masterexamen?
Ja, men det finns begränsningar och kan även vara reglerat ytterligare i den lokala examensordningen. I normalfallet gäller att högst 15 högskolepoäng från grundnivå kan ingå i en magisterexamen och högst 30 högskolepoäng i en masterexamen. Avser du att söka en examen på avancerad nivå måste du först ha en examen på grundnivå. Anledningen till detta är att man först kan gå vidare till nästa nivå i utbildningsstrukturen när man avslutat den förra.
Kurser som inte av avslutade - kan jag ta med dessa i min examen?
Utgångspunkten är att kurser ska vara avslutade för att kunna användas i en examen. Om du läst en kurs vid GIH kan i vissa fall det prövas om en del av en kurs kan användas i en examen. Det gäller då att delkursen eller delmomentet är tydligt avgränsat och då det tydligt går att utläsa att lärandemålen för den delen av utbildningen har uppfyllts genom delmomentet/delkursen.
Kan jag ta ut flera examina?
Yrkesexamen kan också leda till generell examen i form av kandidatexamen eller magisterexamen om villkoren för denna uppfylls vad gäller längd och fördjupning. En student kan endast få en kandidat-, magister- respektive masterexamen inom ett specifikt huvudområde. Kurser som utgör grund för en yrkesexamen kan utgöra grund för annan yrkesexamen. Ett självständigt arbete (examensarbete) kan dock endast utgöra grund för en yrkesexamen. I de fall två examensarbeten krävs för examen gäller denna regel båda examensarbetena.
Vilka andra ämnen kan jag ta med i min Ämneslärarexamen vid GIH?
Genom överenskommelse med Stockholms Universitet och Södertörns Högskola, erbjuder GIH ämnesstudier i andra ämnet vid dessa lärosäten. Efter fullgjorda studier vid GIH samt i andra ämnet, utfärdar GIH ämneslärarexamen i idrott och hälsa med ett andra ämne. Du kan läsa mer på vår hemsida om Andra ämnet inom ämneslärarprogrammet:
Läs mer om Andra ämnet inom ämneslärarprogrammet
Vilken examen kan ja ta ut när jag är klar med KPU?
Ämneslärarexamen mot 7–9 eller ämneslärarexamen mot gymnasieskolan, beroende på vad du blivit bedömd behörig för och antagen mot. Läs mer på Skolverkets hemsida för aktuell information om vad du får behörighet att undervisa med en ämneslärarexamen mot 7-9 respektive gymnasieskolan.
Kan jag få ett nytt examensbevis?
Om du har förlorat ditt examensbevis kan du kontakta oss, så hjälper vi dig. Du får då en kopia av den kopia som finns arkiverad vid GIH. Bevis utfärdade före 1992 hänvisas till Riksarkivet i Arninge.
Har du fått ett nytt personnummer kan du kontakta Examen för att få ett nytt examensbevis utfärdat. Det kan vara ett om du fått ett svenskt personnummer efter att ha studerat med ett tillfälligt, kanske på grund av skyddad identitet.
Du kan inte få ett nytt examensbevis på grund av att du har bytt namn.
Examen eller legitimation - vad är skillnaden?
Universitet och högskolor utfärdar examen. Skolverket bedömer behörighet mot ämnen i skolan och utfärdar legitimation. Du måste först ha en examen innan du kan ansöka om legitimation. Du kan få fler behörigheter i lärarlegitimation än de som ingår i din lärarexamen.I regel krävs 45 hp för varje nytt ämne för åk 7-9 och 90 hp i varje nytt ämne för gymnasieskolan. Undantagen är svenska, samhällskunskap och musik där det krävs 90 hp respektive 120 hp för varje av dessa ämnen för utökad behörighet.
Ansök om lärarlegitimation hos Skolverket