GEN-PEP

Kronprinsessparet är initiativtagare till GEN-PEP som är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engage­mang kring barns och ungdomars hälsa.

Målsättningen är att ena människor, organisationer och företag för att tillsammans underlätta för barn och ungdomar att leva ett hälsosamt liv.

Anledningen till att Generation PEP startades är för att många rör på sig för lite och äter för dåligt. Denna kombination är i dag en av våra största hälsofaror då det har stora risker att leda till depression, diabetes typ 2, sömnstörningar, stroke och hjärtinfarkt, demens och benskörhet.

Lösningen är enkel

Professor Stephen Hawking, har gjort ett uttalande kring folkhälsan i en film med GEN-PEP som avsändare. I filmen som kan laddas ner nedan säger han följande:

"Just nu står mänskligheten inför en stor utmaning och miljontals liv är i fara. Som kosmolog ser jag värden som en helhet och är här idag för att tala om ett av världens största folkhälsoproblem. Idag dör många människor av komplikationer relaterade till övervikt och fetma. Vi äter för mycket och rör oss för lite. Lyckligtvis är lösningen enkel. Mer fysisk aktivitet och bättre matvanor. Det är inte raketforskning. Och för vad det är värt: Hur stillasittande har blivit ett av världens mest allvarliga folkhälsoproblem är bortom min förståelse."

Ta del av filmen med professor Stephen Hawking. Klicka på bilden nedan eller på denna länk.

Klicka på bilden så startas filmen med Stephen Hawking

Sverige – ett av Europas mest stillasittande länder

Fysisk inaktivitet är idag världens fjärde vanligaste dödsorsak och är tillsammans med ohälsosamma matvanor den bakomliggande orsaken till att fler människor idag dör av övervikt och fetma än av undernäring. Tyvärr är Sverige ett av Europas mest stillasittande länder och studier visar att till exempel fyraåringar sitter stilla nästan hälften av sin vakna tid och endast var åttonde 13-åring rör på sig tillräckligt mycket varje dag. Tre av fyra svenska barn äter mindre än WHO rekommenderade intaget på 400 gram frukt och grönt per dag och svenska barns näringsintag utgörs till 22 procent av olika former av socker – mer än dubbelt så mycket än WHO:s rekommendationer på 10 procent.

Det är under uppväxten som framtida hälsovanor formas. Genom att tidigt anamma hälsosamma vanor kan 80 procent av hjärtsjukdomar och stroke förhindras. En aktiv livsstil har inte bara positiv effekt på hälsan. En studie visar också att dubbelt så många svenska femteklassare nådde de nationella målen i svenska, engelska och matematik när skolidrotten utökades med två lektioner per vecka.

Samarbeten är en förutsättning

GEN-PEP är beroende av samarbeten och arbetar tillsammans med utvalda partners från ideell, offentlig och privat sektor för att barn och unga i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Om olika aktörer och delar av samhället blir engagerade så blir vi tillsammans starkare och kan få ett större genomslag. GIH är kunskapspartner som bidrar till att nå ett långsiktigt folkhälsoarbete med barn och unga i fokus.

Vinnare av Årets Peppare delas ut under Idrottsgalan

Bild på statyetten som Karin Mamma Andersson skapatGEN-PEP vill lyfta och belöna de som skapar förutsättningar för att så många barn och unga som möjligt ska få uppleva rörelseglädje. Därför är priset Årets Peppare skapat och vinnaren ska ha lyckats skapa motivation till fysisk aktivitet på ett tillgängligt sätt. Priset delades år 2017 ut av Prins Daniel till Futebol dá forças som är en organisation som utbildar kvinnliga ledare för att främja unga tjejers fysiska och psykiska hälsa genom fotbollen. Genom låga trösklar och genomarbetat ledarskap har de lyckats nå över tusen unga tjejer runt om i Sverige. Grunden handlar om att se varje individ och genom fotbollen och rörelseglädjen stärka den fysiska och psykiska hälsan. Futebol dá Força arbetar med att stärka såväl ledare och spelare som samhällen. Priset har formgetts av Karin Mamma Andersson.

Juryn består av följande sju personer:

 • Prins Daniel
  Carolina Klüft, projektledare för GEN-PEP och före detta elitidrottare
  Alexander Hermansson, barnprogramledare, underhållare och tv-profil
  Britta Thedin Jacobsson, doktor i idrottsvetenskap, inriktning folkhälsa och fysisk aktivitet vid GIH
  Lina Axelsson Kihlblom, grundskolechef Haninge kommun och ledamot av 2015 års Skolkommission
  Aron Andersson, äventyrare, föreläsare och inspiratör
  Stephan Wilson, producent, programledare och barn- och sportprofil

Länk till Britta Thedin Jacobssons medverkan i juryn

 

Länk till GEN-PEPs webbplats