Deltagarna på Idrotts- och hälsokonventet erbjöds en mängd olika praktiska pass. Bland dessa var äventyrspedagogik, bollywood, orientering, golf, gymnastik, simhopp, powerbox, friidrott, zumba, morgonyoga, quick-step med många fler… Nedan finns bilder från en del av dessa aktiviteter.
Äventyrspedagogik – för alla årskurser
Tage Sterner och Rudi Zangerl undervisar vid GIH och tog med sig deltagarna på ett svindlande äventyr in i fantasins värld. På resan möttes de av stora utmaningar som krävde samarbete, problemlösningsförmåga och egna fysiska insatser. Passet började med en introduktion i lärosal och fortsatte därefter till en av gymnastiksalarna.
Powerbox i skolan
Boxning är en av de mest allsidiga och roliga träningsformer och passar alla. Här ledde Stefan Sjöstrand, utbildad idrottslärare och tidigare lagkapten för Svenska landslaget, ett träningspass till fartfylld musik. Stämningen var hög, det var många ”high-fives” och boxning samt sparring mot varandra hindrade inte skratten.
Friidrott på låg- och mellanstadiet
I detta pass provades några friidrottsgrenar, som häcklöpning, och de analyserade även friidrottsteknik och som exempel på hjälpövningar. De som ledde övningen var Izabela Seger, lärare på GIH och före detta polsk juniormästare i sprint, och Jan Seger, lärare på GIH och mångårig friidrottstränare.
Zumba, Quickstep och Salsa i skolan
Cecilia Ehrling är utbildad lärare i idrott och hälsa på GIH och har även medverkat i Let´s Dance och vunnit tävlingen tre gånger. Här visade hon en blandning av latinamerikanska danser där en enkel koreografi byggdes upp. Cecilia Ehrling hade även ett pass med quickstep, som är en pardans och en av de fem standarddanserna. Här fick deltagarna prova på grunderna i quickstep som byggs ihop till en enkel koreografi. Passet innehöll alltifrån salsa, samba till bachata.
Annorlunda boll
Bollspel är en vanlig och populär aktivitet i ämnet idrott och hälsa. Härpresenterades förslag på hur bollspel kan användas för att ge barn och ungdomar ett lärande på ett lekfullt och roligt sätt, engagera en skolklass på små ytor i mindre gymnastiksalar. Anna Tidén undervisar vid GIH i Stockholm.

Må bra – aktiviteter för ALLA elever!
Barbara Schwanhäusser som ledde passet är specialpedagog, idrottslärare och rörelseterapeut. Denna workshop visade ett axplock av praktiska idéer för alla som arbetar med elever i grundsärskolan och undrar hur man kan få ihop elevernas olika fysiska och kognitiva förutsättningar med det centrala innehållet i Lgr 11. Här prövades olika rörelseaktiviteter som utmanar ledarens flexibilitet och tankesätt kring delaktighet för alla elever.
Crossfit – Tabata – Soma
Det pratas mycket om att eleverna ska vara sin egen "personliga tränare" och eleverna är sugna på att testa det senaste. På detta pass visade Sofia Åman att Tabata bidrar till en funktionell styrka, crossfit ligger verkligen i tiden och Soma är roligt och nyttigt för att visa hur man kan träna rörlighet och styrka i kombination. Under passet genomfördes övningar som kan förnya styrke- och konditions skolundervisning. Sofia Åman är utbildad idrottslärare vid GIH och arbetar på Dragonskolan i Umeå. Hon arbetar även på SVT som träningsexpert på programmet Go´kväll.
Simning och säkerhet i och kring vatten
Elis Weslien är högskoleadjunkt och undervisar vid GIH Stockholm och under detta pass problematiserades frågan kring säkerhet i simhallen och hur undervisning kan bedrivas i livräddning på ett bra och lustfyllt sätt. De arbetade bland annat med tekniker och utrustning som används i samband med vattenlivräddning. Här lektes livräddning fram och de fick prova på att tävla i livräddning samt arbeta med olika scenarion.
Wushu – kinesisk kampkonst
Passet innehöll grundställningar, slagtekniker, dynamiska benstretch och sparkar, förflyttningar, en grundläggande TaoLu och nedvarvning. Passet gav deltagarna en grund i Wushu med många övningar som kan genomföras i skolan. Romain Schwab har studerat på GIH och Stockholms universitet. Han är även med i landslaget för Wushu och arrangerar SM.
Hopprep
Hopprepet kan användas på många olika sätt och är ett utmärkt verktyg för såväl uppvärmning som för träning av kondition och koordination. Denna workshop handlade om hur man kan använda hopprepet på ett annorlunda och inspirerande sätt till musik. Men framförallt så fokuserade det på att lära ut hopprep till nybörjare. Sebastian Lindström studerar på GIH och Stockholms universitet.
Samba, Cha-cha och Jive i skolan
Samba och en cha-cha har latinamerikansk bakgrund. De visade även stegen i Jive, som är en av tiodanserna. Med tiodans menas tävlingsdans där Jive är en av tio som ingår. Tiodansen delas in i standarddans (modern vals, wienervals, quickstep, tango och slowfox) och latinamerikansk dans (cha-cha, rumba, samba, jive och pasodoble). Katarina Törnblom och Björn Törnblom visade hur man lätt kan lära ut dessa steg och takter.
Golf i skolan – en rolig håltimme
På gräsmattan framför GIH:s byggnad var det flera som svingade golfklubbor. Genom att slå rosa bollar i ett uppspänt mål tävlade de vem som fick i flest bollar. Här visade Bengt Sylvan, lärare i idrott och hälsa och arbetar på Svenska Golfförbundet, hur man på ett inspirerat sätt kan ge kunskap om hur ett enkelt sätt låter eleverna prova på golf i skolan.