Texter och presentationer

Under tre dagar fylldes GIH:s lokaler av idrottslärare, hälsopedagoger, fritidsledare med flera. Här bjöds på föreläsningar, praktiska pass, workshops, fortbildning och inspiration. På denna sida kan du läsa om de föreläsningar som hölls och ladda ner presentationer. Här kan du klicka för att ta del av de över 30 praktiska passen som erbjöds under konventet.

Invigning Bild på Pia Lundqvist Wanneberg

Vid invigningen berättade prefekt Pia Lundqvist Wanneberg om GIH:s historia. Anledningen till att grundaren Pehr Henrik Ling fick uppdraget att starta Gymnastiska Centralinstitutet (GCI) var att Sverige förlorade Finland till Ryssland och Sveriges styrande ville att GCI skulle råda bot på de svenska veklingarna. Det som sedermera blev GIH var till en början inriktad på militärgymnastik med kampinslag som fäktning men även sjukgymnastik som säkert förvånar många. Det som Pehr Henrik Ling införde var Linggymnastiken som fick internationellt fäste och många från GIH föreläste och var verksamma i att lära ut Linggymnastikens grunder i USA, Iran, Irak, Australien och inom Europa. Det finns de som anser att Linggymnastiken är Sveriges största exportvara innan ABBA kom… Linggymnastiken anser att kroppen ska vara i harmoni och i balans och är således indelad i följande enheter: estetisk, medicinsk, militär och pedagogisk gymnastik.

Man ser även det militära inslaget i skolgymnastiken på den tiden då skolklasserna var indelade i trupper i stället för grupper, som vi idag säger.

Här kan du ta del av Pia Lundqvist Wannebergs historiska bilder.

Bild på Karin Henriksson-LarsénRektor Karin Henriksson-Larsén informerade om GIH:s utbildningsutbud och forskning med utgångspunkt dess 200-åriga historia. Forskningen är indelad i tre områden: fysisk aktivitet och hälsa, kultur och lärande samt prestation och träning. Vad gäller utbildningen är det fortfarande Tränarprogrammet som är mest dominerande, men även Hälsopedag- och Ämneslärarprogrammet lockar många studenter. Under hösten har även Sport Management-programmet startat som är ett samarbete med Södertörns högskola. GIH samarbetar även med Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Lärarhögskolan och GIH i Örebro och Göteborg.

Den stora fördelen med GIH:s utbildning är kombinationen av teori och praktik så att studenterna kan applicera sina akademiska kunskaper i friluftslivet. På GIH finns även laboratorier där det i samarbete med kommuner har ett Hälsoprojekt där seniorer tränar och testar av studenter. Syftet är att visa att det lönar sig att vara fysiskt aktiv i alla åldrar.

Här kan du ta del av Karin Henriksson-Larséns presentation.

Maratonkemi

Bild på Ulf EllervikUlf Ellervik är professor i kemi vid Lunds universitet och hans presentation ”Maratonkemi” utgår från ett maratonlopp i Paris han själv har sprungit. Tillsammans med publiken visade han illustrativt på en karta över Paris själva loppet och vad som händer kemiskt med kroppen under loppet. Enligt Ulf Ellervik är kemi grunden till allt. Hans utgångspunkt är att kemi inte alls är tråkigt utan det gäller bara att göra den lättförståelig.

Innan själva loppet visade han uppförstorade bilder på muskler och nerver. 40 procent av kroppens kroppsvikt består av muskler. Muskler är mottagare av nervsignaler, nerven får signaler från hjärnan och skickar den vidare till musklerna som sätts i rörelse. Detta sker helt automatiskt och bidrar till att kroppen är en fantastik apparat! Men det kan även bli för mycket för muskeln och då bildas en nervgas som heter sarin. Denna är livsfarlig i större doser och har använts i Syrien som vapen då den orsakar smärtor i ögonen, synbortfall, illamående och kräkningar. Det är även den som ger även kramp i både muskler och lungor.

När Ulf stod i startfållan var det kallt i luften men varmt blad deltagarna. 45 000 löpare som trängs i en liten yta utstrålar en enorm värme och motsvarar en 45 watts lampa. Det som får kroppen att starta är molekylen ATP som bildar den energi och kreatin. Denna effekt pågår i åtta sekunder och cirka 80 meter. Men om man jämför effekten av ATP på elitdistanslöpare så kan man se att hastigheten för de som springer 100 och 200 meter inte skiljer sig åt. Men de som springer 400 meter har en klar sämre hastighet då ATP har slutat att verka efter 200 meter. Det tar cirka två minuter för att få upp flåset och därefter tar adrenalinet över. Hormonerna bidrar till att pulsen ökar och den energi som så småningom behövs tas från fettet.

Hud är kroppens största organ, den motsvarar cirka 12-15 procent av kroppsvikten och innehåller ett par miljoner svettkörtlar. Lukten av svett uppfattas bakom näsan och är det enda sinnet där hjärnan är direkt inkopplad. Men uppfattningen av lukt skiljer sig åt mellan oss och många är luktblinda och är en anledning till att mat smakar olika. NäBild på Ulf Ellervikr sedan kroppen börjar svettas så frigörs energi och den överskottsvärme som bildas motsvarar 500-1 000 watt. Under ett maratonlopp förbrukar kroppen i genomsnitt fyra liter vatten. Därför är det viktigt att fylla på med vätska som bör vara smaksatt med salt och socker. Försök att undvika frukt och godis som innehåller fruktos som inte metaboliseras i muskeln.

Friedrich Sertürner var en tysk apotekare som år 1799 uppfann morfinet. Det bidrar till smärtlindring men är enormt beroendeframkallande. Endorfin är kroppens eget smärtlindring och bidrar till att vi mår bra. Efter cirka 45 minuters träning träder endorfinet in, vilket motsvarar 10 milligram morfin. Här får begreppet träningsnarkomaner en logisk förklaring…

Efter 30-32 kilometer går många in i den berömda väggen och kolhydraterna är slut. Att äta protein är ett sätt att bygga upp kroppens förråd av kolhydrater och även glukos (druvsocker) ökar kolhydratuppladdningen.

Ulf Ellervik fick många frågor från publiken och en del av dem handlade om varför svettlukten skiljer sig åt beroende på om man befinner sig i en lantlig miljö eller i storstaden. Enligt Ulf beror detta på att man oftast har ullunderställ på sig i naturen och äter annorlunda jämfört med storstadsbor som stressar och använder andra kläder. Hormoner påverkar också produktionen av svett, vilket är extra tydligt bland tonåringar, gravida och de kvinnor som är i klimakteriet. Men vad inte många vet är att luktsinnet halveras vart 21:a år, vilket är extra tydligt bland äldre personer.

The art of teaching social dansing - Fewer steps more dances!

Bild på Tony IrvingTony Irving är danspedagog och i hans presentation ”The art of teaching social dancing – fewer steps more dances!” berättade han om den sociala dansens historia och hur lätt det är att lära ut sällskapsdans.

Tony började med att rita upp en tidslinje där 1800-talet var dess början och nutiden slutet. I början av 1800-talet rörde sig alla i salen samtidigt och det dansades till bland annat Johan Strauss. Wienervalsen blev dock en stor förändring för danshistorian. Denna vals är den första som betecknas som en social dans och som påminner om de danser vi har idag. Det var en man och en kvinna som dansar, men det intressanta med hållningen är att under 1800-talet hade männen ett svärd vid sin vänstra sida. Det medförde att de var tvungen att ha den högra handen i luften för att undvika att kvinnan råkade stöta i den.

Dans utvecklades mest under militära tider och dansen ledde även till att pojkarna blev så upphetsade av att se kvinnors vrister att vissa danser förbjöds.

Genom historien utvecklades slow vals, foxtrot, quickstep… Till dess att Pierre och Doris Lovelle standardiserade pardansen. De införde regler för hur man ska dansa tillsammans. Sedan har dansen utvecklats och pardansen försvinner gradvis för att ersättas av ensamdanser som disko, soul, freestyle, hiphop…

Enligt Tony Irving finns det bara tre olika sätt att dansa beroende på takt och sten. Här refererade han till KISS-systemet som innebär Keep It Simple System. Med det menade han att idrottslärarna bör tänka på 20, 60 och 20 procent, vilket innebär att de 20 procent som sitter längst fram alltid är med på alla lektioner. De 60 procent som sitter i mitten är lagom intresserade och de sista 20 procenten vill inte vara med över huvud taget. Det är dessa 80 man bör fokusera på! Och att man kan dansa till musik som ungdomar och barn lyssnar på. Det går alldeles utmärkt att dansa till musik som Lady Gaga, Justin Timberlake, Agnes…

Konditionsträning - Med pulsen som coach

Bild på Mikael MattssonMikael Mattson är medicine doktor i fysiologi och forskar och undervisar på GIH. Hans föreläsning handlar om att göra pulsträningen mer varierad, effektiv för att få en positiv utveckling. Pulsen hjälper till att träna på rätt nivå eftersom träningen sker utifrån egen förmåga och kan användas vid all form av konditionsträning. Mikael förmedlar på ett avspänt sätt varför det är så viktigt med konditionsträning och framför allt att börja träna i tidig ålder. Ju bättre konditionsnivå i skolålder desto mer har man att ta av när man blir äldre. Det är tydligt att äldre personer med sämre kondition ökar risken för att avlida i förtid. På en bild (finns med i presentationen) visas antal döda per 10 000 levnadsår och där framkommer det tydligt att om man jobbar en gång i veckan så minskar risken för hjärtinfarkt och död. Men om man tränar för intensivt på elitnivå finns risken att träningen kan bli farlig.

Barn har också bättre kondition än vuxna, men tjejer har det tuffare under sin pubertet jämfört med killarna. Det kan bidra till att tjejer inte känner att du utvecklas och lägger av med sin fritidsaktivitet.

Mikael tränar själv regelbundet och på fritiden ägnar han sig åt multisport och springer. Det bästa för kroppen är att ha en varierad träning och som hjälp kan man använda en pulsklocka. Det vanligaste felet om man inte tränat mycket är att gå ut för hårt i början, men pulsklockan hjälper till att hålla träningen på en lagom nivå.

Han berättar även att det i kroppen finns för lite blod. Det är en anledning till att bloddoping blivit så effektivt.

Här kan du ta del av Mikael Mattssons presentation.

För en tryggare vardag med våra barn och ungdomar

Bild på Mats AnderssonMats Andersson är internetanalytiker och arbetar med att kartlägga nätpedofiler. I sin föreläsning berättar han om att barnen ska få klart för sig att de inte ska vara rädda för att berätta för föräldrarna eller andra vuxna om de blivit kontaktade av pedofiler på internet. Mats uppmuntrar föräldrar att fråga om de får vara med när de surfar på datorn. Då lär de sig mer om barnens internetvanor.  

Mats berättade att många barn och ungdomare vill bli modeller och de som tar kontakt med barnen uppmuntrar dem att ta bilder på sig själva för att reklambyråer ska kunna bedöma dem. Dessa bilder ska vara en där de är uppklädda, en där de är mer avspänt klädda och en i baddräkt/badbyxor. Bilderna numreras sedan och används som filmisar och nätpedofiler byter dem med varandra. Rådet till föräldrar här är att om de får reda på att barnen blivit kontaktade och ska bifoga bilder så bör de ringa till det lokala skattekontoret för att undersöka om personen och företaget finns.

Det finns även sidor som de hänvisar till som till exempel modellyrket.se där det i slutet av webbplatsen framgår att Arbetsmarknadsstyrelsen är avsändare. Troligtvis användes denna domän som ett projekt men som lades ner. Därefter har den sålts vidare. På webbplatsen hänvisar de även till olika länkar och en del av dessa kopplas till porrindustrin. 

Mats Andersson brukar utge sig för att vara någon annan i syfte att fånga in nätpedofiler. En av dessa personer är Lisa som kort tid efter att hon loggar in sig får kontakt med en ”fotograf”. Han har inom loppet av sju minuter listade ut det mesta om Lisa. Så fort den andra parten börjar gå in på sex och föreslår att träffas så mailar Mats till personen och presenterar sig. Den vanligaste reaktionen är att de mailar snabbt tillbaka och ber att han inte ska berätta för hans hustru. Mats förser informationen till polisen som sedan utför sitt arbete då polisen inte själva får uppmuntra till brott. 

Bild på Mats AnderssonEn annan situation som används är att en 16-årig tjej som bloggar om kläder och smycken blir inbjuden till en modellmässa i Köpenhamn. Hon har i sin dialog på internet kontakt med flera personer som intygar att hon ska får en fribiljett till mässan, men att hon först bör ha en modellportfölj där hon visar sina bilder. I sista sekund drar hon sig ur detta och det visar sig att alla de personer hon haft kontakt med är en person. Detta är vanligt även på sajter för yngre där det är även här en person som får igång en diskussion genom att låtsas vara flera personer. Mats visar här en fråga om orgasm som fyra personer snabbt engageras sig i tills det kommer en fråga från en åttaårig tjej som undrar vad orgasm är. Här är det tydligt att de fyra första är en och samma person som vill att chatten ska avslöja barnens sexvanor…

Mats Andersson är engagerad i barnens digitala vardag och är en av initiativtagarna till lagen om grooming. Tyvärr anser Mats att den blivit alltför urvattnad och många väljer istället andra lagar…

Äter du rätt när du tränar?

Bild på Eva BlomstrandEva Blomstrand är professor i näringsfysiologi och docent i fysiologi vid GIH. Hennes presentation fokuserade på att kostvanor och näringsintag i direkt anslutning till tävling eller träning kan påverka både prestation och träningsresultat. Kolhydratladdning inför maratom är ett känt exempel. På senare år har även protein rönt ett allt större intresse genom dess förmåga att stimulera nybildningen av muskelvävnad.

Hon informerar om att styrketräning ökar muskelmassan och styrkan i kroppen medan uthållighetsträning bidrar till att förbränna fett och förbättrar uthålligheten. Kostintaget spelar även stor roll – både de vanliga kostvanorna, vad som äts innan, under och efter träningen. Kroppens organ har även olika möjligheter att lagra kolhydrater och fett. Eva rekommenderar därför att cirka tre till fyra timmar innan träning äta cirka 200-300 gram kolhydrater. Även under träning och efter träning är det bra att fylla på med kolhydrater.

Vad gäller intag av protein/aminosyror säger Eva att de förstärker den anabola effekten av träningen. Även aminosyran leucin har en avgörande betydelse då det är en av de 20 aminosyrorna som är byggstenar i proteiner. Detta ämne kan inte kroppen själv tillverka utan måste tillföras genom födan. Dessa livsmedel innehåller relativt hög andel leucin: ägg, fläsk, nötkött, kyckling, sojabönor och bladgrönsaker. Äldre personer rekommenderas ett större intag av dessa för att få samma effekt.

Här kan du ta del av Eva Blomstrands presentation.

Bedömning av friluftsliv och utevistelse i ämnet idrott och hälsa

Erik Backman är högskolelektor vid GIH och undervisar bland annat i friluftsliv. Hans föreläsning var både en workshop och en presentation där det diskuteras praktiska övningar och kunskapsbedömning i Friluftsliv och utevistelse.

Här kan du ta del av Erik Backmans presentation.

Avslutningsföreläsning och konsert

Bild på Kjell FageusDen avslutande föreläsningen gjordes av Kjell Fagéus och Jakob Henriques. Den bjöd på både föreläsning och konsert där Kjell spelar klarinett och Jakob gitarr. Parallellerna från musikens värld förmedlades med lekfullhet och allvar vilket öppnade sinnet för att upptäcka nya sidor i det egna ledarskapet. De illustrerade även hur samspel och flöde är både i musiken och i en organisation. Till visan ”Så skimrande var aldrig havet” framkom det tydligt hur mycket det skiljde sig åt beroende på hur samspelta de var - när ledaren är självupptagen eller där man bara spelar efter reglerna. I takt till musiken pratade Kjell om hur viktigt det är att ge feedback i ett arbetslag och fokusera på det som var bra i laget. 

Enligt Kjell ska man som ledare förhålla sig till regler till våra medarbetare, kunder, media utanför företaget eller organisationen. Som ledare är vi ansvariga för det resultat som levereras. En musikers arbete i repetitioner och på konserter innehåller många likheter till ledarrollen. Musikernas regler är till exempel de skrivna noterna som ska tolkas och gestaltas så att musiken får mening och uttryck förmedlat till lyssnarna. Upplevelsen att leda och samtidigt låta sig ledas är ett grundläggande förhållningssätt för en musiker i strävan att få en harmoni i samspelet.

Kjell lyfte fram följande sju rekommendationer för att lyckas som ledare och lärare:

  1. - Fysisk och mental avslappning
  2. - Självbild
  3. - Motivation och hinder
  4. - Framtid
  5. - Kreativitet och entreprenörskap
  6. - Scenen
  7. - Integritet

Här kan du ta del av Kjell Fagéus presentation av de sju rekommendationerna.

Middag och underhållning

Tisdagskvällen avslutades med en trerättersmiddag och underhållning av trollkonstnären Simon Almers. Han bjöd på borttrollade pengar, halsdukar och frukt. Vid fördrinken gick han även runt bland publiken och trollade med kort.