Oskar Kihlborgs föreläsning

Oskar Kihlborg och Mikael Reuterswärd var de första svenskarna att nå toppen av världens högsta berg – Mount Everest – år 1990. Oskar arbetar idag som äventyrare, fotograf och ledde tio personer med olika funktionsnedsättningar genom djungel och berg från Altantkusten till Stilla havet på 28 dagar i tv-programmet Mot alla odds. Hans föreläsning "Samarbete och få ett team att fungera bra" handlade om hur man kan nå sina mål, förebilder, ledarskap och samarbete.

Bild på Oskar KihlborgOskar inledde med att berätta hur han påbörjade den sista etappen för att nå toppen av Mount Everest.
– Vi började mitt i natten för att hinna tillbaka innan mörkret föll. Jag har aldrig jobbat så hårt i mitt liv! Att bara gå ett steg på 8 000 meters höjd krävde två minuters vila då jag hängde på isyxan.

Som exempel på hur hjärnan påverkas av hög höjd berättade Oskar att han hade fyllt på sin vattenflaska i tälten för att dricka när han blev törstig, men när han skulle dricka den hade vattnet fryst.

Vid den sista etappen protesterade Oskars kropp och han lät han de andra gå i förväg och satte sig vid en klipphylla och dinglade med benen. Han ville upp till toppen men kroppen orkade inte. När han satt där och dividerade med sig själv insåg han att han hade världens bästa utsikt. Hela världen låg under hans fötter och då insåg han att han ville och skulle upp till toppen!

Mot alla odds

En av de mest utmanande och roliga expeditionerna han genomfört var när han ansvarade för att leda tio funktionshindrade i Nicaragua.
– Deras positiva och glada attityd imponerade enormt! Bland de som deltog var en cp-skadad, en var blind, en hade deformerade händer, en hade bara en arm och en bara ett ben. Pax var cp-skadad och hans enda tidigare erfarenhet av fysisk aktivitet var att han hade sprungit en stafett på 1,8 kilometer och efteråt var han helt slut! Nu skulle han tillsammans med nio andra vandra 50 mil genom tät djungel, träsk och gyttja i regn, torka, rusk och storm. Pax första reaktioner när han insåg detta var när han tittade på mig med ett stort leende och sa: Inga problem! Eller som när han Pax sitter i vårt första läger, det är kallt och mörkt och vi har alla dyblöta kläder och han med ett stort leende konstaterar "Jag tror jag sitter i skiten!".

Många trodde att utmaningen var 50 mils vandring men utmaningen bestod även av djur som spindlar, ormar, skorpioner, tusenfotingar, krokodiler, hajar och sjukdomar som malaria och rabies.

– Jag försökte få deltagarna att skapa en bild av det slutliga målet genom att använda alla sinnen – hur ser det ut när vi kastar oss i Stilla Havet? Hur känns det när jag sätter fötterna i sanden? Och hur låter havet och våra glädjetjut när vi nått Stilla Havet?

Lärde mig tänka annorlunda

Det gäller att utnyttja olikheterna i gruppen som när Arkan inte kunde ta sig fram i den täta skogen med sin rullstol. Då gjordes det en sele åt Pax som han hade runt axlarna och kunde på så sätt hjälpa sin kompis. Det är mörkt, kallt och alla är hungriga. Och när Oskar frågar Pax om hur det går svarar han med ett stort leende: "Jag har aldrig känt mig så behövd i hela mitt liv!"

– De lärde mig också att tänka annorlunda som när till exempel Richard, som tog sig fram med bara ett ben, konstaterade att det är en fördel att bara ha ett ben för då kunde han bara ha ett skavsår.

För att nå sina mål gäller det att tänka både kreativt och annorlunda och inte göra som man alltid har gjort.

– Ett tips är att vi ska lära oss av barnen! De har inte samma sociala spärrar som vuxna. I spel vill de vinna till varje pris! De är målfokuserade och kreativa för att nå sina mål.

Bild på Oskar KihlborgLyssna på magskänsla

Exempel på äventyr som Oskar genomfört är att åka longboard mellan Stockholm och Göteborg, ro till Åland, cykla till Rom, nått de flesta av världens högsta berg, expedition till Island och seglat över Atlanten.
– Jag minns framför allt när jag och en kompis paddlade på en Stand-up paddleboard från Visby till Stockholm. Efter fyra dagars storm på Gotska Sandön vaknade vi den femte dagen och jag bestämde tidigt att vi skulle ta sig vidare till Stockholm. Stormen bedarrade efter någon timme och vi kunde fortsätta till Stockholm. Det gäller att lyssna på magkänslan och att lita på sig själv. Målen är olika för medarbetarna men det är viktigt att känna att man kan nå sina mål.

Det är även viktigt att ha förebilder, men det kan vara lätt att missta sig på dem... Oskar berättar om när han, efter 20 år, träffar sherpan Nima i det första baslägret 6 500 meter över havet. Nima arbetar mellan 15 och 18 timmar varje dag och smälter snö till de bergsbestigare som befinner sig i lägret och är alltid lika glad. När jag frågade honom hur han ser på sitt arbete tittar han på mig som om jag vore dum i huvudet och svarar:

"Jag har det viktigaste jobbet av oss alla. Det är tack vare mig ni kan nå toppen!"

Oskar Kihlborg avslutade föreläsningen med de viktigaste personliga egenskaperna hos individerna när de är i en grupp: Vilja, Attityd, Samarbete, kunskap – i den ordningen.