Johan Nordansjös föreläsning

Bild på Johan NordansjöJohan Nordansjö avslutade Idrotts- och hälsokonventet och berättade om sin livshistoria. Han föddes med en CP-skada men hans föräldrar har under hela barndomen valt att han ska gå i samma skola som alla andra. Detta har bland annat bidragit till att Johan inte ser sin skada som ett hinder utan han ser hellre möjligheter. Föreläsningen har titeln "Sikta mot stjärnorna och nå dit".

Johan Nordansjö var idrottsintresserad i tidig ålder och deltog i många av aktiviteter som barnen lekte. När de spelade brännboll var Johan brännaren och det räckte med att bollen rörde Johans kropp så var utespelaren bränd. Under idrottslektionerna gjorde läraren egna banor till Johan där han fick krypa sig igenom dessa hinder. Det kunde ta två timmar att krypa genom en bana på 500 meter. Johan såg mycket idrott på tv och ville vara med i OS. Han första reaktion var att det var synd att det inte finns en krypgren i OS för då skulle han vinna...

Johan fann sin idrott på GIH

Det var faktiskt när Johan träffade Ray Clark på GIH som han fann sin idrott. Ray Clark flyttade till Sverige från USA och vann flera guld i Paralympics i olika kastgrenar. På GIH bedrivdes undervisning för programmet lärare i idrott och hälsa för personer med funktionsnedsättningar. Under denna period samlades cirka 40 personer med olika funktionsnedsättningar på GIH för att styrketräna, träna på matta och spela olika bollsporter.
– Det var höjdpunkten på veckan när jag fick komma till GIH och träna.

Ray sa åt Johan att han kunde använda benen i stället för armarna och under flera år tränade han på att rulla stolen baklänges och kunde nå högre hastigheter.
– Men det tog många år innan jag lärde mig att styra rullstolen så att den åkte rakt. Många undrade hur jag visste hur jag ska skulle åka när jag körde baklänges och om jag hade ett öga i nacken. Lyckan var fullständig när jag insåg att jag kan tävla i Paralympics och vinna ett OS-guld!

Bild på Johan NordansjöFör att tävla mot likvärdiga motståndare...

Eftersom det inte fanns "sparkare" som tävlade i Sverige fick Johan tävla mot de som körde rullstol med armarna som hade nedsatt muskelstyrka på grund av funktionshindret. En del tyckte det var orättvist att Johan skulle tävla mot dem, men för att Johan skulle kunna träna på bästa sätt inför de internationella tävlingarna där det finns fler "sparkare" behövdes detta likvärdiga motstånd. Det har dock hänt vid två tillfällen genom åren att en starter ville vända på Johan då de inte tidigare hade sett någon som sparkade sig fram baklänges.
– De tog tag i stolen och försökte få mig på enligt honom rätt kurs. Prata om att bli störd i min fokusering...

Efter flera års träning vann Johan bland annat VM-guld och VM-silver, EM-guld och EM-silver samt har Europarekordet på 800 meter. Han kom även femma i Paralympics 1988 på 800 meter.

Bäst i världen, roman och kärlek

Förutom att bli bäst i världen på rullstolsåkning ville Johan skriva en roman och träffa kärleken. Idag har han gjort båda. Romanen heter Mitt nakna jag och handlar om Max som har en CP-skada och kärleken träffade Johan under en semesterresa. Hans två barn ger honom en annan verklighet som pappa och när han och hans assistent köper blöjor till dottern får han ibland blickar från en del som ser dem som antyder att blöjorna är för små för honom. Det händer också att många tror att hans fru är hans assistent. Han visar även filmer med situationer han hamnat i. Situationer som i betraktarens ögon blir förnedrande för personen som sitter i en rullstol. Johans förklaring till våra handlanden är att många vill väl, men det blir fel då de förutsätter att om kroppen inte fungerar gör inte förståndet det heller. Hans råd är att fråga om man kan hjälpa till och bemöt andra som du själv vill bli bemött.

Här finns Johan Nordansjös presentation