Carlos Rojas föreläsning

Måndagen inleddes med Carlos Rojas som berättade om sin barndom och sina upplevelser från miljonprogramområdena. Carlos är journalist och startade tidningen Gringo tillsammans med en kollega. Tillsammans började de också så småningom göra research om hur det är att bo i dessa områden ur ett känslomässigt, socialt och statistiskt perspektiv. Föreläsningen hade titeln: Vår bild av miljonprogrammen och hur den påverkar de som bor där.

– Det är ett privilegium att få växa upp i Sverige där det finns möjligheter att spela fotboll, åka skridskor, klättra, gå på förskola och vara på lekplatser. Jag minns att jag tyckte vi bodde i det coolaste området då det påminde om amerikanska filmer med höga skyskrapor och att jag var avundsjuk på Fittja som hade tiovåningshus och vi i Norsborg hade bara sjuvåningshus... Däremot tyckte jag synd om min mormor som bodde i ett gammalt hus i innerstan.

Bild på Carlos RojasHemma pratade Carlos spanska och det var helt naturligt för honom att prata två språk. På förskolan pratade många andra språk än svenska.
– Från första klass gick jag modersmålsklass där undervisningen var på både spanska och svenska. Det var ett bra system där vi faktiskt lärde oss mer än de som gick vanlig undervisning, enligt forskningen som gjordes på dessa klasser.

Carlos anser att han hade en fantastisk barndom i Norra Botkyrka och hade ingen uppfattning om att det skulle vara ett sämre område, att de skulle ha de sämre ställt och tillhöra lägre social status. Men verkligheten kom ikapp honom...
– Jag började ta del av vad andra sa och tyckte om mitt bostadsområde. Jag gick från att känna att bodde i den bästa delen av Stockholm till att förstå att folk tyckte att det var ett område som var fult med höga betonghus i områden med potentiella problem. Samtidigt insåg jag att enda gången våra bostadsområden var med på tv var på när Efterlyst sändes. När vi var runt 8-9 år härjade Lasermannen i Stockholm och vi fick lära oss att ducka om vi fick en röd prick på oss. Det var första gången jag fick att höra att jag skulle vara glad att jag var så ljus som jag var...

För tidningen Gringo intervjuades ofta personer som hade invandrat, däribland drottning Silvia.
– Hon fick samma frågor som alla andra som hur det var att komma till Sverige och om det var svårt att få jobb. Hon svarade att hon såg de länder hon bott i som hennes barn. Och varje nytt land blev ett nytt barn som hon älskar.

Många uttalar sig - få vet

Bild på Carlos RojasMånga uttalar sig om situationen i miljonprogramområden, men få vet hur verkligheten ser ut. På föreläsningen gav Carlos exempel på vanliga antaganden, som att "Ingen känner sig svensk i dessa områden". Siffrorna visar något mycket mer komplext: 19 procent i Rinkeby uppger att de identifierar sig enbart med den svenska kulturen, 38 procent anser sig tillhöra en annan kultur och 38 procent svarar att de identifierar sig med både svensk kultur och ytterligare en annan kultur. Dessa siffror visar att över hälften av de som bor känner sig tillhöra svensk kultur.
– Siffror ger oss ofta en mer negativ bild av ett område än verkligheten. Det sägs också ofta att "ingen vill bo kvar" i miljonprogramområdena, men de siffror som tagits fram visar att över hälften av de som bor här vill bo kvar. De siffror som lyfts fram framställs som negativa men är i själva verket normala om man jämför med övriga bostadsområden, säger Carlos.

Siffror skildrar inte verkligheten

Carlos hänvisar till att 13 procent av Skärholmens befolkning flyttade ut från stadsdelen förra året och att halva befolkningen inom fem vill flytta. Om man jämför denna siffra med övriga delar av Stockholm framkommer det att Enskede och Skarpnäck också hade 13 procent som flyttade ut samma år, Vällingby hade 10, Farsta och Bromma hade 11, Södermalm och Hägersten 12, Spånga/Tensta 14 och Norrmalm och Kungsholmen 15 procent utflyttare. Även statistik över kriminalitet visar att det anmäls fler brott i ett område som exempelvis Hägersten än i Rosengård i Malmö, men detta lyfts inte fram i medier. Carlos visar bilder från Hägersten på internet – när han googlar kommer det upp bilder på villaområden och glada människor. Bilder från Rosengård visar mer bränder och upplopp.
– Detta visar vilken bild politiker, opinionsbildare och medier förmedlar och som påverkas oss alla. Denna bild missar och uppmärksammar inte de värden som finns och leder också till att de inte bygger bostäder i dessa områden då de antar att människor inte vill bo där.

Uppemot hälften av de som bor i många miljonprogram är under 18 år och siffror visar att många som bor här har "utländsk bakgrund", men faktum är att de flesta som bor i dem är födda i Sverige. Uppmaningen från Carlos är att vi måste värdera, och väga siffror och fakta som presenteras. Kanske ny kunskap, känsla och fakta ställer allt på ända.

Här finns Carlos Rojas presentationen från föreläsningen