Föreläsningar konventet 2015

Bild på programmetÅrets Idrotts- och hälsokonvent bjöd på en mängd olika teoretiska och praktiska pass. Från hela Sverige och Åland kom idrottslärare, förskollärare, tränare hälso- och fritidspedagoger till GIH för att fortbilda sig. Under tre dagar var lokaler, idrottshallar och gymnastiksalar fyllda med energi och entusiasm. Förutom insatser från GIH:s föreläsare och passansvariga kan du nedan ta del av föreläsningar och här finns bildkollage och presentationer från andra pass.

Här kan du se programmet till 2015 års konvent. Här finns även broschyren att ladda ner i pdf och du kan även klicka på bilden till höger.

Stort tack för din medverkan under GIH:s Idrotts- och hälsokonventet. Vi har nu gått igenom svaren från utvärderingarna och är mycket tacksamma för era synpunkter. Det är roligt att många av besökarna var på konventet första gången och vi hoppas att ni informerar era kollegor om konventet så vi blir ännu fler nästa år...

Resultatet visar att de flesta uppskattade de gemensamma föreläsningarna och de flesta de praktiska passen. Vad gäller mat och dryck, lokaler, service och inbjudan var många väldigt nöjda med dessa. Däremot ska vi förbättra tekniken och fundera på hur vi kan göra priset mer attraktivt så att fler kan komma.

Vi tar till oss vad ni uppskattade och hur upplägget kan förbättras och kommande teman och så vi blir ännu bättre nästa år! Dokumentationen är indelad i olika delar där huvudfokus ligger på de teoretiska passen. GIH bidrog under årets konvent med praktiska pass som bollspel, trampett, yoga, simning, spel på is, dansspel, cha-cha, parkour, akrobatik, jive och turfhunt. GIH:s bidrag till de teoretiska föreläsningarna var stillasittandets fara, kvinnliga sporthjältar i historien, nationella rekommendationer för barn, ute eller inne - var är lättast att träna, samtal om motivation och protein vid träning. Här kan du ta del av bilder från några av de praktiska och teoretiska passen.

Bild på Carlos RojasCarlos Rojas inledde konventet och är entreprenör, krönikör och samhällsdebattör. Han är uppvuxen i miljonprogrammen och har hela tiden vurmat för de som är uppvuxna där. År 2004 grundade han, tillsammans med Zanyar Adami, tidningen Gringo - en tidning om invandrarkultur som först var en bilaga i Metro. De två driver nu bland annat MIKLO som står för Miljonsverige, Innovation, Kommunikation, Ledarskap och Organisation som är en kunskapsbank för företag som vill arbeta med mångfald. Carlos Rojas föreläser om fördomar och fördelar men miljonprogrammen och förmedla en korrekt bild av de som bor där. Läs dokumentationen från föreläsningen "Vår bild av miljonprogrammen och hur den påverkar de barn som bor där".

Bild på Åsa WitkowskiDen andra dagen inleddes med föreläsaren Åsa Witkowski som är verksamhetschef för patientverksamheten vid Nationellt centrum för kvinnofrid. De har regeringens uppdrag att höja kunskapen på nationell nivå om mäns våld mot kvinnor och utveckla metoder för omhändertagande av våldsutsatta kvinnor. Läs dokumentationen från föreläsningen "Att växa upp i hem där våld förekommer".

Bild på Oskar KihlborgTredje och sista dagen hade två gemensamma föreläsningar. Oskar Kihlborg har under 25 års tid arbetat som äventyrare, föreläsare och fotograf och med det senaste projektet Äventyrsakademin, även som social entreprenör. Han är även känd för sin roll som expeditionsledare i SVTs satsning "Mot Alla Odds" då han ledde tio personer med olika funktionsnedsättningar genom djungel och berg från Atlantkusten till Stilla havet på 28 dagar. Ta del av föreläsningen "Samarbete och få ett team att fungera bra" handlade om hur man kan nå sina mål, förebilder, ledarskap och samarbete. BIld på Johan Nordansjö

Konventet avslutades med Johan Nordansjö som är född med en cp-skada och han berättade i sitt föredrag "Sikta mot stjärnorna" hur han genom att alltid ha en positiv inställning lyckats komma till Paraolympics i Soeul och tävla i grenen 800 meter. Johan blev världsmästare 1997, trefaldig europamästare 1999, femte placerad i Paralympics 1988. Idrotten var rullstolsåkning (friidrott) där han sparkade sig fram baklänges. Idag lever han med fru och barn. Här kan du ta del av hans föreläsning.

Bild på Mats NahlbomUnder konventet hade även Mats Nahlbom ett föredrag om "Går det att påverka elevers studieresultat med hjälp av fysisk aktivitet". Han berättade om hur en grupp sjundeklassare haft schemalagda pulshöjande fysisk aktivitet fyra dagar i veckan mellan 20 och 30 minuter och hur de efter tre år ökat sina betyg och prestationer. Läs om pulsprojekten från Vammarskolan i Valdemarsvik.

Bild på Anders SzalkaiAnders Szalkai har tränat och tävlat i Marathon, sprungit EM, VM, OS och vunnit flera SM-medaljer och Stockholm Marathon. Anders tog idrottslärarexamen vid GIH och arbetar idag som tränare åt både elitidrottare och amatörer. Föreläsningen "Optimera din löpträning inför ett långlopp" handlade om vilka insatser som krävs för att lyckas springa långlopp.