Dokumentation 2018

Årets Idrotts- och hälsokonvent erbjöd en fortbildning med över 50 teoretiska föreläsningar och praktiska pass. Över 200 personer kom till GIH mellan den 29 och 30 oktober och fick med ökad kunskap och inspiration.

GIH arrangerar detta fortbildande konvent för fjortonden gången och GIH:s lokaler fylldes av idrottslärare, hälsopedagoger och förskollärare från hela landet. 

Bildkollage från praktiska pass och presentationer

De praktiska passen bestod av olika sorters dans som vals, cha-cha, foxtrot, line dance, bugg, jive och salsa. Här kunde de även välja grunderna och en fortsättning. De fick även ta del av kamratbana, lekfulla dansövningar, förståelse för bollspel, lekfulla övningar utomhus, kraftstaven, golf, styrketräning med kroppen som belastning, parkour, räck, orientering och ett pass där Ålstensskolan visade sina insatser med Hjärna Puls.

Längst ner på sidan med bildkollaget finns de presentationer som GIH har fått tillstånd att förmedla.

Bildkollage till 2018 års Idrotts- och hälsokonvent (länk)

Dokumentation från teoretiska föreläsningar

Den första dagen inleddes med två inledande föreläsningar där den ena var Juno Blom, språkrör för hedersrelaterat våld, och den andra var Juma Loman, tidigare GIH-student som berättade om sin flykt från Afghanistan. Idrotts- och hälsokonventet innehöll teoretiska föreläsningar om idrottsskadans psykologi, yoga i teori och praktik, hälsoeffekter av fysisk aktivitet, ökad mental och sinnlig hälsa, elevers sociala och entreprenöriella förmågor, helhetsfysik, antidoping, hunden som hjälpmedel, HLR-utbildning och Pep Skola.

Hedersrelaterat våld

Bild på Juno BlomJuno Blom ansvarar för regeringens nationella uppdrag för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer som barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning. Ta del av hennes berättelse om unga flickor och pojkars berättelser. Hon informerar även om hur idrottslärare och skolor ska ta sitt ansvar och identifiera denna grupp.

Ta del av Juno Bloms föreläsning

Pep Skola - digitalt stöd för fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor under skoldagen

Bild på Marie HardingElever som rör på sig och äter bra har en bättre hälsa och bättre förutsättnngar att lyckas i skolan. Pep Skola är initierat av Generation Pep i samarbete med fyra pilotskolor samt forskare från bland annat GIH. På webbplatsen Pep Skola finns även en inspirationsbank med goda exempel från skolor runt om i landet som delar med sig av inspirerande, konkreta tips på hur skolorna själva har infört mer fysisk aktvitet som aktiva raster och trivsamma skolmåltider.

Ta del av Marie Harding som arbetar på Generation Pep och Ronnie Iverslätt som arbetar på en av de skolor som ingick i pilotskolorna.

Ta del av Pep Skolas föreläsning

"No one cries for you"

Bild på Ulf BengtssonIdrotts- och idrottskonventet avslutades med en föreläsning av Ulf Bengtsson som är en tidigare GIH-student. Han har under sin karriär kommit trea i världen i bodybuildning, vunnit SM under tio år, grundat World Class Gym, blivit lurad i Ryssland och driver nu en hälsomodell i Nairobi. Föreläsningen var personlig och reflekterande där han sa att "Jag är inte till salu" när ryssarna ville köpa gymkedjan World Class Gym. Han pratade även om vikten av att få balans i livet med sömn, återhämtning, mental inställning, hälsosam mat och samhällets faror där övervikt är den största självpåtagliga pandemin.