Teo Härén

Bild på Teo HärénTeo Härén har arbetat i femton år som kreativitetskonsult, haft uppdrag i 26 länder och en av hans böcker har blivit vald som en av hundra bästa bok inom management i världen genom tiderna. Det är därför en stor ära att han inleder årets Idrotts- och hälsokonvent.
– Det är bra att detta pass ligger först då konventet går ut på att lära sig nya saker. Kunskap är en förutsättning för att kunna tänka kreativt och ju längre vi levt desto mer kreativa kan vi vara. Så passa på att lära er så mycket som möjligt, blanda det sedan med det ni redan vet för att sedan utveckla och använda nya idéer i er undervisning.

Är kreativitet något vissa föds med eller något vi lär oss? Barn är briljanta vad gäller kreativitet utan att vi lärt dem detta. Homo sapiens betyder på latin den tänkande människan då den var bra på att tänka själv och det är därför som utvecklingen tog fart. De apor som levde innan var duktiga på att komma ihåg vad andra apor tidigare hade kommit på. Under 10 000 år kunde homo erectus, det vill säga den upprättgående människan, komma ihåg hur man använder eld, medan homo sapiens lärde sig att utveckla eld.
– Längst inne i er finns det kreativa barnet som under åren har kapslats in och dämpats av år av kunskap, utbildning, uppfostran och samhällsstruktur.

Kreativitet berör alla yrken

Kreativitet är flum och vetenskap. Fantasi och vetenskapliga artiklar. Verktyg och inspiration.
– Jag ska försöka beröra alla dessa delar. Kreativitet berör alla yrken och alla delar av livet som att få en bättre relation med sin fru, umgås med barnen under helgen eller rädda världen från koldioxid. En del tror att inom vissa yrken ska man inte vara kreativ, som till exempel läkare, där vi inte vill bli inrullade på en bår och läkaren säger "Ska vi prova på något nytt med den här patienten?" Men om man får välja mellan en läkare från 1500-talet och en läkare från idag så bör man nog välja en från idag då många läkare under denna period varit kreativa.

Kärnkraftverkens behov av kreativitet

Vissa yrken ses som mer kreativa, som till exempel reklamare och journalister. Här ligger dock inte idrottslärare på tio-i-topp-listan över de mest kreativa yrkena... Piloter ser däremot på sitt yrke som det mest kreativa yrket, för när det gäller är det på liv och död. Däremot uppfattas revisorer och kreativ bokföring som olaglig, men de revisorer Teo känner anser att kreativ bokföring är att tänka något nytt.
– Jag fick en förfrågan från ett kärnkraftverk att prata kreativitet. Då jag tackade nej och sa att ni kan göra som ni gjort tidigare då det verkar fungera bra, svarade hon att jag inte vet någonting om kreativitet och kärnkraft. "Våra jobb är att tänka ut det som inte kan hända innan det som kan hända har hänt. För när det som inte kan hända har hänt och det blir hårdsmälta då kan inte vi sätta oss ner och ha en workshop."

Bild på Teo HärénFöds vissa kreativa?

Vissa av oss föds med bra och kreativa gener, medan andra får sämre gener. Men personer med bra gener kanske inte har fått uppmuntran och uppskattning av omgivningen så att lager på lager har lagts på så den perfekta förutsättningen inte har räckt till. Men den person med sämre gener hade kanske föräldrar och kompisar som stöttade, bidrog till att uppmuntra kreativiteten och att sticka ut.
– Vissa föds, till exempel Zlatan, med ett bra bollsinne, men han tränar ändå varje dag! Om jag varje dag hade gjort samma övningar som Zlatan så hade jag ändå inte blivit lika bra som han då jag har sämre gener... Men det räcker inte för Zlatan att vara född med ett bra bollsinne, ha talang och träna varje dag. Här krävs kreativitet och den enda som kan påverka den är ni själva.

Nu hoppar alla höjdhopp med ryggen före

Ett exempel inom sporten är höjdhopparen Richard Fosbury. I OS i Mexico City år 1968 slog han det internationella rekordet i höjdhopp med en helt ny hoppstil – han hoppade över ribban med ryggen först och det nya hoppet döptes till Fosbury-flopp. Sedan grekernas tid för två tusen år sedan har man sprungit fram till ribban och antingen hoppat, saxat eller dykt med huvudet först.
– Jag kan visserligen förstå att det för två tusen år skulle göra ont att landa på ryggen i en grusgrop, men när mattan kom borde alla förutsättningar förändras. Då borde ju fler tänka på att man kanske ska hoppa på ett nytt sätt?

Bild på Teo HärénRichard Fosbury var smart och insåg tidigt att om han skulle bli bäst i världen skulle han bli tvungen att hoppa på ett annat sätt...
– Tänk er när Richard berättade om att han vill börja hoppa på ett nytt sätt. Man springer fram till ribban, vänder sig om så man inte ser ribban längre och hoppar man baklänges och landar på rygg. I början hoppade Richard kanske 150 centimeter med sin floppstil och många sa till honom att det inte är någon idé att fortsätta med den udda hoppstilen, men när han började hoppa högre än de som hoppade med dyktekniken fick han alla tidigare motståndare med sig. Alla uppmuntrade honom att fortsätta floppa. Det här är kreativitet och nu hoppar alla på detta sätt.

Kreativ och avgörande straff

Eller när Peter "Foppa" Forsberg gjorde sin uppmärksammade straff mot Kanada i OS-finalen i ishockey 1994 i Lillehammer. Det är samma straff som Kenta Nilsson gjort tidigare, men ingen har tidigare gjort en liknande straffläggning i ett OS. Skottet är inte svårt att ta om man är förberedd, men den kanadensiske målvakten hade inte tränat på en liknande straff tidigare och lyckades därför inte ta pucken. Det var den avgörande straffen i en OS-final och få förstår den inställning som Foppa har när han väljer att våga pröva något nytt.
– Jag är inte riktigt säker på om denna kommentar är sann, men Foppa gick fram till Curre Lundmark och frågade om han fick prova något nytt och Curre svarade: "Gör vad du vill bara du sätter pucken!" Detta visar på ett starkt ledarskap där man litar på sina medspelare.

Sverige har ändrat sin flagga 23 gånger

Bild på den Nya Zealändska flagganTeo berättar även att den svenska flaggan har förändrats 23 gånger genom tiderna. Sveriges första flagga kom år 1523 och var ljusblå, ljusgul och randig.
– Denna ifrågasattes och en ny togs fram och så har det hållit på fram till nu och det finns inget som säger att vår flagga inte kommer att ändra sitt utseende i framtiden.

I Nya Zeeland röstade de om att ta fram en ny flagga då den tidigare tydligt visar hur de är koloniserade av England. Många invånare från hela Nya Zeeland skickade in förslag och det vinnande bidraget stämmer mer överens med den natur som representerar landet. Även denna har ifrågasatts och just nu pågår en rättsprocess huruvida den nya flaggan ska införlivas eller överklagas.
– Den nya flaggan visar ett löv som bara växer på Nya Zeeland. Över hälften, 53 procent av rösterna, röstade emot och tyckte att de redan har en bra flagga. Det är fjärde gången detta händer men ett råd till er är följande: ett nej är bara ett sätt att säga ja.

Teos råd till oss är att se kunskap som ett sätt att tänka ut nya saker som ni inte redan har tänkt.
– Kreativitet är jobbigt men bygger framåt. Ju mer man kan och vet, desto fler saker kan ni tänka ut. Allt kan ifrågasättas och det krävs kreativitet med attityd, inställning och övning!