Dokumentation Brain-a-thon

Brain-a-thon är Sveriges första rörlighetsbaserade hackathon för bättre hjärnhälsa.

Ett hackathon är ett evenemang där man samlar olika kompetenser för att lösa stora samhällsutmaningar. Under denna heldag samlades studenter, forskare, företagare, entreprenörer och kreatörer för att ta sig an två utmaningar för ett mer välmående samhälle.

Vinnarna korades av de medverkande och de fick alla varsitt puls- och träningsarmband.

Klicka på bilden så startas filmen

Klicka på bilden ovan för att starta filmen om Brainathon.

Människans tankeförmåga och mentala hälsa är hotad och läget är allvarligt. Ny forskning visar att våra hjärnfunktioner är starkt beroende av att vi rör på oss och dessutom på ett mycket mer avancerat sätt än vi tidigare trott. Samtidigt lever vi alltmer stillasittande vilket särskilt gäller dem som tillhör socioekonomiskt missgynnade grupper.Bild på logotypen

Därför fick där deltagarna tillsammans ska ta fram lösningar på dessa två specifika samhällsutmaningar:

1. Innovationer för fysisk vardagsaktivitet i kontorsmiljöer – Hur skapar vi en kontorsmiljö som bidrar till god hjärnhälsa och som stödjer individernas tankeförmåga och sinnesstämning genom allsidig fysisk vardagsaktivitet.

2. Innovationer för inkluderande fysisk vardagsaktivitet – Hur skapar vi förutsättningar för fysisk vardagsaktivitet som bidrar till god hjärnhälsa för dem som behöver det mest och som tillhör de mest utsatta i samhället.

Bild på Maria EkblomTvå föreläsare inledde

Dagen inleddes med en frukost där deltagarna kunde lära känna sitt team. Därefter var det dags för två föreläsningar av Maria Ekblom, docent GIH och Med dr i neurovetenskap och Viktoria Walldin, socialantropolog på White Arkitekter. Deltagarna fick då en grund att stå på innan de delades in i grupper där de tillsammans skulle ta fram olika lösningar. Arbetet avbröts med jämna mellanrum för brainbreaks som bestod av enkla övningar som kan göras under arbetsdagen som att stå på tå, böja knäna och röra sig fram och tillbaka. Efter lunchen gick representanter från Akademiska Hus, Skatteverket, White Arkitekter, Scania, Sats, Itrim, GIH, KTH Innovation, SSE Business Lab, Idélab Mälardalens högsskola runt och lyssnade på de olika grupperna och gav sina synpunkter.

Bild på Malin Malle JanssonSedan var det dags för street workout-övningar med Malin Malle Jansson som gått hälsopedagogprogrammet på GIH. Street workout är en fysisk aktivitet som utspelar mest på utegym eller i parker. Den har sitt ursprung i det antika Grekland men har blivit populär i Ryssland, östra Europa och USA.

Demokratisk röstning

Alla team förberedde sina presentationer där de fick använda sig av ett förtryckt formulär. Vad gäller själva presentationen fick de två minuter på sig och här hade de fria händer – en grupp gjorde små sketcher men de flesta valde att presentera arbetet muntligen. Alla deltagarna följde noga varje presentation då de sedan skulle rösta på vilken presentation de ansåg hade bäst chanser enligt hälsonytta och samhällsnytta. Varje deltagare fick två olika färgstickers som de satte på respektive formulär och den lösning som hade flest färgdekaler vann respektive kategori.

Vinnare aktiviteter i kontorsmiljöer

Vinnarna i kategorin Innovationer för fysisk vardagsaktivitet i kontorsmiljöer var Johnny Lo student vid GIH, Malin Berggren från Scanias Företagshälsovård, Markus Christiansson från Omnigo och Sissela Nutley som är Research Director. Deras förslag "Step it up – trappa upp tänket" går ut på att alla trappsteg på en arbetsplats har en sensor där varje trappsteg ger ett poäng. Ju fler poäng en medarbetare samlar in desto fler belöningar får personen. I detta förslag var belöningen att de fick gå hem tidigare på fredagen.

Vinnare aktiviteter för inkluderande vardagsaktivitet

Vinnarna i kategorin Innovationer för inkluderande fysisk vardagsaktivitet var Pernilla Alexandersson från Add Gender AB, Dee Tobin från Stockholms stad och Fritzi Töpfer från KTH, Söderorts massage och lärare i idrott och hälsa samt Gunilla Östblom. Deras bidrag "Seniorsamlaren" riktar sig till äldre personer som använder rollatorer som är försedda med sensorer. Dessa mäter antalet kilometrar som ger rabatter i olika butiker. De kan de ge dessa kilometrar till någon de möter i det offentliga rummet som har en app i sin mobil eller till sina barnbarn, vilket blir en anledning till att besöka varandra.

Arrangörer var GIH, KTH, Mälardalens Högskola och SSE Business Lab, företagsinkubatorn vid Handelshögskolan i Stockholm.