Bokrelease och seminarium

Onsdagen den 10 februari på GIH var det både en bokrelease och ett seminarium där kvinnliga gymnastikdirektörer och entreprenörskap förr och nu diskuterades. De som deltog i denna diskussion var Carin Holmquist, professor emerita i entreprenörskap vid Handelshögskolan och Anna Iwarsson, författare och tidigare generalsekreterare i Friskis & Svettis. Dessutom presenterade Leif Yttergren och Hans Bolling sitt forskningsprojekt "Kvinnor, karriär och familj. Kvinnliga gymnastikdirektörers karriärer och livsöden kring sekelskiftet 1900."

Bild på Birgitta Wistrand Författarinnan Birgitta Wistrand presenterade boken om Martina Bergman Österberg, kvinnan som satte Linggymnastiken på världskartan, under en bokrelease som hölls på GIH som lockade närmare 75 personer. Birgitta Wistrand har förutom sin politiska bana grundat organisationen Positiva Sverige och utsågs för denna insats till Årets Svenska Kvinna år 1990. Hon har också varit ordförande för Fredrika-Bremer-förbundet och disputerat i feministisk litteraturvetenskap vid Uppsala universitet på en doktorsavhandling om Elin Wägner.

Martina Bergman Österberg tog sin examen 1881 från GCI, Kungliga Gymnastiska Centralinstitutet, numera GIH. Martina Bergman Österberg studerade sedan gymnastik i Schweiz, Tyskland, Frankrike och England och på posten som gymnastikinspektris vid Londons folkskolor införde hon svensk gymnastik i mer än 100 engelska skolor och ledde utbildningen av tusentals kvinnliga gymnastiklärare.

Bild på bokenIntresset för den svenska gymnastiken var svalt i England där idrott och utomhussporter var på modet. Martina Bergman Österberg var dock övertygad om att hon kunde vinna engelsmännen för sin gymnastik. Då England saknade en utbildning av gymnastiklärare beslöt hon sig för att starta en sådan. År 1885 börjar hon med fyra kvinnliga elever som efter några år blev 30 elever. Hon jämställde sin utbildning med GCI:s och examinerade de första kvinnliga gymnastiklärarna.

Martina Bergman Österberg visade sig inte bara vara en lysande pedagog utan också en entreprenör av stora mått och byggde sitt eget college i Dartford öster om London. Här skapade hon en skola med tydliga mål och stark, enligt många för stark, disciplin, där utbildningen kombinerade Linggymnastiken med engelska sporter.

Boken fanns till rabatterat prisHon kallades "Madame" och blev en auktoritet inom hälsa och kvinnosaksfrågor i världen och i Dartford som blev ett centrum för utbildning i gymnastik. Trots att detta hände för över hundra år sedan skrivs fortfarande böcker om henne och hennes insatser, men i Sverige har hon förblivit okänd. Nu kommer den första boken skriven på svenska om henne. Boken finns att köpa på Ekerlids förlag.

De som arrangerade bokreleasen var HISS-seminariet (Historiska seminariet vid GIH), Ekerlids förlag och Centrum för näringslivshistoria.