Pia Lundquist Wanneberg

Högskolelektor

Pia Lundquist Wanneberg
E-post pia.lundquistwanneberg@gih.se
Telefon 08-120 537 09
Mobilnummer 076-018 92 79
Adress Box 5626, 114 86 Stockholm
Besöksadress Lidingövägen 1
Rum 1327
Fotografi Högupplöst bild finns längre ned
 • Akademisk titel

  Docent, Fil dr i idrottshistoria

 • Tillhör

  Enheten Fysisk aktivitet och hälsa

 • Kompetensprofil

  Genus, Parasport, Idrottshistoria, Utbildningsvetenskap

 • Forskningsintressen

  Jag är intresserad av ett flertal områden kopplade till idrott. I botten är jag historiker men landar mer och mer inom idrottsvetenskap. Ofta med ett historiskt perspektiv – men inte alltid. Min avhandling från 2004 handlar om vilka kroppar och karaktärer skolans gymnastik- och idrottsundervisning skulle fostra under 1900-talet. Perspektivet är klass och genus. Intresset för genusfrågor följde med in i nästa studie vilken undersöker elitidrottens sexualisering.

  I min senaste studie bytte jag spår och undersökte ridningens psykosociala betydelse för personer med funktionsnedsättningar. Studien bygger på femton intervjuer med män och kvinnor i åldrarna femton till sextiofem år med olika typer av fysiska funktionsnedsättningar. Några av informanterna red på elitnivå medan andra precis hade börjat rida i rehabiliterande syfte.

Senaste publikationer (DiVA)

 • Pia Lundquist Wanneberg: Elin Falk Elin Falk var gymnastikdirektör och är en av de kvinnor som haft stor betydelse för svensk gymnastikpedagogik.
 • Pia Lundquist Wanneberg: Sally Högström Sally Högström var en pionjär inom kvinnogymnastikens område.
 • Pia Lundquist Wanneberg: Maja Carlquist Maja Carlquist var gymnastikdirektör och grundare av gymnastikgruppen Sofiaflickorna. Hon har också haft stor betydelse för utvecklingen av ...
Fler publikationer (DiVA)

Övrigt

Högupplösta bilder

För att ladda ner bilden så klicka på bilden så att den blir synlig i ett nytt fönster. Högerklicka och välj Spara bild som. Då laddas den högupplösta bilden ner. Var god och uppge fotografens namn Johan Pihlblad.

Bild på Pia Lundquist Wanneberg

 

 

Fler profiler