Eva Linghede

Forskare, högskoleadjunkt

Eva Linghede
E-post eva.linghede@gih.se
Telefon 08-120 538 71
Adress Box 5626, 114 86 Stockholm
Besöksadress Lidingövägen 1
Rum 1359
Fotografi Högupplöst foto finns längre ned
 • Akademisk titel

  Master of Science

 • Tillhör

  Enheten Kultur och lärande

 • Forskningsintressen

  Det övergripande syftet med mitt avhandlingsprojekt är att undersöka och gestalta positioner och erfarenheter som utmanar, eller queerar, traditionella könsmönster och heteronormer inom idrotter liksom att utforska metodologiska angreppssätt och framställningsformer som queerar den vetenskapliga (skriv)genren.

  För att komma åt dessa skeenden har jag intervjuat idrottare med erfarenheter av att överskrida traditionella könsmönster och heteronormer. Avhandlingsprojektet består av två delstudier. I den första delstudien riktar jag blicken mot pojkar och män som ägnar sig åt ridsport, en idrott som i Sverige idag domineras stort av flickor och kvinnor och av en majoritet uppfattas som kvinnligt kodad. På så sätt utmanar pojkarna och männen traditionella könsnormer och föreställningar om Riktiga (idrotts)killar – hur de ska leva, vara och idrotta. Syftet är att undersöka hur kön konstrueras i pojkars och mäns berättelser om hästar och ridsportverksamheter. I den andra delstudien riktas blicken mot tävlingsidrottare med erfarenheter av att leva homo eller bisexuellt. De skevar således i relation till en annan Riktighet, heteronormen. Syftet är här att utforska queera sprickor och läckage i intervjupersonernas berättelser; figurationer som utmanar heteronormativa mönster. 

  Titeln på avhandlingen är "Glitch i Idrottslandet – en kritiskkreativ undersökning av queeranden inom svensk idrott(svetenskap)".

  Läs mer om avhandlingen

  Läs pressinformationen

Senaste publikationer (DiVA)

Sida 1 av 2 (Totalt antal hämtade artiklar: 10)

 Författare Titel År URL
Linghede, Eva
Glitch i Idrottslandet 2019 Fulltext
Linghede, Eva
Becoming horseboy(s) - human-horse relations and intersectionality in equiscapes 2019 Fulltext
Linghede, Eva
The promise of glitching bodies in sport 2018 -
Linghede, Eva
Larsson, Håkan
Figuring More Livable Elsewheres 2017 -
Redelius, Karin
Kempe Bergman, Matthis
Larsson, Bengt
Linghede, Eva
Gör idrotten som Idrotten vill? 2016 Fulltext

Gå till sida 1 , 2 Nästa

Övrigt

Högupplösta bilder

För att ladda ner bilden så klicka på bilden så att den blir synlig i ett nytt fönster. Högerklicka och välj Spara bild som. Då laddas den högupplösta bilden ner. Var god och uppge fotografens namn Louise Ekström.

Bild på Eva Linghede Bild på Eva Linghede

 

 

Fler profiler