Erik Lundkvist

Lektor i idrottsvetenskap, inriktning psykologi

Erik Lundkvist
E-post erik.lundkvist@gih.se
Telefon 08-120 53 850
Adress Box 5626, 114 86 Stockholm
Besöksadress Lidingövägen 1, Stockholm
Rum 1242
 • Tillhör

  Enheten Prestation och träning

 • Forskningsintressen

  Jag har två huvudsakliga forskningsintressen som båda på något sätt har med mental hälsa och idrott att göra.

  Det ena är utbrändhet och idrott vilket också är det jag skrev min avhandling om. På senare tid har jag dock mest ägnat mig åt att teoretiskt och empiriskt problematisera idrottsforskningens definition av utbrändhet och vad den kan ha för praktiska konsekvenser. Mitt andra forskningsintresse är mer kopplat till idrottens effekter på den mentala hälsan där jag dels håller på att slutföra ett projekt där golfträning har använts för att få tonåringar att öka sitt idrottsutövande och dels är mitt inne i ett projekt som tittar på idrottens roll för utveckling av mental hälsa hos nyanlända ungdomar och invandrade ungdomar.

 • Undervisningsintressen

  Jag har mestadels undervisat på olika metodkurser på psykologprogrammet och psykologprogrammet vid Umeå Universitet.
  Jag har också undervisat en del idrottspsykologi för idrottsvetenskapliga programmet vid Umeå universitet.


  På GIH har jag hittills undervisat på Masterprogrammets kurs Idrottsvetenskaplig metod och design.

 • Samverkansintressen

  I postdokprojektet jag jobbar med vid Stockholms Univeristet samverkar med Stiftelsen Sverige United som stöttar fotbollsprojekt för nyanlända.

Senaste publikationer (DiVA)

 • Peter Hassmén, Göran Kenttä, Sören Hjälm, Erik Lundkvist, Henrik Gustafsson: Burnout symptoms and recovery processes in eight elite soccer coaches over 10 years Elite sport can be stressful, which increases the risk for burnout symptoms to develop. Especially when not balanced with sufficient recover...
 • Erik Lundkvist: Idrott och integration : lättare sagt än gjort? Det här kapitlet syftar till att beskriva och diskutera vad vi vet om idrott och integration utifrån två aspekter. Den första aspekten är at...
 • Andreas Ivarsson, Andreas Stenling, Erik Lundkvist: Two common objectives in sport and exercise psychology research are to determinate if there is a relationship between two or more variables ...
Fler publikationer (DiVA)

Övrigt

Jag idrottar hellre än bra och har inga som helst meriter att prata om annat än i hyrgokart och detta är så länge sen att det säkert är preskriberat vid det här laget.
Annars är mitt idrottsintresse är ganska brett även om det oftast visar sig i att jag tittar på fotboll, ishockey eller golf.

När det kommer till praktisk utövning spelar jag gärna golf och joggar. Jag är även hjälptränare i ett fotbollslag för nyanlända ungdomar.

Fler profiler