Rektorn har ordet

Nu har ytterligare en termin börjat och vi går mot ljusare tider. Vi kan nästan ta oss till och från jobbet i dagsljus. För mig som flyttade från Norrland för att slippa snö är det skönt att gå på asfalt igen. Ett annat säkert vårtecken är att det är dags för öppna föreläsningar.

Den första är den 11 mars med rubriken "Parkour – trend eller tidlös rörelsekonst?" av Rudi Zangerl. Den andra är den 18 mars där Eva Andersson föreläser om "GIH:s hälsoprojekt – för en starkare ålderdom". Den 25 mars föreläser Örjan Ekblom om "Hur hjärnan påverkas av stillasittande och träning" och den 1 april är det dags för Peter Schantz med föreläsningen "Ty jag måste ha motion, om jag vill lefva". Det är gratis entré och alla är välkomna.

Omklassificering av Skolverket

En stor händelse är att Skolverket efter fem år av diskussion har omklassificerat ämnet Specialidrott från att vara klassificerat som yrkesämne till att vara ett "vissa ämne". Skälet till omklassificeringen är bland annat att Skolverket vill öka möjligheten för eleverna att utveckla den idrottsliga förmågan mot elitnivå och samtidigt erhålla kunskaper inom specialidrott med fokus på kropp och träning. För att det ska kunna ske krävs det att läraren har både praktiskt förvärvade erfarenheter och akademiska studier inom ämnet. Läs mer om klassificeringen i på Skolverkets webbplats.

Behörig lärare i specialidrott

Genom omklassificeringen blir det möjligt att bli behörig i specialidrott grundat på en ämneslärarexamen med specialidrott som undervisningsämne. Den som redan är legitimerad lärare får utökad behörighet i ämnet specialidrott grundat på akademiska studier i ämnet. Vi är mycket glada att detta beslut kommit så att våra studenter slipper oroa sig för att få ut sina legitimationer.

Två disputationer

Tid och plats för två disputationer har fastställts. Lena Svennberg den 17 februari klockan13:00 och Susanne Johansson den 16 juni klockan 13:00. Lycka till båda två!

Karin Larsén
Rektor