GIH:s kvalitetsarbete utgår från en fastställd policy. I denna policy beskrivs kvalitetssystemets inriktning, olika cykler och dess koppling till verksamhetsstyrning och strategiskt arbete vid högskolan.
GIH:s policy för kvalitetsarbete
Kvalitet har skiftande aspekter och kan definieras på olika sätt. På GIH definieras kvalitet som värdet av den utbildning, forskning och samverkan som sker inom högskolans verksamhet. Av central betydelse för detta värde är hur väl verksamheten uppfyller krav och mål i lag, förordning och regleringsbrev samt högskolans strategiska plan. En viktig aspekt är också hur väl högskolans verksamhet lyckas vara samhällsrelevant och bidrar till en positiv samhällsutveckling. Vidare är det viktigt att högskolans verksamhet upplevs som meningsfull för studenter, anställda och avnämare.
Syftet med arbetet är att kvalitetssäkra och utveckla den egna verksamheten så att högskolans autonomi stärks. Ett effektivt kvalitetsarbete bör vara proaktivt. Det ska anpassas till verksamheten så att specifika mål kan nås och vara en del av högskolans strategiska styrning. Ledningens roll är central för kvalitetsarbetets genomförande och för att upprätthålla en god kvalitetskultur.
Ett ändamålsenligt system för kvalitetsarbete inom utbildning och forskning engagerar och inkluderar personal, studenter och doktorander både i tillämpningen och utvecklingen av systemet. Även externa intressenter involveras med regelbundna intervaller. För att på ett effektivt sätt kunna inkludera alla intressenter är det viktigt att kvalitetsarbetet är begripligt och hanterbart. Det ska äga rum i ett konstruktivt samspel och tillit under arbetsformer som stimulerar till ett aktivt deltagande.
Tillgänglighet och transparens är viktiga aspekter av kvalitetsarbetet. De förbättringsåtgärder som identifieras och de handlingsplaner för kvalitetsarbetet som beslutas ska dokumenteras och kommuniceras till högskolans alla intressenter.
GIH:s kvalitetssystem

För att bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete har Högskolestyrelsen fastställt ett system för kvalitetsarbete inom utbildning och forskning. Detta system är en integrerad del av GIH:s strategiska styrning och fungerar som ett stöd i genomförandet av högskolans verksamhet samt dess strategiska satsningar och kvalitetsutvecklande aktiviteter. Systemet preciseras vidare i ett antal riktlinjer som presenteras i respektive avsnitt om kvalitetsarbete inom utbildning och forskning.
I kvalitetssystemet ingår systematisk säkring och utveckling av kvalitet i både utbildning och forskning. Inom dessa huvudområden ingår aspekter, såsom samverkan, internationalisering, studentinflytande, jämställdhet och likabehandling, infrastruktur samt hållbar utveckling som viktiga komponenter.
I systemet ingår flera cykler av uppföljning som syftar till kvalitetssäkring och utveckling av högskolans verksamhet. Systemet är strukturerat kring 1, 3 och 6-årscykler där både intern och extern utvärdering ingår. Du kan läsa mer om de olika delarna på sidorna om kvalitetsarbete inom utbildning respektive forskning.
System för kvalitetsarbete inom utbildning och forskning

Utbildnings- och forskningsnämnden
Vid GIH finns en Utbildnings- och forskningsnämnd (UFN) med särskilt ansvar för högskolans kvalitetsarbete. Nämnden har ett huvudansvar för institutionsövergripande frågor med inriktning mot strategisk planering och kvalitetssäkring och är rådgivande till rektor i sådana frågor gällande både utbildning, forskning och samverkan.
- ta fram och följa upp institutionsövergripande styrdokument och underlag för kvalitetsarbetet,
- kontrollera att riktlinjer för kvalitetssäkring efterföljs vid institutionerna,
- genomföra institutionsövergripande uppföljningar samt externa utvärderingar,
- i dialog med institutionerna analysera och identifiera strategiska och kvalitetsmässiga överväganden för rektor.