Kvalitetsarbetet omfattar all forskning som bedrivs vid GIH och ska fungera som ett verktyg för att nå de mål för forskning som framgår i GIH:s strategiska plan. Det ska också säkerställa att GIH:s forskning uppfyller lag och förordning samt nationella och internationella rekommendationer.
Kvalitetssäkring och utveckling av GIH:s forskning sker genom etablerande och inbyggda former för kvalitetssäkring där forskningen prövas i både interna och externa kollegiala processer, t.ex. i samband med publicering, ansökningar om externa forskningsmedel, rekrytering vid anställning, disputation eller licentiatseminarium inom utbildning på forskarnivå och liknande aktiviteter. Vid GIH följs även högskolans forskningsmiljö upp både i den årliga kvalitetsdialogen och i fördjupade interna och externa utvärderingar med regelbundna intervaller.
Följande kvalitetsindikatorer används för att kvalitetssäkra och utveckling GIH:s forskningsmiljö:
- forskningsmiljön främjar forskningens frihet, utveckling och förnyelse,
- det finns ändamålsenlig infrastruktur för den forskning som bedrivs,
- det finns ändamålsenligt stöd för att värna forskningsetiska frågor,
- forskning bedrivs i samverkan med det omgivande samhället,
- forskningsresultat sprids inom akademin och till det omgivande samhället,
- internationalisering och mobilitet främjas och erkänns,
- det finns ett ändamålsenligt forskningsledarskap och en god seminariemiljö,
- hållbar utveckling beaktas i forskningens planering och genomförande,
- det finns ett ändamålsenligt system för utvärdering av forskningsprestation.
Kvalitetssäkring av forskningsmiljö
Kvalitetssäkring och uppföljning av GIH:s forskningsmiljö sker genom den årliga processen för verksamhetsplanering, uppföljning och redovisning. Forskningsmiljö har även en särskild plats vid GIH:s årliga kvalitetsdialog.
En fördjupad uppföljning av forskningsmiljön vid GIH sker genom en enkät som ställs till forskare, lärare och doktorander vart sjätte år. I enkäten undersöks förutsättningarna för olika aspekter av GIH:s forskningsmiljö utifrån GIH:s kvalitetsindikatorer.
Extern forskningsmiljöutvärdering
Vart sjätte år följs GIH:s forskningsmiljö upp genom en extern utvärdering. Resultat från årsredovisningar och den interna forskningsmiljöenkäten är viktiga underlag för utvärderingen. Utvärderingen bygger på självvärdering och kollegial bedömning och struktureras kring de bedömningsområden som används av Universitetskanslersämbetet.