Varför ska jag springa barfota?

Toni Arndt, professor i idrottsvetenskap inriktning rörelselära och dekanus för forskning och forskarutbildning, höll föreläsningen "Vad händer när jag springer barfota?" som handlade om barfotalöpning och löpning i minimalistiska skor.

Bild på Toni ArndtFörespråkare för barfotalöpning menar att vi historiskt har gått barfota sedan människor började gå för 4 miljoner år sedan. För 2,2 miljoner år sedan började neandertalarna att springa barfota och för 30 000 år sedan började skor användas för att skydda fötter mot vassa stenar eller varm glöd. För ungefär 20 år sedan började de moderna, så kallade barfotaskor att produceras. Fast modern barfotalöpning går längre tillbaks än så, till exempel vid OS 1960 i Rom då Abebe Bikila från Etiopien vann maratonloppet barfota. Han vann på tiden 2 timmar, 15 minuter och 16 sekunder, vilket var nytt världsrekord i maraton. Fyra år senare vann Bikila OS-guldet i Tokyo, denna gång med skor och med en tid som var tre minuter snabbare.

Löpekonomi – springa snabbare och längre

De tre viktigaste karakteristika av löpskor har länge varit att de ska ha dämpning, rörelsekontroll och ge skydd. Traditionella, neutrala dämpande skor med dessa egenskaper har länge varit dominerande i produktionen men de senaste tio åren har trenden med barfotalöpning och löpning i minimalistiska skor exploderat. Fast det skulle dröja ända fram till år 2015 innan man kom fram till en enighet om hur minimalistiska skor definierades: flexibla, lätta, med minimal dämpning och med lite stabilitet och stöd. Eftersom dessa skor är lätta ansåg många förespråkare att de var idealistiska för att springa långt och vid högre hastighet. De ansågs framför allt minska stötkraften vid fotinsättningen, minska löprelaterade skador, öka styrkan och stabiliseringen i musklerna samt förbättra löpekonomin, det vill säga hur bra energin utnyttjas för att springa snabbare och längre.

Golvets reaktionskraft

Bild på Toni ArndtI en studie publicerat av Daniel Liebermann och medarbetare i Nature lyfte man fram kenyaner som ett framgångsrikt exempel då de ofta springer med en framfota insättning och dessa löpare visar ingen "impact peak" till skillnad från löpare som sätter i hälen först. Den stora frågan är dock om kollisionskraften, eller "impact peaken", verkligen är relaterad till löpskador. Den kände forskaren inom biomekanik Benno Nigg propagerade länge för dämpade skor för att minska impact kraften, men i slutet av 90-talet började det visa sig att evidensen för att dämpning skulle minska skador inte var övertygande. I en studie undersökte han uppkomsten av skador beroende på om en löpare under sin naturliga löpning hade höga, medel eller låga impact krafter. Det visade sig att de som hade medel eller höga krafter inte hade ökad risk för skador jämfört med de som hade låga krafter. När samma undersökning gjordes med "impact peakens" lutning, som även den hade påståtts leda till skador, såg han att löparna med den brantaste lutningen faktiskt hade signifikant minskad risk för skador. Han framförde därmed att det inte finns några bevis på att kollisionskraften har en skadlig effekt.

Fördelar och nackdelar med barfotaskor

Det har i studier visats att springa med traditionella, neutrala, dämpade skor riskerar att påverka knäleder negativt. Belastningen på knäledet blir lägre med löpning i minimalistiska skor och dessa kan därmed vara ett alternativ för de som har skadeproblem i knäna. Vad som däremot framkommit är att fotleden och mellanfoten belastas mer när framfoten sätts i först och att både stressfaktorer i mellanfoten och skador i hälsenan eller vadmusklerna ökar.

Det är bra för vissa att springa i barfotaskor och en bra träningsform för muskelstyrka i fotens små muskler och även för att öka fotens känsla under löpningen. Enligt Toni Arndt är det ett bra alternativ att använda både barfota- och neutral dämpande skor. Många idrottare kan kombinera sin traditionella träning med löpning i minimalistiska skor för att öka styrka och koordination i foten och fotleden och därmed minskar skaderisken och eventuellt öka prestation. Viktigt är att om man vill byta från neutrala, dämpade skor till barfota löpning eller minimalistiska skor är att detta ska ske över en längre period då studier visar att många får skador om de snabbt byter skor eller löpstil.