750 elever fyllde Öppet hus

Över 750 personer kom till GIH denna soliga torsdagseftermiddag för att ta del av de utbildningar som erbjuds, lyssna på föreläsare, prova på olika aktiviteter och prata med personal och studenter.

Bild på Anders ForsbergNär hockeytränare Anders Forsberg höll sin föreläsning var det många elever som sökt sig till aulan. Med ödmjukhet och skärpa berättade han om sin lite ovanliga väg till framgång. Ett motto han alltid haft är att hjälpa andra att bli bättre. Han började på GIH mer eller mindre av en slump och var så nöjd att han inte ville sluta skolan. Efter tolv år på GIH hade han lärt sig mer än han hade trott.

Om det finns ett intresse för att jobba med idrott rekommenderar Anders följande:

- Ta ansvar för miljön. Det ska vara en bra stämning i gruppen så att alla trivs. Då vill de komma tillbaka. Det även bra om det finns en trygghet som gör att alla kan vara sig själva. Det ökar definitivt trivseln. 

En annan sak han betonar är att de som han tränar ska tycka det är roligt att träna. Anders kan själv cykla i flera timmar för att han tycker om det.

- Många tycker att jag är helt knäpp i huvudet, men det är för att de inte förstår att jag gillar att cykla. Därför gör jag det! Samma sak med hockey eller någon annan sport.

BIld på publikAtt vara förutsägbar bidrar också, enligt Anders, till tryggheten. En regel som han infört är att om en träning börjar klockan 10.00 så får de som kommer försent betala böter för det.

- Det kan räcka med någon sekund. Det är inte hur mycket man är försenad som räknas utan att man är sen. Laget har själva satt reglerna och tycker det är kul när någon bryter mot dem för då går mer bötespengar till någon aktivitet som laget gör tillsammans.

För att få en vinnande känsla i gruppen måste man förmedla den känslan:

- Jag kan inte säga till mina killar att vi ska gå till slutspel. Då är de inte lika taggade som när jag säger: Nu ska vi vinna detta år! Vi ska bli bäst.

Att vara huvudtränare för ett elitlag som Skellefteå innebär även ett vinna. Laget rör sig omkring 120 miljoner kronor som innefattar sponsringsbidrag, arbetstillfällen, försäljning och engagerade fans.

Anders Forsbergs största fördel har blivit en nackdel i yrket. När han skrivit på för en annan förening kände han att han inte kunde ljuga för ledningen, spelarna och för sig själv.

- Jag har alltid tycket att det är Jag och Du, Här och Nu som gäller så jag berättade för ledningen, vilket resulterade i att jag fick sparken.
Anders berättade att spelarna var förvånade, ledsna och besvikna. Han berättade även att han bara informerat sin fru om vilken klubb han skrivit på. Om han hade berättat för sin femåriga dotter hade alla fått reda på det för då skulle det kanske ha inneburit en flytt…

Anders Forsberg är väldigt tydlig med sin ambition. När han får frågan från publiken om han kan tänka sig att efterträda Per Mårds säger han:

- Det är inga problem då jag är övertygad om att jag klarar av det. Det gäller alltid att sikta uppåt och aldrig sluta drömma…

 

Bild på John HellströmNär John Hellström, doktorand på GIH/Stockholms universitet, föreläste om ”Hjältar och skurkar i sportens värld – en föreläsning om sportens kändiskultur” var lärosalen fullsatt. Många ville lära sig om mediers roll och påverkan på sporten.

- Sporten har många kändisar där vissa blir hjältar, andra blir skurkar och i medierna möts de i olika sportsliga sammanhang. Det är det som gör att vi vill läsa, lyssna och se idrottskändisarna, säger John Hellström.

Föreläsning handlade om hur sportens kändissystem en gång skapades, hur den utvecklats och vilka som driver den.

Bild på rullstolsbasketFörutom föreläsningar fanns det även många prova-på-aktiviteter. I Idrottshallen kunde man prova rullstolsbasket, trampett, spela bordtennis mot en robot och jonglering. På bilden ses en idrottslärare som visade sig ha goda kunskaper att jonglera... 

I Idrottshallen hade man även möjlighet att delta i en tävling där det gällde att få så många poäng som möjligt i ett innebandymål, sänka så många bollar som möjligt i puttning, speed-shooting i handboll och med innebandyklubba samt få golfbollar i rockringar med hjälp av en golfklubba. Vinnaren blev Markus Forsberg som fick en vattentätt ryggsäck och andra priset som bestod av en badhandduk gick till Aza Cheraguvandi. 

Bild från JujutsinMånga kom till Sara Widgrens jujutsu-aktivitet. Sara är student vid GIH och EM- & VM-medaljör i jujutsu, som är en kampsport som består av tre delar, slag och spark, kast/nedtagningar och brottning på golvet. Rörelseglädje är en viktig del av jujutsu och träningen består av kondition, styrka, smidighet, motorik och koordination. Disciplin är en viktig del inom kampsporten och att alltid visa varandra respekt tillhör varje träning. Träningen är tuff och deltagarna kommer att få kämpa mot varandra och ta i. Här ser vi några av deltagarna som tog Saras uppmaning på allvar.

 

Bild från SlacklineI Idrottshallen fanns även möjlighet att utöva olika sorters balansövningar. En av dessa var Slackline som består i att  balansera på ett sträckt nylonband. Många provade´, men få klarade hela vägen. På bilden ses en kille som kommit en bra bit på väg.

 

 

 

 

 

Bild från utbildningsrådgivningMånga frågade även doktorander, studievägledare, lärare och studenter om de olika utbildningarna lärarprogrammet, tränarprogrammet, hälsopedagogprogrammet och det nystartade Sport Management-programmet.

 

 

 

Bild på Mikael MattsonMikael Mattsson är lektor vid GIH och intresserad av multisport. Hans föreläsning ”Med pulsen som coach” lockade många och Mikaels motto är att med hjälp av pulsen kan träningen bli mer varierad, effektivare och bidra till en positiv utveckling av konditionen.

- Men det är inte alltid en ökad puls bidrar. Ta till exempel spinning där pulsen ökar, men där påverkas du av att det är varmt i rummet, vilket ökar din vätskeproduktion. Dessutom skriker någon på dig och du blir stressad och har du dessutom en begynnande infektion i kroppen ökar dessutom pulsen, säger Mikael Mattsson.

Men i vanliga fall kan pulsen hjälpa till att träna på rätt nivå på de enskilda träningspassen om man tränar utifrån sin egen förmåga. Detta kan användas vid all form av konditionsträning. Men Mikael Mattsson visar även en bild som visar hur fel amatörmotionärer tränar. Mikael menar att vi tjänar på att träna lugn, långt och länge.


Bild på bullarI Idrottshallen fanns även ett uppskattat Kafé där många köpte kaffe med smörgås eller bulle för några kronor styck.

GIH vill tacka alla elever och idrottslärare som passade på komma till GIH och ta del av utbudet inom utbildningar och passa på att träffa lärare, forskare, personal och studenter.