Invigning av nya byggnaden

Invigningen den 17 januari blev enormt lyckad! Stämningen var hög och många uppklädda och förväntansfulla. Byggnaden är ritad av Gert Wingårdhs arkitektkontor och ansluter till den äldre byggnaden på ett tilltalande sätt. GIH:s nya lokaler med öppna ytor, stora fönsterpartier och möbler i färgerna limegrönt, orange och rött ger ett intryck av en modern skola.

Bild på rektor Karin Henriksson LarsénMarschaller och eldkorgar lyste upp vägen till entrén. I byggnaden bjöds gästerna på tal, buffémat, mingel, underhållning och fyrverkerier. Rektor Karin Henriksson Larsén inledde och berättade att det har tagit 18 år från det planerna för den nya byggnaden inleddes till det första spadtaget. Sedan tog det bara 1,5 år innan personalen kunde flytta in.
– Jag är idag en stolt rektor idag när den nya byggnaden invigs. Personalen har under byggtiden suttit i baracker, fått springa ur rummen vid sprängningar för att undvika att få saker i huvudet och har inte haft någon restaurang som serverat varm mat. Därför känns det extra roligt att nu sitter all personal och studenter tillsammans i dessa moderna och vackra lokaler, säger Karin Henriksson Larsén.

Akademiska hus

Den andra talaren var Sten Wetterblad, vd på Akademiska hus, som inledde med att berätta att det var exakt två år sedan kontraktet mellan GIH och Akademiska hus skrevs på.
– Det var en mycket kall dag när första spadtaget togs och många studenter kom ut i gymnastikkläder och åt av varm korv som vi bjöd på, säger Sten Wetterblad.

Han berättar även att Kunskapsregionen Stockholm växer och där spelar GIH en viktig roll. Nästa byggnad som ska Akademiska Hus planerar att renovera är Kungliga Musikhögskolan.

Konsten i offentliga byggnader

Bild på Magdalena Malm, direktör på Statens konstråd

Magdalena Malm är direktör på Statens konstråd och hon betonade hur viktig konsten är i offentliga byggnader och lyfte framför allt upp den vägg som konstnärinnan Helena Isoz målat

– Den tolv meter höga målningen ”Svävar, driver” har utgått från den strama arkitekturen där det är en utblick mot naturen. Trappartiet blir här en inblick med en grön sommarfärg som kan bli ett minne från barndomens trädkoja. Den inger även ett fönster mot fantasin och den frihet vi har inom oss, säger Magdalena Malm.

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroths tal var personligt och inspirerande.

Bild på Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth– Nu står världens äldsta idrottshögskola inför ett nytt steg i utvecklingen. För visst är det så att en ny byggnad är mycket mer än ett antal väggar och ett tak. Det är en hemvist för tankar, möten mellan människor, utveckling, lärande och ny kunskap.

Hon refererade även tillbaka till sin skolgång då lektionerna kallades för gymnastik:

– När jag gick i skolan så hette det gymnastik. I dag heter det idrott och hälsa. Ett viktigt perspektivskifte, som visar att fysisk aktivitet får dig att må bra.

Hon poängterade att kunskapen liksom konditionen är en färskvara:

– Ny kunskap kommer alltid! Vid GIH förs kunskapen från forskning vidare till utbildningen av lärare, hälsopedagoger och tränare, som i sin tur för kunskapen vidare ut till idrottsrörelsen och till barn och ungdomar.

Idrottsministern inviger

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth inviger GIH:s nya byggnad. 

Bild när Kultur- och idrottsministern klipper bandet– Jag förklarar därmed GIH:s nya byggnad för invigd och skickar med en lyckhälsning för ert framtida arbete! Säger Kultur- och idrottsministern när hon klippte bandet till den nya byggnaden.

Här visar konstnärinnan Helena Isoz den tolv meter höga målningen för Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Väggen är i tre plan och har titeln ”Svävar, driver”. Den är målad i olika nyanser av grönt, blått, turkost och grått och ger en suggestiv känsla av svävande moln och natur.

Bild på Andrée Nienkerk och P-O ÅstrandAndree Nienkerk, ordförande på Studentkåren, i samspråk med P-O Åstrand, legendarisk professor från GIH.

 


Bild på trevlig samvaro under minglet
Jan-Anders Aspelin, Stig Lindevall, Britt Lundqvist och P-O Åstrand trivs under invigningen.

 

 

Bild på upphällning av mousserande vin

 

Innan alla 150 gäster tog del av den fint uppdukade buffématen fick de ett glas bubbel för att skåla in den nya byggnaden.

Efter maten och minglet var det dags för den traditionella Linggymnastiken, som utvecklades på GIH. Den blev snabbt populär, både i Sverige och utlandet, främst inom skolans fysiska fostran och militärväsendet. Uppställda på rad visade GIH:s personal hur gymnastiken praktiserades med armar och ben i olika positioner.

Efter den lite stela Linggymnastiken var det dags för en mer avspänd form. GIH-dansen togs fram under en personaldag förra året och är salsainspirerad. Studenter visade rörelserna på scenen och många blev inspirerade och dansade med. Efter underhållningen utbringade rektor Karin Henriksson Larsén en skål för jubileumsåret. Startskottet blev ett stort och fantastiskt fyrverkeri på tennisplanen framför GIH mot den klarmörka natthimlen.