Referat från ForskarFredag

Bild på ForskarFredags logotypMånga seniorer kom till GIH på ForskarFredag den 27 september för att bland annat yoga, dansa, klättra, delta i rundabordsamtal, fika och ställa frågor till Fråga Lund-panelen. De aktiviteter som arrangerades var ledda av studenter på GIH och uppskattades enormt av besökarna. Även i fiket i Idrottshallen köpte många kaffe, bulle eller smörgås.  

 Bild på Rune HedmanEn som drack en kopp kaffe var Rune Hedman som gick på GIH mellan 1951 och 1953. Under sin studietid bodde han i huset Fysiologen på Stadion och hade två fönster mot GIH. Han är en väldigt god vän med P-O Åstrand och även gudfar till hans son Per-Gustav.

– Jag och P-O umgås fortfarande och sjunger på ett äldreboende i Vallentuna varje måndag, sa Rune.

Han berättade även att han tävlat i gymnastik under Olympiaden år 1948.

– Jag var bara 19 år då och det var många av mina vänner som var nyfikna på hur London var. Det var inte så vanligt på den tiden att åka till England.

Bild från dansenI Gymnastiksalen var stämningen hög bland de damer i salen som under ledning av Carolina spred en glädje omkring sig. Dansen inbegrep salsa, samba och bollywood.

Tester

I LTIV-labbet kunde besökarna gå runt i de olika stationerna för att testa sin balans, styrka och kondition. Faktum är att det var så många som ville testa sig att det fanns en väntelista för de som inte bokat plats…

Bild från cykeltestetEn av dem var Anitta som på cykeln fick instruktioner av GIH-studenten Moa.  Hon visade att Anitta skulle under fyra minuter cykla i en lagom belastning för att sedan i fyra minuter cyklar på en högre belastning. På frågan varför Anitta valt att testa sig svarade hon:

– Jag vill gå vidare i min träning så att jag vet i framtiden vad jag ska utveckla.

På golvet testade Urban sin bålstyrka. Student Louise sa till honom att om han lutar sig längre ner så använder han hela bålen. Helst ska lutningen vara 45 graderBild från en av testdeltagarna mellan buk och höft, enligt Louise. Anledningen till att Urban testade sig är att han är nyfiken på sina värden:

– Detta är en baggis eftersom jag är så vältränad, sade han ironiskt med leende.

Bild på armstyrkaPhillida valde att testa sin armstyrka och hade när jag träffade henne gjort 53 stycken lyft med hantlarna.

– Det är roligt att mäta och se hur det går, sa Phillida med en lätt brittisk brytning.

 

 

 

 StyrketräningBild på armpress

I styrketräningsrummet var varje maskin upptagen och alla fick bra instruktioner av studenter. Gertrud var en av de som styrketränar i Solnagruppen och tycker att de maskiner som finns på GIH är mer moderna är de som finns i Solna.

I benpressen lyssnade en man på tydliga instruktioner av GIH-studenten Dennis. Själv tyckte personen i benpressen inte om att styrketräna och sa:

– Jag orkar mer när jag styrketränat och jag känner att det är bra för kroppen, men det är så tråkigt. Jag gillar mer att ha skoj. Men det är en social gemenskap i den grupp jag brukar träna med. Men bäst är ändå bastun efteråt, säger han och skrattar.

Bild på Theophil på klättringsväggenVid klättringsväggen träffas Peder, GIH-studenten Andrée och Theophil. Både Peder och Theophil lyckades ta sig upp till taket tack vare GIH-studenten Andrée. Peder tipsade Theophil om hur han bäst når taket:

– Ta de beige plupparna för det är den lättaste vägen upp, uppmuntrade Peder som själv slog handen i taket.

Theophil har aldrig klättrat förut och tyckte det var högt och trevligt! Men han sa att han är osäker på om han ska klättra igen…

Stillasittande med Elin Ekblom Bak

Bild på Elin Ekblom BakVid rundabordssamtal samlades besökarna runt forskarna. Elin Ekblom Bak har i sin forskning fokuserat på stillasittandet och dess effekter. Här har hon sett att det är vanligare för äldre personer att bli stillasittande. Hon berättade att vid en studie på drygt 4 200 män och kvinnor i 60-års ålder i Stockholms län innebar en vanlig aktiv vardag en drygt 30 procents reducerad risk för att drabbas av en hjärt- och kärlhändelse och förtida död vid uppföljning tolv och ett halvt år senare.

Det var det många som ville lära sig mer om stillasittandets faror. Enligt Elin så börjar det redan i skolan för länge sedan då det var fult att stå i skamvrån…

– I dag borde fler välja att ta trapporna i stället för rulltrappan, sa Elin och lyfter här upp Skanstulls tunnelbanestation där man måste gå en omväg för att komma till rulltrappan vilket slutar med att de flesta tar trapporna då de är närmre.

Elin pratar även om att vissa länder är föregångare vad gäller att prioritera cyklar som till exempel Danmark medan USA är ett avskräckande exempel på hur illa ett lands förutsättning på fysisk aktivitet kan vara.

Hamstringsmuskler med Carl Askling

Bild på Carl AsklingRunt Carl Askling var det många frågor om hamstrings, som är den forskning som Carl fokuserar på. Hamstringsmusklerna sitter på baksidan av låret, sträcker höften och böjer knäleden. På frågan från besökarna om rörlighet påverkar hamstring menade Carl att det har endast lite med varandra att göra.  

– Kvinnor är mer rörliga än män och även de som tidigare varit gymnaster behåller sin rörlighet högt upp i livet, sa Carl och berättade att man kan få tillbaka sin rörlighet med passiv stretch. Det är lättare att behålla styrkan i kroppen.

Carl visade även hur man kan kontrollera om man är överrörlig genom att hålla tummen mot handleden. En del har inga problem med att få tummen att röra vid handleden.  Ett annat sätt att se att man är överrörlig är man håller ut armarna rakt ut och armbågen sviktar uppåt tyder på en viss överrörlighet i armarna.

Kost och träning med Eva Blomstrand

Bild på Eva BlomstrandEva Blomstrand forskar om allmänna kostvanor men också om näringsintag i anslutning till träning och tävling. Hon fick snabbt frågor om aktuella dieter som 5:2 och Low Carb High Fat.

– Betydelsen av kolhydrater har varit känd sedan 60-talet och på senare tid har protein rönt ett allt större intresse, men jag har svårt att se sambandet mellan diet och träning, sa hon ärligt. Om man tränar med lite kolhydrater i kroppen så finns det risk för att effekten inte blir lika god. Eller om man fastar i två dagar som i 5:2-dieten så finns också risk att man inte orkar lika mycket. Men det skiljer sig så klart åt vilken träning man ägnar sig åt. Tennis och innebandy är högintensiva sporter medan promenader är lågintensiva.

Eva fick en fråga om varför man inte går ner i vikt efter att ha styrketränat i ett år:

– Styrketräning förbränner inte energi och gör på så sätt inte av med kalorier. Däremot byggs styrkan i kroppen, vilket är en stor fördel när man blir äldre, poängterar hon. Men man kan komplettera det med att cykla i 30 minuter för att få upp både kondition och bränna kalorier.

Äldres träning med Eva Andersson

Bild på Eva AnderssonEva Andersson har mött många bland besökarna eftersom hon är ansvarig för GIH:s Hälsoprojekt där äldre personer får testa sig och träna på GIH. Hon har i sin forskning inriktat sig på träningseffekter, fysisk kapacitet (styrka och kondition) och att förebygga ohälsa hos äldre och yngre vuxna.

Hon anser att äldre blir starkare och får ökad kondition tack vare Hälsoprojekt med ledarledd träning.

– En god kondition och styrka medför en förbättrad hälsa, färre sjukdomar och en ökad livslängd, sa hon och menar att stimulera till fysisk aktivitet är kostnadseffektivt för äldre. Fysiologiska tester kan vara stimulerande för äldre att följa utvecklingen av sin fysiska kapacitet och för olika aktörer som vill göra hälsoutvärderingar.  

Idrottshjältar med John Hellström

Bild på John HellströmJohn Hellström har i sin forskning sett att det krävs även en personlighet med moraliska kvaliteter för att bli en idrottshjälte. Här förkroppsligas även normen där sporthjältar i medier blir en underhållningsindustri som skapas av journalisternas egna erfarenheter och där publiken förväntas bli underhållna.

Han anser att det inte finns någon logik i vad man gör utan det är medierna som skapar berättelser.

– Medierna bestämmer vilka som ska bli hjältar och skriver endast om dessa. Som till exempel Ludmila som efter två månader blev svensk hjälte, vann bragdmedalj och pris för Årets idrottskvinna. Hon målade även naglarna blågula för att vinna svenskarnas hjärtan, säger John.

Men medier har alltid varit intresserade av sport, enligt John som nämner när Harry Persson i 1926 i London skapade en riktig mediehausse. Efter att ha boxats i elva ronder knockade han engelsmannen Phil Scott och blev Europamästare i tungviktsboxning.

– Då inte alla hade radio på den tiden samlades det på Hötorget över 40 000 personer och på Norrmalmstorg vad det 15 000 personer som följde matchen som Stockholmstidningen arrangerade. Man gick man ur huse för alla ville veta!

Demens med Laura Fratiglioni

Bild på Laura FratiglioniLaura Fratiglioni är professor i Medicinsk epidemiologi. Hon inriktar sin forskning mot demenssjukdomar som är en viktig orsak till funktionshinder hos äldre personer. Denna sjukdom går inte att bota och vården är förknippad med stora samhällskostnader. En ökad kunskap om möjliga åtgärder som kan minska risken att insjukna i demens kan därför få stor betydelse för såväl människors livskvalitet som för samhällsekonomin. Fysisk aktivitet har en välkänd sjukdomsförebyggande effekt. Under senare år har ett ökande antal studier publicerats om sambandet mellan fysisk aktivitet och demens.

Runt henne var det många frågor om olika sorter av demens och hur dessa påverkar. Laura berättade att i en studie med personer från 75 år och äldre boende på Kungsholmen i Stockholm undersöktes betydelsen av att delta i olika fritidsaktiviteter påverkar risken för att insjukna i demens.

– Resultaten visade att mentala, sociala och produktiva aktiviteter skyddade mot demens, men inte fysisk aktivitet.

Hon sammanfattade med att fysisk aktivitet är viktig för att motverka risken att insjukna i demens. Starkast skyddande effekt uppnås med en kombination av fysiska, mentala och sociala aktiviteter.

– Dessa aktiviteter kan för många äldre personer vara en betydelsefull källa till glädje och denna glädje är en viktig komponent som inte får glömmas bort! 

Fråga Lundpanel i aulan

Bild på moderator Harriet WallbergI aulan var det i slutet av ForskarFredag där fyra kända forskare svarade på frågor från publiken. Tillställningen kallades Fråga Lund vilket var ett tv-program där professorer besvarade frågor från publiken och tittarna och sändes den 1962 till 2000.

I panelen satt Michail Tonkonogi, idrottsprofessor på Högskolan i Dalarna. Han har i sin forskning sett att fler än 90 procent av äldre i Sverige anser att styrketräning har positiva effekter på deras livskvalitet. Professor Karin Henriksson-Larsén är rektor på GIH, överläkare och har i sin forskning i huvudsak inriktat sig mot könskillnader och träning för kvinnor, men även träning vid sjukdom och för äldre. Per Renström är professor emeritus i idrottsmedicin på KI och har forskat om skador i tennis, skidor och skador under olympiska spel. Björn Ekblom är professor emeritus på GIH och har forskat på människans fysiska prestationsförmåga och hälsa samt effekten av kost, träning och stillasittande.

Moderator var Harriet Wallberg (bild till höger), tidigare rektor på KI och professor i fysiologi med inriktning mot integrativ fysiologi vid KI. Hon är även styrelseledamot vid GIH.  Hon inledde med att ställa frågan: vad är viktigast för en person som vill börja träna men aldrig rört på sig tidigare?

Bild på Björn Ekblom– Forskning säger att en helt otränad person behöver resa på sig, komma ut och gå. Vardagsmotion är vetenskapligt etablerad men räknas tyvärr inte som träning, men vi vet alla att det har positiva effekter. Det räcker att man går i trappor eller tar med stavar när man promenerar, sa Björn Ekbom (bild till vänster).

– Den träningsform man trivs med och gillar är bäst att börja med, sa Michail.

– Men man ska inte glömma bort styrketräningen, sa Karin. Och det är aldrig för sent att börja träna.

Bild på Per RenströmArtros är en sjukdom med förslitningar i brosket mellan skelettdelarna så att de gnids direkt mot varandra. Enligt Per (bild till höger) är detta ett stort problem som uppkommit antingen via en felbehandling eller korsbandsskada men oavsett så läker de aldrig ordentligt.

– Den bästa metoden vid lätt artros är att ta råd av en sjukgymnast för att få bra träning. Här kan även en ortoped spruta in ledvätska mellan lederna. Vid allvarlig artros då man inte sover på nätterna är det operation som gäller. För att få en korrekt bedömning vilken grad av artros kan en röntgen genomföras av en läkare, sa han.

Björn är ett levande bevis på att det går alldeles utmärkt att operera in proteser i knäna. Efter två lyckade operationer har hans nya knän bidragit till att han idag kan cykla, åka skidor och i viss mån springa.

– Idag är jag helt smärtfri efter att ha gått med käpp i nästan tre år, säger han.

En fråga från publiken var vad som händer i kroppen när man styrketränar och vad man ska göra om man har sämre balans.

Alla i panelen var rörande överens om att styrketräning är den viktigaste träningen för äldre personer och Karin berättade om en studie på ett sjukhem i England där personer över 90 år medverkade. Här fick de hjälp av en sjukgymnast och i slutet av studien gick hälften snabbare, två behövde inte använda käpp och två inte sina rullstolar. Detta förbättrade deras livskvalitet enormt!

Bild på Michail TonkonogiEnligt Michail så är anledningen till att balansen försämras är att muskeln har svårt att dra ihop sig, men med träning kan man på kort sikt förbättra detta och i viss mån kan man även få tillbaka en stor del av styrkan och balansen. En vältränad 80-åring kan vara lika stark som en 30-åring, menade han. Han rekommenderade att man börja träna två till tre gånger i veckan men inte mer än några övningar. Dessa kan sedan utökas till cirka åtta övningar per gång då det ska vara roligt och tanken är inte att det ska vara plågsamt. Han berättade även de flesta äldre får information om styrketräning från vänner och bekanta, en av fem från tv eller reklam.

– Detta tyder på att det saknas bra information om styrketräning till de äldre, sa han.

Vilket livsmedel är viktigt att äta för en senior vid träning?

– Kalk och D-vitamin, sa Karin men Björn ifrågasatte allt kosttillskott och menade att om vi äter bra och varierad kost får vi i oss alla näringsämnen och behöver inte äta piller. Han sa även att försök på GIH har gjorts som visar att extra tillskott utöver det som man får i vanlig kost kan göra att träningsresultatet uteblir. I absoluta majoriteten av tränande vuxna räcker bra mat.

 

Den sista frågan var vilket råd panelen ville ge till statsminister Fredrik Reinfeldt inför ett kommande riksdagsval:

– Moderaterna nämnde inte ordet ”fysisk aktivitet” en enda gång i budgetpropositionen trots att det är bra för idrotten, skolan och hälsan. Vi vet även att fysisk aktivitet på recept bidrar till att fler rör på sig, vilket i sin tur leder till minskad ohälsa, sjukdomar vilket staten tjänar på, sa Karin (bild till höger).

– Idag finns ingen minister ansvarig för de äldre personerna, sa Michail. Det är mer fokus på sjukvården och de unga. Jag önskar ett större ansvar från politiken.

Per ville att det ska satsas mer på idrott i skolan och att även äldre ska få tillgång till en gymnastiksal på sina hem.

Björn avslutade debatten i aulan med att sjukvården är alltför inriktad på att ta hand om de som är sjuka men att det inte läggs några resurser på förebyggande åtgärder som i sin tur minskar sjuklighet och förbättrar hälsan. Han önskar sig en minister som tar ansvar för det preventiva arbetet som minskar psykiska sjukdomar och skador i arbetslivet.