Bilder och referat från Bokreleasen

Bild på bokomslag och tulpanerBoken ”200 år av kroppsbildning” ger ett historiskt perspektiv på Gymnastiska Centralinstitutet (GCI) och Gymnastik- och idrottshögskolan. Under torsdagen den 18 april hade redaktörerna Leif Yttergren och Hans Bolling en bokrelease för att informera om varför boken skrevs.

De har samlat kunniga skribenter inom GIH och utanför för att skriva varsitt kapitel. Dessa författare är Anders Ottosson, Pia Lundquist Wanneberg, Else Tranbaek, Suzanne Lundvall och Jane Meckbach, Daniel Svensson och Sverker Sörlin, Björn Sandahl, Håkan Larsson, Jan Lindroth och Jens Ljunggren som även höll en föreläsning om . Även redaktörerna Leif och Hans har bidragit med ett kapitel.

Rektor Karin Henriksson-Larsén hälsade alla välkomna och bjöd in Leif Yttergren och Bild på Leif YttergrenHans Bolling till att presentera boken. De valde att gå igenom boken kapitel för kapitel. Hans inledde med att berätta hur Pehr Henrik Ling fick uppdraget och att han fick den lokalen Styckgjutargården vid Sergels Torg som blev den byggnad där GCI huserade fram till och med 1945 då byggnaden bakom Stadion invigdes. Leif utgick från den internationalisering som var ett kännetecken för GCI för 100 år sedan. Studenter, forskare och observatörer kom till Sverige och GCI för att lära sig Linggymnastiken, som var det som var mest trendigt då. Många Ling-instruktörer begav sig även utomlands och i New York fanns även möjligheten att utöva Linggymnastiken.

Jens Ljunggren berättade om hur samhället såg ut i början av 1800-talet och vad som medförde att GCI inrättades. Sverige förlorade Finland och debatten var i rörelse utifrån att man inte såg medborgare som undersåtar utan som mer delaktiga. Han informerade även varför Ling-gymnastiken ser ut som den gör då den reglerad, drillartat, inte prestationsinriktat och med ett statiskt utseende.

Bild på tilltuggBokreleasen avslutades ett glas sherry och där besökare kunde få köpa boken till ett förmånligt pris. All personal får varsitt exemplar av boken och den kommer även att finnas till försäljning i biblioteket.