Bilder från Stadshuset

Bild på gången och kulturministern entréJubileumsårets högtid ägde rum i Stadshuset den 4 maj - dagen innan den stora födelsedagen den 5 maj. Stadshuset var fullt av förväntansfulla och uppklädda personer. Långklänningar, frackar, håruppsättningar, höga klackar, välputsade lackskor och glittrande väskor. Högtidligheten i Stadshuset var enormt lyckat.

Program för installationer och medaljutdelning
Meny, bordsplan, allmänt program

Bild på Blå Hallen i StadshusetStrax innan klockan 18 var Blå Hallen fylld av 43 bord med honnörsborden i mitten. Kvällen inleddes med att studenter ledde en procession med en GIH-fana och en svensk fana. De bär även både äldre och moderna sportkläder. Med hjälp av utrustningen bildar studenterna en portal där idrotts- och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, GIH:s rektor Karin Henriksson-Larsén, nya och tidigare styrelseordföranden, promotor, hedersdoktor, professorerna Mats Börjesson, Eva Blomstrand, Håkan Larsson och Peter Schantz samt tidigare rektorer passerar genom.

 

Bild på GIH:s rektor Karin Henriksson-LarsénRektor Karin Henriksson-Larsén höll sitt inledningstal och betonade hur viktiga de 200 åren har varit för GIH. Karin lyfte fram att GIH är ett självständigt lärosäte och gjorde några viktiga tidsnedslag för utnämningar av kandidatexamen, magisterexamen och förändringar med högskolereformen. Karin framhöll dock att ambitionen de nästa hundra åren är att fylla vision att bidra till en positiv samhällsutveckling för individen, folkhälsan och samhällsekonomins skull.

Bild på professorerna Mats Börjesson, Håkan Larsson, Eva Blomstrand och Peter SchantzMats Börjesson, Håkan Larsson, Eva Blomstrand och Peter Schantz tar emot sina diplom och installeras som professorer.

Bild på professor emeritus P-O ÅstrandÄven Kent Sahlin, Per Nilsson, Alf Torstensson, Lars-Magnus Engström och Björn Ekblom tar emot sina guldmedaljer. När professor emeritus P-O Åstrand tar emot sin får han stående ovationer.

 

Även docenterna Eva Andersson och Suzanne Lundvall tar emot GIH:s silvermedaljer ur rektor Karin Henriksson-Larséns hand.

 
Hedersdoktor Pia Sundhage tar emot doktorshatt, diplom och ringBild på Pia Sundhage med doktorshattSedan är det dags för Kent Sahlin, professor i fysiologi, och kvällens promotor att introducera Pia Sundhage som GIH:s första hedersdoktor. Därefter läser han upp motiveringen: "Pia Sundhage är en förebild och pionjär inom fotboll, hon har examen från specialidrottslärarlinjen vid GIH i slutet 80-talet, hon är en uppskattad föreläsare på tränarutbildningen GIH och i idrottsrörelsen inom ämnet ledarskap, en mycket kunnig fotbollstränare som lägger hela sin själ i sin roll som ledare, hon har gedigen erfarenhet som klubbtränare i Sverige och USA samt är internationellt framgångsrik förbundskapten i öst (Kina, assisterande) och väst (USA, två OS-guld)".

Kent Sahlin avslutar med att i sommar förväntar vi oss även ett EM-guld för Sveriges damer… När Pia Sundhage tar emot hatten, diplomet och ringen är det med en stor ära och Blå Hallen reser sig för att hedra hennes promovering.

Bild på GIH:s studenters dansuppvisningBild på dansuppvisning av GIH:s studenterGIH:s studenter visade en storartad underhållning med dansuppvisningar i modern hiphop, Lingiaden, folkdanslag och med inslag av svenska fotbollslandslaget. De imponerade i form av koordination, variation, glädje och professionalism. Anna Rosén, Anders Frisk och Caroline Hägglöf var ansvariga för student-uppvisningarna.

 Bild på JubileumskörenBild på dirigent Anna Rosén

Jubileumskören med dirigent Anna Rosén framförde avancerade musikstycken och där kören på åtta personer fyllde Blå Hallen med sina starka röster.   

Professor Håkan Larsson visade därefter historiska bilder på skärmen till allas förtjusning. Han blandade historik, fakta och humor på ett underhållande sätt. Även dåvarande Bo Lundquist och nuvarande styrelseordförande Björn Eriksson höll varsitt uppskattat tal. Studentkårens ordförande Vera Alfredsson höll också ett tal.

Bild på Lena Adelsohn LiljerothIdrotts- och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth höll sedan ett tacktal där hon även drog paralleller till den danska filosofen Sören Kierkegaard som också föddes den 5 maj 1813. I sitt tal lyfte hon fram att GIH är i allra högsta grad en vital 200-åring som vi firar ikväll - ett levande kunskapscentrum för idrott, fysisk aktivitet och hälsa. År 1813 var den genomsnittliga livslängden ungefär 37 år och ytterligare fysisk aktivitet stod knappast överst på människornas prioritetslistor. I dag är livslängden 81 år - för aktiva kvinnor ännu längre - och fysisk aktivitet är definitivt prioriterad av många. Men utvecklingen får inte bara handla om en jakt på år, åren måste också vara fyllda av kvalitet och välmående. En nyckel till välmående är motion som gör att du mår både fysiskt och psykiskt bättre. Idrottsministern avslutade sitt tal med att önska GIH lycka till i att spela en central roll för att sprida kunskapen om idrottens fördelar och tackade varmt för en mycket fin kväll och en god middag!

 

Bild på Anders Frisk och GIH-dansenBild på GIH-dansenAnders Frisk visar här GIH-dansen. Många hänger på den svängiga dansen.

 

 

Bilder från kvällen nedan visar Kungliga Musikhögskolans studenters jazzorkester, inbjudna gäster, personal och studenter med respektive. Vid midnatt utbringade rektor Karin Henriksson-Larsén en skål för att fira att den 5 maj är det exakt 200 år sedan GIH:s grundare Pehr Henrik Ling instiftade GIH.

Bild på Amanda Webrink, Roee Sharon och Sara Sjögren

 Bild på Anna Ekenberg och Stefan Gabrielssonbild på Björn och Kerstin WallmoVera Alfredsson och DennisBild på Emelie och Andrée NIenkerk

 

 Bild på Håkan Carlgren och Karin RedeliusBild på Helena och Björn Eriksson

 

Bild på Calle Jr Johansson och Sophia Grimborg

Bild på Hans Rosdahl och P-O Åstrand

Bild på Jane Salier Eriksson, Lina Wahlgren och Marjan PonténBild på Olof Unogård, John Dunell och damBild på GIH:s studenters dansuppvisning med LingiadenBild på GIH:s studenter

Bild på den kvinnliga toastmaster med vänBild på två damerBild på GIH:s studenters dansuppvisningBild på KMH:s jazzorkester

Bild på två damerBild på Philip Dunell med sällskap

Bild på Sofie KierkegaardBild på GIH:s studenter dansuppvisning salsaBIld på Helene Karlsson och Britta Thedin JacobssonBild på två GIH-studenter