GIH med tre seminarier på Almedalen

GIH hade tre seminarier under årets Almedalen - den politiska veckan i Visby som varje år äger rum den första veckan i juli. Stockholms Akademiska Forum (StAF) samlade i år 19 högskolor i Stockholmsregionen tillsammans med Stockholms stad och hyrde en trädgård mitt i Visby vid Donners plats.

GIH:s program i Almedalen 2013

Måndagen den 1 juli på kvällen bjöd GIH in till ett mingel med rubriken "HBTQ i idrotten - ett fängelse eller en frizon". De som medverkade här var Karin Redelius, Eva Linghede och Ulrika Westerlund från RFSL. Under detta mingel diskuterades hur situationen ser ut för dem som bryter mot köns- och sexualitetsnormer inom idrotten? Ställer vi upp för dem eller motarbetas de? GIH diskuterade om och hur idrotten kan arbeta med HBTQ–frågor.

På tisdagsmorgon var det frukostseminarium med temat "Idrott för barnets bästa - eller för det bästa barnet" där elitsatsning på barn diskuteras. De som medverkade var Karin Henriksson Larsén, Örjan Ekblom och Karin Redelius samt Mike Guidetti som är Player Manager, Karin Mattsson Weijber från Riksidrottsförbundet och Emilia Bjuggren (s) som är vice ordförande i idrottsnämnden. Enligt de idrottspolitiska målen ska idrott för barn och unga bedrivas ur ett barnrättsperspektiv, men vad händer när barnrättsfrågorna ställs mot tidiga elitsatsningar? Här diskuterades även om fler får sitta på bänken eller är satsningarna förenliga med en idrott som bedrivs för barnets bästa?.

Här kan du läsa referatet från seminariet om elitsatsning på barn och ta del av filmen som spelades in under diskussionen.

Onsdagen den 3 juli arrangerades ett lunchseminarium med titeln "Hjälp Sveriges ekonomi – Börja träna!" med fokus på samhällsvinster och folkhälsa. Här medverkade Karin Henriksson Larsén, Örjan Ekblom och Lena Kallings. Fokus här var att genom att satsa på en ökad folkhälsa minskar staten sina kostnader i sjukvård, arbetslöshet, sjukskrivningar och utanförskap. Satsningar på idrott och hälsa i skolan, på fritiden, på arbetsplatser och för seniorer ökar livskvaliteten.

Här kan du läsa referatet av seminariet om folkhälsa och ta del av filmen som spelades in.

Kontaktperson är Louise Ekström, kommunikationsansvarig på GIH.

 • Varje politiskt parti har en dag i veckan och dagen är ambulerande så det parti som har på söndagen har nästa år på måndagen.

  Årets Almedalen hade följande fördelning:
  - Söndag 30 juni Kristdemokraterna
  - Måndag 1 juli Sverigedemokraterna
  - Tisdag 2 juli Miljöpartiet
  - Onsdag 3 juli Moderaterna
  - Torsdag 4 juli Vänsterpartiet
  - Fredag 5 juli Folkpartiet
  - Lördag 6 juli Centerpartiet
  - Söndag 7 juli Socialdemokraterna