Februari månad. Vintern har kommit till Stockholm och inbjuder till utevistelse och vintersport. Äntligen har vi fått se solen efter en lång och mörk höst.
Som ni säkert har sett så har regeringen i torsdags förlängt GIH:s och andra statliga myndigheters uppdrag att främja hemarbete och säkerställa att endast anställda som behövs för att bedriva nödvändig verksamhet får befinna sig i våra lokaler fram till den 31 maj. Vi i GIH:s ledning har hörsammat detta och arbetar nu med att omsätta det i praktiken. Uppdraget om att vidta åtgärder för att öka antalet anställda som arbetar hemifrån står fast.
Distans resten av terminen
Detta besked och längden på restriktionerna skall ses i ljuset av en bedömd risk för en tredje coronavåg och en uttryckt oro för en allvarlig spridning av de förekommande mutationerna av viruset. Restriktionerna innebär för GIH:s del att undervisning och examination på distans blir utgångspunkten för resten av terminen.
Öppnar upp även för äldre ungdomar
Men den nu förlängda perioden för restriktioner ända fram till slutet av maj behöver också och sättas i relation till GIH:s uppdrag att bedriva utbildning, forskning och samverkan samt till möjligheten att bedriva fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet bedöms som möjlig, viktig och nödvändig. Vi kan till exempel notera att regeringen nu öppnar upp för organiserad idrott på fritid i smittosäkra former för barn och ungdomar (inomhus och utomhus) födda senare än 2002.
Enstaka undantag kan göras
Vi behöver sammantaget förhålla oss till den nya situationen. Vi behöver göra bedömningar av om GIH under våren, utifrån rådande situation och i eventuellt samråd med det regionala smittskyddet, kan göra enstaka undantag från distansundervisning och digitala examinationer vad avser mycket betydande och avgörande moment för att kunna säkerställa vårt uppdrag. Detta är en grannlaga uppgift.
Jag har därför bett våra prefekter att göra bedömningar av om det finns undervisningsinslag som de anser behöver ske på GIH (givetvis i anpassade och smittosäkra former) under perioden fram till sommaren. Vi har i förra veckan diskuterat dessa underlag.
Främst examinationer kan bli aktuellt
Min bedömning efter diskussionen är att GIH som högskola längre fram under vårterminen behöver kunna genomföra enstaka moment i vår utbildning fysiskt på GIH för att fullgöra vårt uppdrag och för att säkerställa kvaliteten i utbildningen gentemot våra studenter. Det handlar då om enstaka och för utbildningen helt avgörande inslag, främst examinationer, som inte går att ersätta och genomföra på annat sätt. Vid behov kommer sådana moment i förekommande fall att genomföras i små grupper och på ett smittosäkert sätt. Beslut gällande eventuella undantag från distansutbildning fattas då i varje enskilt fall av prefekt och efter samråd med rektor. Det är givetvis viktigt och en förutsättning att sådana undantag då följer regeringens restriktioner och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Jag hoppas verkligen att vi snart kan ses igen, och att GIH:s campus återigen ska bli ett öppet och tillgängligt centrum för kunskap och rörelseglädje. Det kommer att dröja lite till, men den dagen kommer. Var så säkra.
När omständigheterna förändras ska vi känna och tänka: vi tog oss igenom detta tillsammans.
Må väl, var rädda om er och ta hand om er!
Per Nilsson
Rektor