Två Södertörnare till GIH

Björn Sandahl och Katarina Offnegårdh var arbetskolleger på Södertörns högskola och träffades första gången 2006. Katarina Offnegårdh var den som först sökte sig till GIH och det tog inte lång tid förrän Björn gjorde detsamma...

­Bild på Katarina Offnegårdh och Björn Sandahl

– Anledningen för mig var att jag hade arbetat länge på Södertörn och kände för att pröva något annat. Ärligt talat så trivdes jag bäst på Södertörn när det var en mindre högskola och den var i uppbyggnadsfasen. Då jag länge har arbetat som enbart chef för en större avdelning och började jag alltmer sakna att arbeta mer operativt. På GIH blir det mer sådant och jag får arbeta med detaljer. Dessutom lockade kombinationen arbete och idrott. För mig är det viktigt att känna för verksamheten och jag trivs i den miljön, säger Katarina Offnegårdh.

Från forskning till förvaltningschef

För Björn Sandahl var återkomsten till GIH ett kärt återseende. Innan han kom till GIH studerade han historia vid Stockholms universitet och det var under denna period han intresserade sig för att studera idrotten ur ett vetenskapligt perspektiv. Han var verksam på GIH mellan 2000 och 2006 då han arbetade med en avhandling kopplad till projektet Skola – Idrott – Hälsa. Björns avhandling handlade om idrotten i skolan under perioden 1960-2003 och vilka krafter som påverkade densamma under denna period.

– När jag lämnade GIH var avsikten från början att stanna kvar i högskolesektorn medan jag sökte nya forskningsanslag för nästa projekt. Men jag blev istället, via fackligt engagemang, snart djupt inblandad i högskolans administration och det ena gav det andra. Jag kan dock se tillbaka på tiden som forskare med glädje och hoppas kunna fortsätta med detta någon gång i framtiden.

Björn Sandahl har sedan dess haft olika befattningar, bland annat som chef för Södertörns högskolas Utbildnings- och forskningskansli, och därefter som förvaltningschef, innan han såg annonsen om förvaltningschef på GIH.

– För mig var valet enkelt. Jag har alltid velat komma tillbaka till GIH och insåg att om jag inte sökte jobbet skulle chansen förmodligen aldrig komma åter.
Björn Sandhahl har ett stort idrottsintresse, men intresse och talang sammanföll inte, enligt honom själv. Björns idrottshjärta klappar för Bajen.

Katarina Offnegårdh bor i Stuvsta, är sambo och har tre barn. Fritiden ägnas mest åt familjen där barnens intresse för fotboll och innebandy är två stora inslag. Hon spelar tvärflöjt och har en stor förkärlek till Läkerol. Även barnen spelar instrument som cello, gitarr och tvärflöjt. Då Katarinas pappa ofta tog med henne till idrottstävlingar av olika slag under hennes uppväxt så det finns ett naturligt intresse för idrott. Många timmar har tillbringats på stadion för att se DN-galan, Finnkamper och andra friidrottstävlingar men även många SM-finaler i Bandy på Söderstadion. Höjdpunkten inom friidrotten var att se när Patrik Sjöberg i sitt tredje hopp slog världsrekordet på stadion 1987.