Toni Arndt om de nya superskorna i TV4 Efter fem
Nyheten publicerad | 2020-08-31
Den omstridda "superskon" har bidragit till många världsrekord, men frågan är om det är fusk att använda den? Toni Arndt är professor i biomekanik och sitter även med i den expertgrupp som ska utreda den omdiskuterade sulan åt Internationella Friidrottsförbundet.

I tv-programmet "Efter fem" på TV4 tas utvecklingen av omdiskuterad utrustning inom idrotten hupp. Den kanske mest kända är simmarnas superdräkt som sedan förbjöds. Den långa mag- eller hakputten förbjöds 2016. Med hjälp av "superskon" har Eliud Kipchoge sprungit maraton under två timmar. Även i Sverige har det slagits rekord i maraton. Frågan är om det är fusk att använda dessa skor eller inte.
– Uppdraget delas mellan GIH och KTH där vi ska komma fram till ett testprotokoll om det är relevant för idrottarens prestation och de mekaniska effekterna som skorna har. Om det nya protokollet blir godkänt ska det gälla för alla skoproducenter över hela världen.
Beror de nya rekorden på skorna?
– Det har en påverkan för när dessa nya skor introducerades i samband med Rio 2016 blev löparna snabbare och snabbare.
Hur stor effekt har de nya skorna?
– Det är delvis materialet i sulan, men inuti finns en tunn och styv kolfiberplatta och det är denna platta som bidrar till mekaniska effekter som gör att man springer snabbare. Det bidrar till att tåläget inte böjs så mycket och löparna får ett studs i slutet av löpsteget.
Ta del av hela programmet på TV4 Play