Toni Arndt i SVT Sport om den nya löparskon

Nyheten publicerad | 2020-03-10

Bild på Toni ArndtProfessor Toni Arndt uttalar sig i SVT Sport den 9 mars om den nya uppmärksammade och kontroversiella löparskon. Den heter Nike Alphafly och det är med denna sko som många maratonrekord har satts.

Den nya löparskon påminner om simningens hajdräkt i början av 2000-talet och vissa anser att den nya skomodellen borde förbjudas helt inför SO i sommar, men internationella friidrottsförbundet har gett grönt kort.

Däremot har ett nytt regelverk införts som innebär att skorna ska ha ett lager av karbonplattor, sulan ska inte vara högre än 40 millimeter och varit till försäljning i minst fyra månader. Det innebär att de skor som idag används måste kontrolleras.
– Problemet är att det alltid har funnits skor och de flesta är prestationshöjande, men nu ger den nya löparskon ännu större effekt. Det är konstigt att någon plötsligt säger att denna nya skor ska förbjudas, medan andra är tillåtna. Det måste mycket till för att genomföra detta förbud, men jag tror det kommer att finna ett förbud någon gång, men vi måste vara försiktiga med detta, säger Toni Arndt.

Toni Arndt tror att det är framförallt karbonplattan som har den största effekten:
– Den ger en större hävarm när kraften kommer in i skon och in i fotleden, vilket gör att löparen springer snabbare. Styvheten kring tån gör att energin sparas mer än i andra löparskor som har en större böjning. Hela systemet går ut på att spara energi och då blir ekonomin bättre under löpningen.

Enligt flera oberoende vetenskapliga studier som genomförts sänker de nya modellerna energiförbrukningen med fyra procent. Toni Arndt upplever resultaten som trovärdiga.
– Det finns flera oberoende studier som har visat ungefär samma sak. Jag skulle påstå att det är bevisat att det finns en effekt. Annars skulle inte alla de här rekorden slås, säger han.

Se inslaget i SVT Sport