Toni Arndt i DN om "superskorna"
Nyheten publicerad | 2020-08-06
Toni Arndt är professor vid GIH och ingår i den internationella World Athletics arbetsgrupp som utreder regler kring "superskon" Nike Vaporfly. Han uttalar sig i DN om bland annat Therese Johaugs sko som hon använde i juni då hon slog världsårsbästa på 10 000 meter.
De nya reglerna för att bli godkänd för att få använda löparskor är bredden på sulan. Den tillåtna gränsen är 25 millimeter. För maratonlöpare är gränsen 40 millimeter. Att använda en gräns på en sulas höjd är enligt Toni Arndt alldeles för trubbig regel.
– Reglerna är fortfarande ganska förenklade. Visst har sulans höjd någon effekt och går att begränsa, men det handlar också om vad den är gjord av. När Nike Vaporfly kom användes ett nytt material i sulan som många påstår har mer effekt än kolfiberplattan. Vad vi egentligen vill åt är de mekaniska effekterna. För ja, sulan och kolfiberplattan spelar roll, men vad är den faktiska effekten?
Den arbetsgrupp som Toni Arndt sitter med i ska utreda frågan om den faktiska effekten av de nya "superskorna". Dessa effekter kan bestå av att minska energiförbrukningen hos löparna. Toni Arndt tror att forskarna kommer att ha sina första protokoll klara i september eller oktober.
Läs hela artikeln i Dagens Nyheter