Professor Toni Arndt i DN om löparskor

Nyheten publicerad | 2020-04-06

Bild på Toni ArndtArtikeln handlar om olika löparskor som skoföretagen tagit fram. En anledning till att Toni Arndt är engagerad i detta är för hans uppdrag av internationella friidrottsförbundets World Athletics nya regler.

Toni Arndt för diskussioner med förbundet om att leda det internationella forskarteam som tar fram underlag för det nya regelverket ska se ut.  
– Tanken är att vi ska ha gjort forskning till i april nästa år, och att reglerna då kan göras lite hårdare. Hur de kommer att se ut har jag ingen aning om. Det mest brutala skulle vara att de får vara i samma höjd, men utan karbon, säger Toni Arndt.

De nya reglerna är att sulan inte får vara högre än 40 millimeter, ligga parallellt och ha varit till försäljning i minst fyra månader. Det innebär att de skor som idag används kontrolleras av Toni Arndt. Hittills har bara en modell underkänts.

Förbundet har skickat många skor till Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, för att de ska testas mot de nya regelverken. På GIH finns även masterstudenten Alexander Wolthon som har i sitt forskaruppdrag att jämföra åtta olika löparskor. Fyra av dessa skor är karbonskor, som är de nya och kontroversiella löparskorna. Det är med dessa som det har slagits nya maratonrekord. Löparna som testar skorna är omedvetna om vilka skor de använder, vilket eliminerar placeboeffekten som en del löpare menar ligger bakom prestationerna.

Det som Toni Arndt forskar på är vad som kan ligga till grund för en mer hållbar reglering av löparskor. Han börjar alltid med att såga itu skorna. Det gör han på vaktmästeriet på GIH.

Det är Nike som introducerat de nya karbonskorna, men nu kommer fler skoföretag med liknande skor.  

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter