Erik Hemmingsson om fetma och övervikt på TV4 Nyhetsmorgon

Nyheten publicerad | 2020-05-18

Bild på Erik HemmingssonOm du missade Erik Hemmingsson på TV4 Nyhetsmorgon söndagen den 17 mars 2020 kan du titta på inslaget här. Det handlade om den nya studien som visar att fetma och övervikt ökat dramatiskt under de senaste 25 åren.

Vuxna med övervikt har ökat från 44 till 54 procent och de med fetma har ökat från 9 till 17 procent. – Denna trend ses i hela västvärlden och Sverige ligger efter andra länder som USA och Storbritannien som leder utvecklingen, säger Erik Hemmingsson.

Stora kostnader för samhället

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en kalkyl som visar på 70 miljarder kronor per år.
– Anledningen till denna höga siffra är att denna grupp av människor konsumerar extra sjukvård, läkemedel och indirekta kostnader som att dra ner produktion och sjukfrånvaron hos våra arbetsplatser. Ändå arbetar vi inte förberedande med denna fråga. Samhället kan ta ett större ansvar vad gäller skräpmaten och här skulle vi kunna fundera på regleringar. Se på de åtgärder som genomfördes på alkohol och rökning. Gör det enklare för människor att leva hälsosamt och röra på sig i skolan och på arbetsplatser.

Ökade socioekonomiska skillnader

Trenden i Sverige är att ökningen är stadig men att de socioekonomiska linjerna dras isär klyftorna öka. Man kan ärva fetma 30-50 procent, men det sociala arvet är minst lika viktigt. Bland lågutbildade är de med övervikt 62 procent jämfört med högutbildades 42 procent. Andelen av de som har fetma hos lågutbildade är 22 procent jämfört med högutbildade på 10 procent.
– De som är lågutbildade lever ett mer stressigt liv med utsatthet och det är dyrt att äta bra. Det går att leva hälsosamt med små medel, men det kräver utbildningsnivå och intresse.

"Samhället bör ta större förberedande ansvar"

Hälsovinsten för att gå ner i vikt är omedelbar, men det kan vara svårt att behålla denna vikt. Man kan ändå leva ett hälsosamt liv.
– På individnivå ska du inte fokusera på din vikt utan tänker på sund livsstil vad gäller maten, röra på dig regelbundet, har ett arbete, sover bra och har bra sociala relationer så räcker det länge. Samhället däremot kan ta ett större ansvar vad gäller skräpmaten med billiga kalorier och när man tankar får vi lockerbjudanden och vi skulle kunna fundera på regleringar. När vi tittar på kostnader kan vi rättfärdiga detta genom att titta på åtgärderna inom alkohol och rökning. Gör det enklare för människor att leva hälsosamt och att röra på sig i skolan och på arbetsplatser.

Se inslaget på TV4 Nyhetsmorgon