I intervjuer med MåBra och Allas uttalar sig Elin Ekblom Bak, forskare och docent vid GIH, om träningsmängd och hur du kan testa din egen fysik.
Hur mycket eller lite träning behöver vi egentligen för att må bättre? Om detta uttalar sig Elin Ekblom Bak i intervjuer med MåBra och Allas, samtidigt som hon bjuder på enkla övningar som du kan testa själv hemma för att ta reda på hur din egen fysik står sig i relation till andra i din ålder.
Därför behöver vi röra på oss
I intervjun får Elin frågan om varför man varnar för stillasittande.
– Det som händer när vi sitter väldigt mycket är framför allt två saker: 1. Vi gör av med väldigt lite energi. 2. Våra muskler är passiva länge.
Artikeln nämner flertalet risker med detta, som att muskler som inte används blir svagare, samtidigt som risken för värk och skador ökar. Ett sätt att motverka detta är regelbunden rörelse i vardagen.
– När vi rör oss med jämna mellanrum, står och går, så har det positiva effekter. Blodcirkulationen ökar, kärlen mår bättre, och när vi använder musklerna så frisätts ämnen som vi behöver för att resten av kroppen ska fungera bra. Rör vi oss inte så frisätts inte de ämnena.
I intervjun pratar Elin även om vikten att komplettera rörelse i vardagen med träning som fokuserar på både styrka och kondition.
– Det är två olika saker. Hjärtat behöver sin dos av konditionsträning för att hålla sig starkt och vi vuxna ska helst träna muskelstärkande ett par gånger i veckan för att orka med vardagen funktionellt. Det är två viktiga saker att få till, men ofta fokuserar man mer på det ena.
Så mycket behöver vi röra på oss
Även om det finns allmänna rekommendationer så är de, enligt Elin, svåra att applicera på alla.
– Idag har vi bara generella rekommendationer. Men en ung kvinna i 25-årsåldern behöver en annan rekommendation än en äldre man med tidigare stroke till exempel. Jag tror att vi kommer se mer individanpassade rekommendationer i framtiden.
Oavsett ålder och individ så nämns träning som något som är positivt för alla.
– Rekommendationerna att vi rör oss så vi blir svettiga och andfådda 150 minuter i veckan. Men blir det bara 50 minuter så är det bättre än inget. Du får positiva effekter av din träning redan innan det. Man kan inte sätta en gräns som gäller för alla, säger Elin till MåBra.
Testa din egen fysik
I en annan artikel som publicerats hos MåBra och Allas har Elin valt ut ett antal tester som du kan göra själv hemma för att ta reda på hur du ligger till rent fysiskt.
– Testen valde jag utifrån våra egna studier, de är baserade på tester vi redan gör, säger hon till de båda tidningarna.
Elin nämner också att du kan skapa dina egna tester.
– Du kan också hitta på egna tester. Testa till exempel hur många lyft du orkar av något just nu, hur lång tid det tar att springa två kilometer, eller simma 200 meter. Och så mäter du skillnaden om ett par månader. Håller du igång däremellan så kommer du att märka effekt.