Politiker och marknad måste ta ansvar för fetman

Nyheten publicerad | 2019-05-27

bild på Erik HemmingssonLåg social status är en riskfaktor för att drabbas av övervikt eller fetma. Överviktsforskaren Erik Hemmingsson menar i Vetenskapsradion att politiker och marknad har ett ansvar för att stoppa utvecklingen.

– Idag kostar övervikten samhället ungefär 70 miljarder per år. Det är långt mer än svenska försvaret kostar, säger överviktsforskaren Erik Hemmingsson vid Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm, och fortsätter:
– När ska vi så att säga dra i bromsen för allt det här och inse att vi måste satsa på framtiden, så att våra barn inte utvecklar övervikt i samma utsträckning som min generation har?

Alla har vi unika genetiska benägenheter att samla på oss övervikt. Men vår livsmiljö är också avgörande – övervikt och fetma är världen över absolut vanligast i socioekonomiskt utsatta områden.

Stress ökar också risken

En stillasittande livsstil, billig, lättillgänglig skräpmat spelar förstås en negativ roll för vår vikt. Men den livsstress som ofta följer av att leva med låg utbildning, dålig ekonomi och social utsatthet påverkar kraftigt hormonbalansen i kroppen. Det i sin tur spelar stor roll för vikten.

Stress ökar också risken att individer gör dåliga hälsoval, säger Erik Hemmingsson. Med tanke på den ohälsa som ofta följer på övervikt och fetma anser han att det återstår mycket utanför individens kontroll som andra krafter i samhället kan och bör förändra.
– Varför ska det vara samma moms till exempel på läsken, 12 procent som det är på frukt och grönt? Det tycker jag är orimligt, säger han.

Erik Hemmingsson menar att politikerna skulle kunna göra mycket mer och satsa på förebyggande insatser.
– Det tycker jag är deras uppgift och den tycker jag att de duckar för. Om man pratar om industrin, så varför ska dom tjäna pengar på sådant som är uppenbart väldigt ohälsosamt för människor? Det är ju väldigt cyniskt, säger han.

Lyssna på hela inslaget i Vetenskapsradion